Wednesday, November 12, 2008

Kenapa Milo Ais Satu

Saya mula dengan;
Kenapa milo ais satu.

Kalau pergi kedai mamak,
Saya mesti mintak milo ais satu.
Kalau pergi kedai melayu,
Kalau takde fresh orange ataupun soya,
Makanya,milo ais satu.

Tapi kat rumah,
Minuman kegemaran saya adalah air putih.
Untuk minum pagi atau petang,
Saya minum tea o.
Milo jarang sekali dibuat.
Tapi dikedai,
Saya tidak pernah mengorder tea o.
Saya hanya sukakan tea o di rumah.
Bukan kedai.

Tapi milo.
Di kedai suka.
Dirumah pun suka.
Cuma jarang dibuat sebab orang kata boleh buat sembelit.
Diopis pun,
Tea Lady buat air,
Saya tetap pilih milo.

Bukan sebab saya mau jadi sihat dan kuat.
Saya suka rasa kelazatannya.
Lebih-lebih lagi milo ais mamak.
Kalau ada milo lebihan dirumah,
Saya suka letak dalam peti ais,
Ruangan paling atas,
Kasi beku,
Maka jadilah ais krim milo ais di dalam cawan atau gelas.

Habis kisah milo.
Ini kisah mamak pulak.
Saya suka lepak di kedai mamak.
Walaupun tak ramai rakan perempuan saya yang gemar minum atau makan di mamak.
Tapi saya suka.
Cuma kena tengok mamak berpada le.

Paling saya suka,
Milo ais mamak.
Dengan banyaknya milo,
Dengan pekatnya susu.
Campur dengan ais,
Jadilah milo ais satu.

Kalau jumpa Bulan di Ipoh,
Pastinya kedai mamak jadi sasaran.
Kalau jumpa Bulan di KL,
Ada jugak selingan di kedai mamak.

Semua-semua ni,
Saya cerita dalam blog.
Bukan mau jadi blogger yang diminati.
Bukan juga blogger yang dipenuhi pengunjung.
Hanya seorang blogger yang low profile.

Saya suka bercerita.
Saya suka menulis.
Walaupun hanya cebisan kertas kecil,
Kalau saya buhsan,
Saya akan menulis walaupun hanya nama saya.

Disebabkan kesibukan saya,
Ketidakpandaian saya membahagi masa,
Saya mencipta satu pertandingan.
Satu pertandingan yang membuatkan saya paksakan diri mengupdate blog setiap hari.
Pertandingan yang memaksa saya untuk menulis.
Dan lawan saya adalah si Bulan,
Yang juga lemau nak mengupdate blog.

Kalau dah ada seteru,
Barulah seronok nak berlawan.
Kalau dah ada perlawanan,
Tak syok kalau takde hadiah.

Makanya,
Terciptalah peraturan.
Barangsiapa yang culas mengupdate blog,
Walaupun sehari,
Dendanya,
Segelas milo ais di kedai mamak.
Kalau dua hari,
Dua gelas.
Tiga hari,
Tiga gelas.
Kalau dah sampai bergelas-gelas,
Boleh dikira dengan berapa harga blog yang culas,
Kurang-kurang dapat milo ais free dan ayam tanduri satu pun dah cukup.

Dan setakat ini,
Saya masih di hadapan.
Hahahah..

Kenapa saya buat ini?
Kerana saya suka berblog.
Bukan mau cari nama,
Bukan mau ramai peminat,
Saya cuma cintakan penulisan.

Tapi bila ada yang memberi komen,
Saya terasa dihargai walaupun cerita hanya cerita sampah.
Asalkan saya boleh menulis.
Saya tidak kisah.

Untuk mereka yang setia berkunjung,
Walaupun saya tiada kelapangan mau membalas kunjungan,
Ribuan terima kasih saya ucapkan.
Saya anggap inilah satu persahabatan,
Dunia tanpa sempadan.

Saya suka milo ais.
Saya suka kedai mamak.
Saya suka blog.
Saya suka Bulan. *Blushing*
Maka saya satukan.
Untuk jadi satu kenangan.

p/s: Kamal, puas hati tak dah tau kenapa milo ais satu.
Ada berani mau join?
Hahahah..

10 comments:

Teman said...

yg 1st tu nak kira camner?? saper bayorkan tu.....

Kujie said...

neskepi satu!

muahhh......! jaga diri ye

yonna bebot =) said...

nak jugak milo ais!!! :D hahahha

kak,xde nye sape ckp penulisan akak mcm sampah! :D

yang penting kita jujur dengan tulisan kita.
and kita puas dengan apa yg kita tulis,
even akak tak apdet,
tiap2 hari yonna masuk cni ;))

syg akak slalu!
*hugs*

ayg said...

angah, kenapa semua bet @ pertandingan angah bertemakan mknn?

hehehehe

dijahsaad said...

Angah, suka kedai mamak? kedai greentown dah terkeluar dari list kan?
kekekeke

ak_0143 said...

wa takde hal punyamau join!

yang penting ada brani kaa???
hahaha

sbb pe milo mamak sedap??
tau tak, masa dia buat air tuh...

err tak yah citer la!
hahahaha


jeles part 'saya suke bulan' tuh...
grrr

=p

meen said...

waaah..ada fight rupanya...patut la syik milo ais satu je zura ni hahaha..lawak betul..

kalau k.meen pi mamak.." teh tarik satu..kurang manis.." hehe

luna said...

angah, kite buat pertandingan, sehari beberapa entry, kalah belanje megi goreng nak? nak?

:: Cikgu Wiween :: said...

sy suke milo ais jugak!

dan sy suke zura lias sbb dia kwn yg baik & dia jugak manis umpama gula!


*windu giler mau jumpe zura!*

zura lias said...

teman,
yg tu kire balal..hahahaha

kakjie,
sini xde neskapi..tuan rumah sakit angin xleh minum neskapi..nnti memudaratkan diri,hahaha..u too kak jie.. :D

yonna,
mekasey dik.. *hugs*..

ayang,
agaknye angah nie suke mkn kot..hahahahhaa

acu,
yup..kedai greentown tu..kite blacklist..no entry..

kamal,
elehh..kedai melayu pun lom tentu bersih...hahahaa..*ayat2 nk sedapkan atie*..jeless??pandang le bulan slalu kt atas..jgn lupe rumput di bumi.. *ayat xde kene mengene*..hkahkahka...

kak meen,
hihihi..nk memotivasikan diri sendiri..kalo tak..mmg x berupdate..teh tarik?haa..sedap gak.. :D

luna,
erk..erk..angah nk update 1 entry sehari pun payah..kalo bebyk entry..sure alang menang..xmo..xmo..hahahaa

ween,
sweettttttt..mekasey ween..nnti kite jumpe tau..tgk wyg sesame..borak panjang2.. :D