Tuesday, May 27, 2008

Isu pemakaian baju sekolah.
Dr Mahathir keluar UMNO.
Melayu sudah berpecah belah.
Melayu dalam bahaya.
Pulau Batu Putih jatuh ke Singapura.

Isu-isu yang hot sekarang.
Eh, sebelum-sebelum ni kot.
Saya macam terpisah dengan dunia luar pulak.
Orang lain dah diam.
Hiks..

Saya cakap secara rambanglah pendapat saya.
Sebab ada segelintir orang vetereran gundah.
Jika generasi zaman sekarang tidak endah dengan nasib negara.
Apakah nasib negara pada zaman hadapan.

Generasi sekarang lebih minat pada hiburan.
Itu sayalah tu.
Orang lain mungkin tidak.
Jadi saya letakkan pendapat.
Tanda saya ada minat isu semasa.

Isu Pemakaian Baju Sekolah:-

Bukan pada warna kerana putih itu suci.
Tapi cara pemakainya.
Ketatkan undang-undang sekolah.
Berikan kuasa menghukum untuk guru-guru.

Dr Mahathir Keluar UMNO

Keluar??Keluarlah.
Bukan pertama kali bekas pemimpin paling atas keluar UMNO.
Orang yang mengasaskan UMNO juga sudah keluar.
Lagipun UMNO yang ada sekarang bukan UMNO Dato' On.
UMNO yang ada sekarang UMNO Baru namanya.
Pengasasnya Dr Mahathir.
Tak hairanlah kalau beliau pun nak keluar.
Sejarah kembali berulang.

Melayu Sudah Berpecah Belah:-

Ah, dah lama dah.
Isu timbul bila kuasa yang dah lama bertapak,
Dah goyah sedikit.
Mulalah timbul isu.
Saya cuma berharap,
Bila sudah goyah,
Adalah sedikit kesedaran tuntutan rakyat.
Tapi nampak macam semakin kebudak-budakan pulak.
Main salah sana, salah sini.

Pulau Batu Putih Jatuh Ke Tangan Singapura:-

Sayangnya.
Itu sahaja yang mampu.
Dah kalah,
Bukan boleh merayu pun.
Peguam-peguam, Kita tak boleh merayu di Mahkamah Antarabangsakan.
Betulkah?

14 comments:

ijad said...

hai zura....

ak_0143 said...

byk isu... ada pendapat sendiri... malas komen... sbb masing2 byk bende yang perlu difikirkan...

satu je,
they ask us to think about our country future... but the one that have the opportunity to act and think about that in the parliment act childishly, so whats the point for us to think?

diya said...

huhu. antara sume isu2 tu diya tertarik ngan isu pulau batu putih... 28 tahun berebut... takde juga rezeki mesia... huhu

yOnnA said...

hee..
pulau batu putih tu mmg yonna mcm x amek tau sgt..
mmg kene buang negara yonna ni haha
tp sgt tertarik dgn penarikan diri DR M dalam UMNO..
hee..
mak yonna ckp,semua dah jelak dengan pentadbiran pak lah..
wallahualam..
pilihan di tangan masing2 :)

MZ said...

- ni lah, bila cik juera ber'siyes' ;)) huhuhu
- isu baju sekolah. sapa kata tak seksi? org ignorant je akan kata sebalik nya. tp sonok tgk persatuan2 berlabelkan islam berdebat pasal ni. dan lebih syahdu ada mamat cina 'mengata' jugak dlm suratkabo. senario yg tak di sedari oleh org2 muslim bahawa non-muslim skrg telah brani berdebat hal ehwal islam, kebanyakan nya memang lah tak tepat sebab mereka tak tahu ujung pangkal dan sola islam itu sendiri.
- isu batu putih. memang lah putih mata. adalah amat malang jika tiada sesiapa mengaku kesilapan dan kekhilafan dalam isu ini. memang silap kita mengakibatkan kita kehilangan pulau itu. jika tiada akauntabiliti, harus banyak lagi daerah yg kita akan hilang. sebab tu mnlf berani menuntut sabah skrg ni!
- isu mahathir? sejarah akan terus berkitar. x jadi apa pun beliau kuar parti. langsung tak relevan. tiada impak pun.
- melayu berpecah belah? memang dari dahulu pun dah pecah belah. (1) umno vs pas (2) dlm umno pun banyak team (3) yg tader dlm umno atau pas, ntah ke mana-mana? memang lagi banyak suku-sakat nya ... mat rempit? bohsia? atheis? gay? macam2 ada ..
sekian terima kaseh.

Wiween @ Awin said...

hehe biasalah tu zura.dunia akhir zmn.;)

Sanji said...

Nak komen balik...tapi tak cukup ruang...nanti baca kat blog 'tu' jer lah yer.....maklum le semalam baru balik ceramah...

Noushy Syah said...

Soo many devastating incidents and problems encountered lately,as a neutral person,for now, what Msia needs is a good ruling Government free from nepotism,cronies,corruption etc and a strong leader that can stand straight and know how to talk well!

Politic means power+money to most people and they forget about building the country or nation!

chot said...

baru skrg ni la m'sia terhegeh2 nak bangunkan pulau pisang....hehe

MZ said...

psttt .. pssttt .. mana gambar dak juera ketika bersekolah dahulu. mesti seksi dan seksa kan? kan kan? :D

zura lias said...

ijad,
hai ijad..

kamal,
hehehe..betul..nie wat pendapat sbb dh xde idea ar nie..hikss..

p/s:yeah..diorg yg dh mcm budak2..keinginan melebihi kemampuan..hikss..

diya,
tue le pasal..pengajarannye..jgn lupe jaga pulau yg len gak..:D..jgn sibuk dgn tanah negeri kaya..pulau2 kene rampas dgn negara len..:D

yonna,
erm..sume tu kepentingan masing2 dik..maybe betul sbb cinta negara..wallahualam..

pokcik,
fuhh..pjg lebar nie..sy sukerk..:D
-non-muslim berani berdebat sbb die tau muslim sendiri x amik tau..
-tu le,nk rebut2 negeri pembangkang yg sah2 malaysia..pulau sendiri jatuh kt negara lain..mane lg teruk..
-hehehe..tu tektik nk gelabahkan paklah je..
-ye,setuju..bile dh kalah baru nampak..mase menang tak nampak..

ween,
dunia akhir zaman yg takut nie..fuhh..

sanji,
semangat lebey le ek..hikss..

noush,
Lagi besar kuasa kite..lagi besar ujian kite...fuhhh..

chot,
ehhehee..akhirnya..tu le impaksnye..

pokcik,
gambor dedulu xde gambo seksi..skolah sy wat peraturan..tudung kene panjang sampai had yg diorg bg,bukan tudung labuh tp ade syarat ukur..atas bahu,atas dada memang tak ar..:D..kain kene pakai kain dalam..kalo dpt tangkap,kene cuci longkang..:(

meen said...

hurm..kat skolah hari2 dok sembang isu2 ni..macam2 versi..macam2 pandangan..walaupun bosan jugak kan..tapi kita kena ambik tahu jugak..

apapun k.meen takde la nak komen apa2 pasal segala isu tu zura..kita pandai2 fikir dan bat pertimbangan sendiri la kan

myfisol said...

banyak betul isu yang diutarakan oleh cik zura...masing2 dah boleh berpikir dengan waras so buat analisis sendiri jelah...tp tertarik ngan isu batu putih tu..siap kata win-win situation lagi tu...win2 amendenya..kelakar betul..kita punya dah jatuh ke tangan orang lain..win ke tu?..ish2

zura lias said...

kak meen,
betul...isu2 tu kite kene amik tau gak walaupun x sukerk..hihihi...bak kata nabil..lu pikirlah sendiri..ehehhe..

myfisol,
tu namenye xde modal nk cerite..hikss...tang batu putih tu,win-win situation tu...ironinye lebih..tolon jangan blame kami..:D