Thursday, June 11, 2009

Cerita Dalam Dunia

Cerita Pertama

Saya pergi kursus kawen.
Ada seorang lelaki,
Badan besar gagah perkasa.
Tapi secara jujur mengaku,
Dia melakukan semua dosa besar.
Jujur sungguh.
Semoga selepas ini dia berubah.
Siapa tahukan.

Cerita Dua

Saya bakal menjadi pelajar kembali.
Semakin banyak agihan masa perlu dilakukan.
Mungkin saya patut kurangkan menonton drama korea.
Kalau saya kurangkan bergayut di malam hari.
Saya takut jadi punca kecederaan jiwa.
Hiks..
Hati berdebar-debar,
Bolehkah saya menjadi pelajar,
Adakah maklumat boleh masuk terus dalam kepala otak saya?
Atau hanya berlegar di sekitar telinga,
Dan hilang kesemuanya selepas tamat pembelajaran.
Doakan saya menjadi tabah seperti acu.
Uhuks..

Cerita Tiga

Seharian Bulan menghilangkan diri.
Senyap sunyi.
Menolong rakan memindah barang.
Dan,
Tiba-tiba tidak dapat dihubungi sehingga 11 malam.
Saya tidak tunggu selepas waktu itu.
Badan saya memerlukan rehat yang cukup dek tercedera dengan virus di tekak.
Saya tidur.
Bangun hari ni dapat received call pukul 2 pagi.
Call semula selepas 7 pagi.
Bertanya itu dan ini.
Agaknya sebab lama tak bergaduh,
Bulan cuba buat saya berpikir yang dia pergi dating semalam.
Saya berang dengan tuduhan begitu.
Bukan saya menuduh ye.
Dia pikir saya nak menuduh dia dengan tuduhan begitu.
Sungguh saya tak pernah jumpa orang begini.
Saya tak tuduh tapi diminta tuduh begitu.
Bila melenting,
Dia tenangkan saya kembali.
Okies, saya terima itu sebuah pertanyaan.

Tiba-tiba dia pikir saya jadi pemarah sebab tak dapat dihubungi seharian.
Dia tuduh saya tak boleh terima dia sedang membantu rakan.
Dan terus pengsan di rumah kerana kepenatan.
Sesungguhnya saya tidak bangkitkan lansung hal tak dapat dihubungi sebab saya terima alasannya.
Yang ini saya betul-betul marah.
Kerana dia mintak saya marah dia untuk hal semalam.
Jadi saya marah.
Pujuk-pujuk di telepon tidak di layan.
Biasalah,
Dah kena paksa marah memang tak boleh layan takat pujuk kat telepon.
Terlajak perahu boleh di undur, terlajak kata tanggung akibat.
Yang ini lagi saya pening.
Saya tak marah tapi diminta untuk marah.
Jadi saya hanya menurut perintah.
Walaupun sungguh saya tak marah.

Kadang-kadang,
Kita jadi pening yang mana kemahuan yang mana tuntutan.
Mungkin kalau saya marah,
Itu tandanya saya risau orang yang hilangkan diri tiba-tiba.
Ambil berat namanya.
Tapi kalau marah melulu tapi alasannya logik,
Haruskah saya marah juga.
Saya kena search di internet,
Adakah marah itu tandanya saya caring.
Atau memang betul cakap sesetengah orang,
Saya ini berhati dingin.
Walaupun saya sangkal tuduhan itu,
Sebab saya senang menitiskan air mata walaupun melihat orang sedang menangis.

Dunia, dunia.
Memacam hal kita boleh jumpa.

6 comments:

Shaira said...

Dalam setiap perhubungan perlukan kepercayaan dan kesetiaan, bergantung pada setiap pasangan untuk mempercayai the other half masing2.

Maybe sebab lama tak gaduh kot, hehe. Takpe kak, hope everything dah ok now ya ;)

*hugs*

ak_0143 said...

dun wori kak zura
ini smua DONIAAAA!!! DONIAAA!!!!

ala, dia sngaja menguji kowt...
atau akak yang menguji...
atau yang di atas sana yang menguji kowang berdua...

takpe, akak bosan2, saya leh jadi bulan gak
tapi yang gerhana la...
ada mau???

ciktutor said...

gelak guling-guling

zura lias said...

shai,
hehehe..mmg dh okies dah..gaduh pun xde gaduh betul2..memain je sbb dh bulan suh k.zura marah die kan..k.zura marah le..ehehehe..thanx shai..

kamal,
yeahh..ini sume donia punya hal..*bertafakur jap*..ermm..di Atas sana yang menguji kot..tp xde gaduh betul2...just for fun...hihiihih...

nak jadi bulan gerhana?ermmm...boleh dipikirkan..nnti submit form ye..hakhakhak...*syarat yg 1st..post mcd dulu..ayam 1 set..*

acu,
hehehe..ngengada je lebeykan..hiks..

yOnnA said...

hehhe ye la kak. maybe sebab dah lama x gaduh tu yang bulan saje nak acukan api tu heee comel je akak hehe

zura lias said...

yonna,
hihiih...mekasey dik ckp akak comeyy..ehh..yonna ckp akak comel ke?ke bulan comel?ke entry nie yg comell?/ehh..konpius..hikss..