Tuesday, August 28, 2007

Musibah yang tak Musibah sangat

Sambungan dari musibah.

Saya ajak ana tidur di rumah.
Rumah sunyi sepi sebab family abang balik ke kg.
Abang terpaksa kerja malam.

Gosok gigi.
Basuh muka.
Sembahyang Isyak.
Semuanya mengikut giliran sebab malas nak guna bilik air yang lain.

Bilik air di bilik saya ada sambungan dengan bilik di sebelah sana.
Kira macam bilik air di tengah-tengah 2 bilik.
Kalau mau guna, mesti kena kunci dua-dua pintu.

Mula-mula, saya dulu.
Kemudian ana.
Saya baring-baring sambil main enset.
Sementara tunggu ana siap semua.

Ana keluar, tutup pintu bilik air.

Tiba-tiba, ana berkata;
"zura..aku terkunci".

Saya bingkas bangun dari pembaringan.
Yeah, memang pintu terkunci.
Dan lagi malang, pintu di sebelah sana jugak terkunci.
Memang le saya tidak terkunci di dalam bilik air.
Tapi berus gigi saya, pencuci muka saya,
Semuanya di dalam bilik air.

Esok mau keluar menonton wayang.
Isk, masalah ni.

Cuba guna cara semasa di Matrix.
Ambil kad Kurnia Insurans. (padan muka, cas lebih2 sgt. *kegeraman ini ditujukan pada kurnia insurance*)
Formula tak menjadi.
Tolak-tolak pintu.
Tendang-tendang pintu.
Aksi ini dilakukan dalam pukul 1 atau 2 pagi ke atas kot.

Cara terakhir,
SMS abang tanya, kebarangkalian kunci diletakkan di mana-mana sudut rumah.

Abang telefon kembali.
Alhamdulillah, kuncinya ada.
Hikss..

Rupa-rupanya tombol pintu telah rosak.
Yang pelik,
Sekarang dh okies.

Besoknya tengok wayang dengan gembira walaupun saya bukanlah minat sangat nak tgk Rush Hour 3.
Baik ada dari takde lansung.
Ehehehe...

14 comments:

MZ said...

tengok wayang tak ajak pung :(

Hajar said...

wa, byk nye kejadian yg berlaku :D

Noushy Syah said...

Macam2 dalam seminggu yea Zura..hikss..sib baik tak terkunci sorang2..kalau terkunci camne nak call kalau dalam bathroom,mobile diluar?

zura lias said...

pokcik,
pokcik nk tgk wayang dgn ehem..ehem je..dgn den xmo..:(

hajar,
ade lagi..tapi ade yg dh x ingt..sampai sy ckp..manyak sgt dosa sy agaknye..insap..

noush,
tue le pasal noush..tp dlm manyak2 tu..ade yg happy gak..*wink..wink*...hikss...oho...yg tu xleh imagine kalo cenggitu..keras ar dlm bathroom tu..argh..tidak...

chot said...

kuat betul daya ingatan ko bole cerita satu persatu tu...

faisal said...

ish, bahayanya kalau ada apa2 berlaku, mesti susah wak..kena tahu kunci spare berada kat ner?heheee,..tak best ke rush hour 3 tu?

Sham said...

hahahha.. mcm2 le cik zura ni

zura lias said...

chot,
ehhee...ade gak yg aku tertinggal..ade yg dah diedit..tp ko x perasan kot..hahaha...

faisal,
haa..tu le...baru tau kat mane abang letak kunci spare..sebelum ni pegang kunci saya je..hikss...yg len x amik tau..

sham,
hahaha..yer, sy memang bermacam-macam...hikss..*eh, sy ade utangkan dgn awak..leh tak dihalalkan...hikss..*

Sham said...

utang mamee 20sen ke? hehehe

zura lias said...

sham,
haah...kire alal je ek..ke nk sy poskan?hikss..*yg mane sy lupe tu..kire alal jugak ek*..hehehee

Sham said...

hahahah... ye la.. ye la... kira halal jer la.. huhuhu.. igt lagi ek pasal mamee 20 sen tu

zura lias said...

sham,
haishh..tu pun dh kire utang tau..x berkat idup sy kang..hikss...

Sham said...

hehehe.. ye la.. saya halal kan.. hehehe

zura lias said...

sham,
okies..halalkan sume skali ek...yg mane kot sy luper ke...hihihih..yg menting..maggie 20 sen arr..ahahhahah