Tuesday, June 16, 2009

Peristiwa memalukan sering berlegar selagi saya hidup

Diya bilang dalam komennya,

"hahaha. akak ni kelakar lah. =))
kadang2, diya pelik jugak lah kenapa akak selalu lalui momen2 comel macam ni. =p"

Serius saya tak mintak jadi begini,
Tapi selalunya saya pasti akan ditimpa sesuatu yang dasyat bila saya teruja,
Atau ada event yang saya turut serta.
Buat saya jadi traumatik.

Contohnya,

Keluarga saya ditimpa kemalangan baru-baru ini.
Ramai sanak-saudara dan jiran tetangga yang datang.
Termasuklah ibu bapa si Bulan.
Saya selaku anak tunggal perempuan haruslah menunjukkan kemahiran saya yang tak seberapa.
Menghidang air kepada tetamu yang datang.

Mulanya saya sudah meletakkan siap-siap cawan dan makanan di atas meja.
Senang untuk di angkut bila ada tetamu.
Tapi kerana ramainya yang datang lebih dari dijangka,
Maka keadaan jadi ribut sebentar.

Bila ibu bapa bulan datang,
Harus keluarkan cawan lebih dari almari kerana cawan yang ada sudah tidak cukup.
Dengan tertib saya keluarkan.
Saya letak atas meja yang kerusinya di duduki oleh seorang opah-sepupu-ipar.

Saya tuang air sambil bersembang dengan opah itu.
Saya letakkan minuman di depan mak bulan.
Ada satu lagi cawan kosong.
Saya sengaja mau lebihkan cawan,
Jadi saya toleh ke belakang,
*almari di belakang saya*
Untuk mengambil cawan yang lain.

Tiba-tiba,
PRANGGGGG!!

Cawan dan piring bergolek di lantai.
Semua orang senyap.
Keadaan tetiba jadi sunyi sepi.

Rupanya Opah-sepupu-ipar telah tersiku cawan itu lalu jatuh ke lantai,
Tapi kerana saya adalah tuan rumah,
Haruslah semuanya memandang saya.
Ada suara sumbang dari abang saya,

"Haish, kalo nervous pun jangan le sampai campak cawan"

Muka saya sudah merah.
Tapi selaku seorang yang boleh mengcover keadaan,
Saya gelak terkekeh-kekeh sambil berlari ke dapur.
Saya cerita pada sepupu yang opah-sepupu-ipar telah tersiku cawan.
Tapi haruslah saya yang disalahkan sebab saya orang muda.

Tarik nafas, tarik nafas.
Bulan ada di luar rumah,
Pasti dia tak dengar.
*bisikan dalam hati*

Kebetulan mak sedara mengajak saya temankan dia tengok nenek di hospital,
Nenek patah kedua kakinya akibat kemalangan itu.

Saya cepat-cepat tukar baju dan bersalam dengan semua orang tanda saya nak keluar rumah.
Termasuk mak bulan.
Tapi sebab saya slumber.
Haruslah buat muka slumber macam takde apa-apa terjadi tadi.
Dalam hati Tuhan je tau.

Ini salah satu tips kalau ditimpa kemaluan yang dasyat.
Kita harus slumber ya.
Buat macam takde apa berlaku.

p/s :
Ajaibnya cawan dan piring itu tidak pecah mahupun retak.
Belilah jenama arcorox.
*xtau nak eja*

13 comments:

SueN said...

hehehe..mungkin tue kelebihan ko...

Shaira said...

Betul kak, walau pape yg berlaku, buat selamber je tapi dalam hati Tuhan je yg tau, huhu :p

Sabor je la...

Diya Kamaruzaman said...

ahaks. diya cakap gitu pasal diya dah lamaaa baca cerita2 akak. so, diya tahu lah akak selalu lalui momen2 comel. tapi, akak sangat lah cool bila terlalui momen2 gitu =D

shay said...

wah sempat lagi dia promote cawan ngan piring tu yerk... :D

Hajar said...

haha. saya nak pesan 1 jer,
stay cool! =)

*meen* said...

heheh comelnya..kalau kak meen pun akan buat slumber je zura..kalau kita yg lebih2 gugup ke apa..lagi la org ingat

jejakalkindi said...

arcorox betullah tu kot ejaan tp yg sy pasti bukan clorox..haha..& arcoroc utk orang yang stay cool macam awak..haha

p/s: saya tak pakai arcorox, sy pakai arcopal (hish..kena bagitau ke!..)

shu said...

:P..

cool.. hihi

pauhputik said...

salam kak......
klu nak lagi slumber
nyayi la lagu OAG - Slumber......
huhuhuhu

arin said...

zura, aku da bertukar url tau..

zura lias said...

Suen,
Kelebihan??haduiii..tak sanggup aku..

Shai,
Hihihi..tu le pasal..macho tu penting ye di saat genting macam tu..

Diya,
Hihihi..tu ar, tapi ade gak yang akak tak citer kat sini sebab tu betul-betul memalukan akak..maybe kalau akak dah tak rase malu..akak letak citer tu..sebab citer tu jadi time akak umur 13 tahun...uhukkss..

Shay,
ehehehe..tapi rase macam dah takde dah jenama tu sebab mak akak cari tak jumpe dah..

Hajar,
hahahaha..betul..betul..

Kak meen,
Tu ar pasal..tapi dalam hati memang bergelodak ar..hikss..

Jejaka Al-Khind,
Haa..rasenye arcoroc kot..ke arcopal..ntah le..ahahaha..nnti balik umah le check balik brand ape..hakhakhak...

Adah,
Tapi sebenarnye dalam ati aku tak cool..hikss..

Matju,
Tak sempat nak nyanyi..nantilah kalo ade lagi mende memalukan, akak nyanyi kuat-kuat lagu slumber tu...

Arin,
Okies...noted..

kaklong said...

angah, eksiden? oh, hrp semua dh ok..nenek ayg sakit di umah ayg. so semua perkembangan dh x tahu..hope everythng's fine :)

kalo ayg kan angah, ayg angkat cawan tu and ckp kat die "cik cawan, cik cawan dok diam2 ye"

hehehe

yOnnA said...

HAHAHHAHA akak! betul ckp diya. akak slalu melalui momen2 yang mmg agak dahsyat dan sumpah memalukan dan disebabkan akak comel, benda tu jadik lah momen comel hahaha

aduhai akak. nnt bile akak dah tua2, baca balik semua kejadian yang menimpa akak, sure gelak gila2 kan? HAHAHAHHAA