Wednesday, May 28, 2008

Tips melupakan "bekas-bekas"

Ada orang tanya saya,
Bagaimanakah cara melupakan "bekas-bekas" tak kira tunang atau kekasih hati?
Tapi dia tak tanya bagaimana untuk melupakan bekas suami.
Mungkin sebab saya belum berkahwin, dikhuatiri tips yang diberi boleh menjadi tips diluar tabiie.

Tips melupakan "bekas-bekas"?

- Hapuskan namanya dari buku telefon anda.
Tidak kira di telefon atau buku telefon, hapuskan terlebih dahulu.

- Buat-buat sibuk dengan aktiviti yang dicipta sendiri.
Jangan duduk termenung meratapi nasib dibimbangi anda meroyan seorang diri.

-Jangan tengok atau dengar cerita atau lagu yang berunsur perpisahan atau sedih-sedih.
Menangis tengok dan dengar satu hal. Menangis sebab ditinggalkan satu hal.

-Jangan mengingat kembali apa perkara negatif yang telah dia lakukan pada anda.
Neutral ok. Semakin kita melupakan, semakin kita tidak ambil pusing tentang si dia.

-Jika dia mempunyai teman baru,jangan membandingkan dengan diri anda.
Jika kita rasa kita lagi cantik dari teman barunya, kita juga yang akan stress kerana memikirkan kenapa dia beralih arah sedangkan kita lebih baik dari teman barunya.

-Tanamkan tekad di dalam hati,semua yang terjadi ada hikmah.
Tidak perlu memikirkan perkara buruk tentang si dia atau kita. Seperti dibilang tadi, semakin kita berfikir, semakin kita teringat. Jangan ambil pusing baik yang jahat mahupun baik.

-Berkawanlah seperti biasa dengannya.
Ini kalau mampu. Anggaplah dia rakan anda. Jika bersembang, jangan libatkan hati dan perasaan. Anggap dia seperti rakan-rakan anda yang lain. Semakin rasa itu tertanam, semakin lupus ingatan, dia ada sebagai sebahagian orang teristimewa dalam hidup anda.

- Jika tidak mampu lagi untuk melupakannya, putuskan sebarang komunikasi antara anda dan dia.
Hapuskan semua sekali perkara-perkara yang boleh buat anda teringatkannya. Contoh;gambar,hadiah,kad dll. Selepas rasa telah pulih, buat ujikaji dengan menatap gambar terbarunya bersama teman baru. Adakah anda terasa sesuatu. Jika ada, jangan buat sebarang hubungan komunikasi. Jika tiada, anggaplah dia seperti teman anda yang biasa-biasa.

-Yang penting, kesimpulan untuk semua, Jangan Berdendam.
Semakin berdendam, semakin ingatan itu kuat. Seperti tips di atas, normal sahaja. Lupakan perkara yang buruk-buruk.

p/s: Tips ini adalah dari cara saya sendiri. Sebarang penghasilan bergantung pada norma tuan badan sendiri.
Huarghh, sebenarnya takde idea nak update entry. Maka merepek sesekali sangatlah sedap.
:D

14 comments:

Wiween @ Awin said...

wah wah..dah pass jd Dr Love dah adik manis ni hehehe..

ada betoi nye ape tips zura kasik tu..esp try jd kwn.tp kalo mmg xleh tu usah dipaksalah kan.psl semua org cara break up nye x sama.;)

meen said...

tu diaaaaa..ada tips melupakan bekas2 la hihi gud gud..jgn jadi cam kak meen dulu2 tu huhu

ak_0143 said...

wah2 jadi kaunselor chenta pulak ini budak 18 taun! huhu

saya pown nak lupakan bekas saya la...
nak sangat...
cmna haaa...
nak lupakan....













bekas tupperware???
=)

aria ayumi said...

adehhh. *hantuk pale jap baca komen kamal*

ekeke. kak... macam ada pengalaman je nih... hehe... klw bab no phone tu, susah sket nak hapus... sbb dh hafal kan... so, delete camne skali pun... msti ingat gak. so, bila tak leh lupa... jd akan baik2 balik. ekeke

btw, thanks for the tips ;)

arsaili said...

salam..banyak ker bekas2 tuh...bekas plastik ker bekas kayu?

Encik KhaL said...

dah lupakan tapi bile baca entry ni trus igt balik
susahla nak lupakan
dah 3 tahun
sob..sob
*lap hengus kat kain tudung kakap*

MZ said...

uiks .. dak juera merepek sambil makan kerepek!
naper ni? nak lupa kan pak cik ek? jgn aaaa delete no pon pak cik. jgn aaaaa lupakan kenangan manis kita berdua? jgn aaaaa ....
tapikan ... kan kan ... memang betui kene lupakan apa2 yang buruk. ingatkan yang manis2 jek. sangka kan yang baik2 sajer. mulia2 kan lah hati kita :D

yOnnA said...

ahaha..
tuka je nom pon tu :p
hati pucuk pangkal hati sebenarnya..
we must learn how to forgive and forget :D
ngee..
tips2 akak ni mesti berjaya kan :p

myfisol said...

wah..dah jadi pakar kaunseling nampak gayanya..masalah jiwa pulak tu..nak printlah nak pass kat kawan2 dan student saya boleh?

chot said...

topik ini musti ko dengar di hot fm kan...

zura lias said...

ween,
dr luv?hahaha..:p..yg paling bagus sebenarnye cube jd kwn..bukan kwn rapat pun..kenalan pun okies..tp ikut pd cara2 memasing le...betul2..cara break org berbeza..cuma rasional penerimaan kene same...hikss...

kak meen,
nie namenye xde idea kak meen..xde mende nk cerite..oooh,kak meen dulu2 teruk ek..xpe kak meen..pengalaman..sy senang je..kenape nk menangis utk org yg kuarkan kite dari life die..:D..sehari dua hari..okiess..tp kalo bertahun-tahun nk meratap nape ditinggalkan..iskk..buang masa..:D..

kamal,
nak kene gigit dak nie....aummmmm...grrrrrr....camne nk melupakan bekas tupperware ek..senang je..bg kt akak..leh bwk balik kg..isi lauk mak masak..:D

diya,
hahahha..jgn hantuk kepala diya..kite gigit kamal sesame..hikss..sbb ade pengalaman le akak bg tips nie...ni tips yg akak gune..kalo ingt no telepon..tp kite berjaya lupekan die...no tepon pun kite dh lupe..hikss..

arsaili,
bekas x manyak..tp bekas kayu kot..hahhahaha..lebih pejal..hihi..

khal,
erk...masuk blog ni tingat balik..parah nie..tu tanda xleh lupe le tu..erkk..akakkah bekas itu?hahahaha...lap hingus..cehhhhh..samak tudung balik...huhuhu...

pokcik,
selagi pokcik xnak blanje sy kenny rogers..sy berusaha nk lupekan pokcikkk..huhh..*ugut nie*..hihhhi...

haah...muliakanlah hati kite..kalo dh lupe..xpe...nk ingt balik sambil gelak2..lawaknye kite dulu..hihihih..

yonna,
hihih..akak x penah tukar no tepon dik..dari dulu sampai skarang..sebab akak amik dari diri sendiri..so kire berjaya ar..hihih..alhamdulillah..sebab akak still anggap mcm kwn..die cerite pasal die suke someone pun..akak leh dgr...no hard feeling..:D..yg penting..neutral..tp memule memang susah kalo kite asyik dok ingt die yg salah..die yg kejam..:D..

myfisol,
hihih..boleh..boleh..berjaya tak berjaya..tak dijamin ek..:D..

zura lias said...

chot,
ahaaa...mesti ko dgr samekan...tp tips yg aku letak nie..memang tips dari aku...xde copy dari diorg...aku cume amik isu je...hikss...

DeWi said...

hu2.. makin cuba dputus kn... makin cuba d benci..makin trasa tringat2 wooo..cme tips...

jgn membenci
jgn putus hubungan(tuhan mara pts hubunagn)
jgn cuba crita ttg perkara melibatkn perasaan...


and tmbhn tips dr Dewi,

--> cari new addicted... wee~

AinZa said...

salam...thanx kepada tuan yg buat entry nih...
sangat membantu...
thanx again!