Friday, June 19, 2009

Maero Attack

Bila dengar Hot FM pagi tadi,
Topik kenangan bersama TV3,
Ada caller sebut Maero Attact,
Saya rasa macam nak tersengeh dalam keta.

Kalau budak-budak lahir tahun 90-an ke atas,
Atau akhir 80-an mungkin taktau citer ni pernah glemer kat TV3.

Sebabkan citer ni,
saya sanggup ponteng kelas Fardhu Ain,
Sebab Ustaz taknak dengar rintihan hati kami yang mintak kelas habis pukul 4.
Sebab cerita tu tak silap saya start pukul 4 habis pukul 5.

Kelas patut habis pukul 5,
Kalau citer dah habis,
Takde idea le nak bergossip dengan member-member pasal Maero Attack.
Dan sudahnya,
Yang datang kelas tu cuma budak lelaki.
Budak-budak pompuan sume dah lesap.
Saya tau budak pompuan takde sebab abang saya ada jugak dalam kelas tu.
Tapi dia pergi kelas dan saya tidak.
Hiks..

Saya dan rakan aplikasikan apa yang kami belajar dari Maero Attack,
Semasa bermain getah.
*Saya taktau samada permainan ni masih wujud atau tidak*
Bila part melompat untuk ketinggian tali getah di tahap kepala pihak lawan,
Akan kedengaran jeritan,

"_ _ BERPUSING!!"
*tak ingat 2 perkataan di depan*

Tapi bajet macam boleh berpusing-pusing la bila lompat tali getah tu.
Kalau berjaya,
Teruskan lagi permainan.
Kalau tak berjaya,
Tengok masih ada tak geng-geng yang masih boleh melompat.

Bukan je main getah,
Kalau time main waktu petang,
Sanggup lompat duduk sambil tangan di belakang,
Ikut style geng-geng Maero Attack training volley ball.
Nasib baiklah kami masih waras,
Tidak memakai seluar pendek semata-mata mau tiru sejibik macam geng Maero Attack.

Tapi cerita tu memang beri impact besar pada saya.
Saya berminat dengan sukan sebab tengok citer tu.
Buat geng sendiri nak main waktu petang sebab cite tu.
Tapi nama-nama dalam citer tu memang dah lupa.

Yang saya ingat kawan baik heroin sangat terror buat aksi berpusing,
Tapi hidup dalam misteri.
Waktu tu saya masih budak-budak jadinya ruang berfikir jadi terhad.

Sampai sekarang saya musykil,
Kawan baik heroin berkawan dengan hantukah,
Sebab ada part gambar tengkorak tak salah saya.

Saya cari di youtube cerite tu.
Tapi takde subtitle english.
Saya belum lagi belajar bahasa jepun,
Tunggulah kalau saya dah expert bahasa Jepun,
Baru saya bukak balik youtube cerita tu.
*Memang takde le sampai bile-bile*

Kalaulah sesiapa ada cerita tu,
Atau tau di mana boleh tengok untuk subtitle english or Malay,
Bolehlah hubungi daku yang merindui kenangan lalu.

"Kita yang ada sekarang hasil dari kita di masa lalu untuk merancang masa hadapan selagi ada keizinan dari Allah S.W.T"

20 comments:

fiezabaiduri said...

macam tahu cerita tu. tapi ingat² lupa. sebab bai kecik lagi kot.(kiranya bai muda lagi la kan)hehe..

kak jie said...

nak main getah..heheeh..budak2 lelaki dok depan..sengaja ambil peluang

zura lias said...

fieza,
erkk...mase tu zura kecik jugak..*nak gak ngaku muda*..tp kecik yang dah bleh ingat le..eheehhee....dalam darjah 1 ke 2 camtue..

kak jie,
time tu takde rase malu...terkangkang..terkobak depan dak laki pun xde rase paper..mak bapak yg riso-riso..hihihihih

*shay* said...
This comment has been removed by the author.
*shay* said...

akak ni citer pasal bebudak jepun main bola tampar tu ke?

Diya Kamaruzaman said...

waaa kak amy pun citer pasal mero ni. diya tak tahu pulak wujud cite ni. tak penah dgr langsung. hari ni baru tahu, kak. huhu.

Dils said...

I remember 'SOMERSAULT'!

Berpusing-pusing then tampar bola itu. At that time, EVERYONE nak main bola tampar.

arin said...

zura, aku da tukar url blog..

shu said...

haaa aku igt cerita nihhhhh....

selalu ponteng sekolah agama kul 2.30-6.30ptg semata2 nak tgk citer nih walaupun aku tak reti pun main volleyball.

heeee.. zaman kanak2..

best

J u l i a 。.゜✿ said...

samme sop berpusing !!!!


i just filled in the blanks. hikhik.
eyhh masa cerita tu.. i darjah lima tau. yaAllahhhh kat skolah memang semua berangan2 nak jadi macam bebudak japanese tu. hihi.

oh.. i pernah jumpa video clip lagu moero attack kat youtube. u try lah search. dengar lagu pun dah touching gila...terus rasa macam umur sebelas tahun semula. =D

kaklong said...

angah, kita sebaya kan? kenapa ayg x tau? hahahaha

ayg ingat citer bola tampar yg boleh buat summersault ke ape ntah, n citer jepun oshin kalo x silap.

adekah ayg terlalu lasak sampai x sempat tgk tv akibat sibuk main kejar2?

huks

*meen* said...

sommersoult berpusing!!!

kak meen rasa masa tu akak nak masuk form 4 kot..gila ah, sanggup kena marah ponteng kokurikulum petang sebab taknak missed cite ni

ak_0143 said...

adeh
2 3 blog cakap pasal maero attack ni
beta tatau pon mende tuh apa

nampak sangat penulis2 blog itu remaja2 purbaaa yang idop di zaman purba itu
hahaha

yang beta tau men getah je...
best wooo

alamak, kantoi!!! =p

fadhilah said...

tak sempat lak dgr pasal maero attack pg tadi tp ingat drama tu.
tak pasti la plak darjah brape masa tu. saya lahir tahun 83.

nazat said...

hah yer..ini citer zaman aku neh..hehe..suma yg ko buat tu aku buat jugak.. plus aku lg sedey sbb aku sekolah sesi petang.. tapi aku selalu jer tgk.. adakah aku salu ponteng sekolah dulu..??? hikhikhik

yg aku ingat heroin dia nama 'cun'. naseb bek agak cun antara yg x cun di situ..ahaks..

dan aku pon main zeropoint jugak sambil menjerit samesop berpusengggg..yeah..sangat fun!!

siap kitorg ada team dalam taman. men bola tampar jugak yg last2 jadik mcm bola keranjang pon ada sbb x reti men bola tampar n nak buat semesop berpusing takut tengkuk patah.. hahaha...

erm.. nway..sblm aku baca entry ko neh, baru 2 3 hari lepas aku mainkan lagu maero attack nie dalam hp aku..

windu siotttttt zaman moro attack neh...!!

amcek dan kehidupan said...

tapi, rasanya, kalau yang perempuan dengan maero attack, mungkin hari kejadian suria perkasa hitam atau gaban di tv, budak2 lelaki yang kurang ke kelas agama petang.

hohoho....

amcek dan kehidupan said...
This comment has been removed by the author.
zura lias said...

shay,
haah...hihihih..

diya,
ehehe...sume terkenang citer zaman silam bile dgr kat radio pasal citer nie..erkkk..nampak sgt diya muda..akak x baper nak muda..hiks..

Dils,
ehhehe..thanx...tue ar..sume nak men volleyball tu mase tu walaupun x cukup ketinggian..*skolah rendah*

arin,
okies..noted..aku xde mase lagi nak edit url..nnti aku edit..bzzzzzz...

adah,
hhiihih..ramai ni monteng kelas sbb maero attack..

Julia,
Comelkan time diorg training..tu ar,ade search kat youtube..tp nak tgk citer tu balik..takat nie lom jumpe yg ade subtitle malay or english...

ayang,
betul le tu..citer bola tampar tu le..rase mcm x complete idup kalo x tgk citer tu time muda2 dulu..hiks...

kak meen,
uikss..kak meen dah form 4?kite beza baper taun nie?huhuuhh...mase citer nie..zura dlm darjah 2..1989 rasenye citer nie..

kamal,
yang tulih pasal citer nie..blogger yang muda lagi tapi "matang"...hakhakhak..yg xtau citer nie..yg x baper matang le nie..muahahahahhaha..

men getah pun bestkan..rase mcm terrer je kalo leh lompat tali getah tu utk org yg kepala die tinggi..hihihihi..

fadhilah,
erm..beza setaun je..maybe fadhilah dlm darjah 1 kot sbb sy darjah 2 time tu..tp rata2 mesti tengok citer nie time tu..yer ar..dulu xde astro..sume program same je sume org..

nazat,
hihhiihihih...tu ar..betul2 menggamit memori silam citer nie...aku tingin betul nak tengok balik..saje nak pahamkan balik pasal kwn die yg misteri tu..pastu aku xnak dgr yg alih suara tu..dulu aku okies je dgr citer alih sore..skarang tgk oshin kene alih suara rase mcm kureng lak padahal citer tu aku duk tunggu2 dulu..hihihihih...

amcek,
suria perkasa hitam dengan gaban pompuan pun tgk oooooo...tp citer tu petang-petang so x kaco sangat time gie kelas fardhu ain..hehehe

IdzaRis79 said...

sy dulu,kalu time crita nih..gila nak balik koko (ko kurikulum) awal..kelam kelibut bawak beskal laju2..

zura lias said...

IdzaRis79,
ehehhe..sib baik x luka2 jatuh beskalkan.. :D