Monday, June 18, 2007

Hari Bapa

Semalam hari bapa.
Hari bapa tiada tarikh khusus.
Setiap kali Ahad minggu ke tiga bulan Jun, dunia menyambut hari bapa.
Kenapa Ahad?
Kenapa bukan Jumaat.
Mari kita mengkaji.
Kadang-kadang, menerima bulat-bulat tanpa mengkaji, satu kerugian pulak.

Semalam sebelum balik ke KL, saya terbaca artikel tentang Hari Bapa.
Buat saya berfikir-fikir.
Kenapa Ahad, bukan Jumaat.
(Maafkan saya, kadang-kadang saya suka berpikir benda-benda yang kecik di mata orang, besar di mata saya).
Saya terikut perumpamaan di blog Diya, Yang orang nampak kosong di dalam kotak, tidak semestinya kosong di pandangan mata kita.

Lagi-lagi saya terpukul dengan seseorang yang saya kenal.
Sewaktu hari ibu, balik ke kg dengan bersusah payah sempena hari ibu walaupun tiada cuti.
Ya, itu kita hormati pendirian si anak.

Hari Ibu dah lepas, cuti banyak pun,
"ah, malas ar nak balik. Leceh".
Saya senyum.
Memang pengaruh luar cukup melekat.

Biarlah meraikan hari bapa mahupun hari ibu,
tapi jangan ingat hanya satu hari mau diraikan.
Kalau boleh, biarlah berhari-hari, bertahun-tahun sehingga akhir hayat.

Tidak semestinya tanda kita sayang,
kita beli hadiah, kita keluar makan.
Tapi cuma satu hari.

Cukup kita buat apa yang dia suka,
Kita gembira,
Ibu Bapa juga bahagia.
Bukan satu hari.
Tapi hari-hari.
Itu lagi bermakna.

9 comments:

aria ayumi said...

kosng dan penuh merupakan produk fikiran masing2... hehe diya suke dengan perumpaan tu..

kalau lah diya boleh gembirakan mak ayah diya... tiada apa lagi yang diya mahukan... moga hari-hari kita dipenuhi doa2 utk mak ayah kita kan kak... :)

MZ said...

betui tu. betui. jgn ingat nak sambut satu ari tu jek. kene banjer pak cik ni ha hari2 tau ;)) huhuhuhu

aria ayumi said...

ngaaa kak... pakcik dh buat reformasi suh banje die... ape kate kite banje pakcik... tapi pakcik bayo... hehehe setuju tak kak... :p *kasihanilah beta yg belum dpt gaji ini...*

zura lias said...

diya,
haah, mengikut kata ayah akak..kalo nk rezeki kite bertambah, dlm setiap doa, jgn lupa doa utk ibu bapa..
akak SETUJU..kite belanje..pokcik bayo..

pokcik,
kenny rogers??:((

banji said...

blog hopping nih... pernah dgr kalau kite satu hari tak doakan ibu bapa kite, dah dianggap anak derhaka, source mana tak ingat.

selamat berkenalan.. jemputlah keblog sy ye

zura lias said...

oooo...ye le..sedangkan x berdoa pun dijatuhkan hukum takbur dgn Tuhan..

yer, selamat berkenalan..okies..nnti menyusul..

Jie said...

zura,

maaf tak sempat nk wat enty mcm tu..byk sgt nk dikejar dua tiga hari ni...

esok bapa mertua kakjie nk di bedah, tak byk yg dpt diharap di usia + 80, cuma semoga selamat.

p/s kakjie lebih byk mewarisi sikap ayah dan lebih rapat dgn ayah...mgkn anak sulung.

noushy syah said...

Syayang, syayang semua..kedua2 ibu bapa..tanpa mereka xakan ada kita kan!?

Yang pasti sentiasa kita mendoakan akan kesejahteraan mereka sentiasa dan raikan bila2 masa terdaya, namun hari bapa satu hari dari hari2 yang lain just officially.

zura lias said...

kak jie,
semoga ayah mertua kak jie selamat..erm..sy rase ade kebarangkalian kot anak sulung manyak ikut perangai ayah..dan si bongsu ikut mak..sy manyak macam mak..:D..

noush,
mcm x caye noush ade pepetg camni...yup..sentiasa doakan mereka..:)