Friday, April 11, 2008

Puduraya

Hari ni naik bas lagi kat puduraya.
Sesiapa yang ada di pudu pukul 8 malam,
Marilah kita bertegur sapa.
Hikss...

Pergi puduraya,
Mesti cari makanan.
Tapi yang saya nak cerita ni cerita 2-3 minggu lepas.

Saya lapar.
Nak beli hotdog atau sosej kat stall tengah-tengah pudu tu memang dah serik.
Adik yang perasan cantik tu sombong.
Sebab ada peristiwa,
Saya haramkan membeli di situ.

Macam biasa,
Saya pergi kedai abang yang takde sebelah tangan.
Tapi gigih berniaga.
Dibantu dua anak-anaknya.
Walaupun jagung tak membantu saya mengenyangkan perut.
Tapi mengenangkan kegigihannya,
Saya beli jugak.

Jalan-jalan lagi.
Nampak stall burger kat hujung puduraya.
Tiada orang yang membeli di situ.
Bas pukul 8.30 malam.
Ada masa sebab jam di tangan baru pukul 8.10.

Saya : Bang, burger ayam 1.
Abang burger 1 : ok..

Saya tunggu.
Saya ingat yang sedang dia masak itu saya punya.
Rupanya ada ramai lagi yang order,datang ambil kemudian.
Jam pukul 8.20.

Saya : Bang,lama lagi ke?
(Dengan maksud kalau ramai orang order, saya batalkan order saya sebab tak masak lagi)
Abang burger 1 : Yang tengah masak ni adik punye.
Saya : Oo..takpe le, ingat belum masak lagi. Bas saya pukul 8.30 malam. * Dengan aksi ramah tamah sambil tersenyum*
Abang burger 1 : Kitorang tak tanggung kalau bas tertinggal. Tu bukan masalah kitorang. Yang kitorang tau, siapa order dulu, kitorang buat dulu. Tadi awal-awal taknak cakap boleh buat ke tak. Kitorang tak kisah pun kalau pelanggan tak nak beli. *Dengan nada yang mengjengkilkan*

Hilang senyuman saya.
Orang lain yang ada di situ memandang saya.
Saya bertahan buat muka slumber.

Burger saya siap.

Abang burger 2 : mintak maaf dik, mintak maaf sangat-sangat. Jangan terasa ye.
Saya : Takpe. *sambil tersenyum*

Kuasa kemaafan memang kuat.
Hilang rasa marah.
Tapi nak beli lain kali, sorry.
Sebab dia sendiri tak kisah pelanggan nak beli ke tak.

Saya mengadu pada si Bulan.
Dia cakap, kalau dia, dia tinggalkan je burger tu.

Saya mengadu pada mak bila dah sampai rumah,
Mak cakap, kalau mak, mak tinggalkan je.

Kenapa ye saya tak tinggalkan?
Faktornya:-
Saya lapar.
Saya taknak terikut-ikut dengan emosi abang burger yang kepenatan.

Yang paling kuat,
Saya lapar.

Tapi menguatkan lagi teori saya,
Lelaki memakai rantai besi di leher memang ada karakter samseng.
Maaf ye, lelaki pemakai rantai besi.
Sebab saya dah banyak kali terkena dengan lelaki begini.
Mungkin kalau saya jumpa lelaki memakai rantai besi,
Sedang membantu orang buta melintas,
Teori saya terhapus terus.

Tapi malam ni balik kg,
Jangan harap saya nak beli dah burger tu. *Muka penuh dendam*.
Hahahaha...

P/S: Lelaki takde tangan lebih penyabar berbanding lelaki memakai rantai besi.
(Teori di puduraya 2-3 minggu lepas)

20 comments:

chot said...

bukan ko sorang je..aku pun mmg xsuka lelaki pakai rantai..benak sungguh la!

Noushy Syah said...

....such attitude would only reflect to him and his bzs later on...being malice to himself!

Men wearing bracelet/bangles or any bling bling look so weird..

If I were you,I also would react the same way...cian Zura, sedap tak burger tuh?tehehhehe.

MZ said...

ehem ehem! pak cik pakai rantai leher besi. gelang tangan besi. cincin besi. hati pun hati besi nih.
:D

Wiween @ Awin said...

sabar zura sabar.meh kite bom budak burger tu! kekek

Hafifi said...

isk!sabor je la..patutnya dia kena tau, customer always right!

daniza said...

Pergh.. best giler ayat dia zura.. kalah ayat ekon susah mati kat cempaka nih..

Kalau aku.. rasanya walaupun marah.. still tunggu kot beger tu.. cam yg ko buat.. hahaha.. nape ek?? hmmm... tapi blacklist tu WAJIB.. sama cam akak laksa kat Cheras yg aku blacklist sampai sekarang...hahahahaha (padan muka sapa sebenarnya nih??)

ak_0143 said...

wah! saket hati giler bila baca... kalo saya pown tggalkan terus, g kedai dkt2 situ, beli roti...

kadang2 kene ajar gak dia beradab...

maaf atau tidak, kemaluan yang ditanggung tuh yang lebeh penting (err... jgn pk bukan2 k)...

nak lagi dramatik???

ambil lada sulah ke sos, baling ke itu abang, then lari... sambil jerit saya tak nak beli!!!

hahaha

p/s - macam2 ek di puduraya, bukan ari tuh kasut penah tertanggal ke??? huhuhu

aria ayumi said...

bestnye cite akk ni... 1st part yg akk beli jagung dgn peniaga yg gigih... terharu diya baca... even pendek je... 2nd bile tetibe abg burger 1 pot pet pot pet... huhu. terpana jap diya. 3rd... ingatkan abg burger 1 tu buang tebiat lepas potpet, bleh minta maaf. rupa2nya abg burger 2 yg minta maaf. huhu. memang kuasa kemaafan tu kuat, kak.... diya teringat ceramah dato' fadzilah kamsah... tentang maaf jugak... besar impak die... nnt diya cite dlm next entry... ;)

p/s-adehhh terpanjang lak komen kali ni *kes balas dendam sbb sebelum ni dok pendam perasaan je nak komen kat blog akk, hihihi*

"sishoney" said...

salam zuera,
kalo sis plak mst sis berbahas dgn mamat buger no.1.hahaha.sis nie mmg pantang kalo customer dilayan macam tue even bende yg kita beli itu murah....

abg buger 1:eh apsal aku tgk jualan makin kurang nie

abg buger 2:lu pikir la sendiri

*smile

Noushy Syah said...

wooo..streamyx Zura sakit yea? no wonder haven't seen you lately...

Keep smiling! nti buat tag 10reasons why you blogging,kalau ada masa yea? Otherwise abaikan ok?

Have a gr8 day Kak Dimple..tehehehe:)

myfisol said...

Ada juga abg burger yg berantai..tp kan nampak bisnes dia ok je...agaknya rantai tu pelaris kot...

halym said...

zura=bakal isteri mithali..wakaka

Noushy Syah said...

hehhehe..If only you have one reason for blogging...just write one,:)

AIkk..diPuduraya lagi,mesti xbeli abg burger's burger dah rite?

meen said...

huh..tak suka lelaki pakai rantai besi!! mmg nampak macam samseng ( sorry to say..no offence please )

ishk..kalau k.meen pun harus2 la tinggalkan saja burger tu..tapi perut yg lapar kena dilayan jugak kan??

izali said...

meh umah aku, stok burger, megi ready jek...stand by lapor memalam. haha

zura lias said...

chot,
macam samsengkan..kalo lelaki lembut pakai.."sesuatu"..hiks..

noush,
tekanan perasaan agaknye kan..tu ar..memang nampak pelik pun..rasenye perempuan mmg camtu kot noush..lembut atie..

pokcik,
hati besi??waah..kentalnye pokcik..hiks..

ween,
jom kite antar squad..kasik bom itu tempat..tp abang burger 2..zura selamatkan dulu..hikss..

zura lias said...

hafifi,
hehhe..itu ayat biase..tp kalo nk jaga atie pelanggan..tu le mottonye..

daniza,
hahhaa..laksa kt cheras?kat kantin ke?ehehe..aku sejak dari tahun lepas tak makan kat kantin..:D

kamal,
kalo akak tinggalkan,rase kesian lak sebab die tgh masak burger tu..lgpun,akak kureng sikit nk mkn roti nie..:D..
bile org mintak maap,mmg atie akak cepat sejuk..tu le sbb org slalu buli akak kot..waaaaa...hihihi...
erkk..nak baling lada sulah?erm..abang burger 1 tu berbadan sasa..die angkat akak sebelah tgn,pastu humban kt tempat parking bus tu..gerun oooo..:D

p/s:akak ade citer lagi pasal puduraya..nnti akak update..hikss..selagi akak masih ulang-alik dr kl ke ipoh..selagi tu ade citer puduraya..:D

diya,
erm,sies diya..abang xde tgn tu berjaya mengimsafkan akak..tgk anak2 die yg rajin tolon..yg palin kecik,akak agak dlm darjah 1 kot..rajin tolon bapak die..kalo diya gie pudu,beli le jagung ke..roti ke..kt die ek..:D..

dh bace dh kuasa kemaafan tu..kasik atie kite neutralkan..xpe,komen le pjg2..akak reply pun pjg gak..:D

zura lias said...

sishoney,
erkk..zura kalo dh x dpt sabar je baru leh melaser...selagi boleh sabar..zura sabar..:D

noush,
haah,arie tu simix ade problem..okies..nnti zura free zura buat ekk..dh utang tag plak nie..hikss..

myfisol,
ade jugak yg bukan abang burger berantai..maybe pelaris..maybe gak sebgai tali nak ikat mende2 yg patut diikat kalo dh xde tali..:D

en halym,
aminnnnn..:D

noush,
yeahh..nnti zura buat ek..erm,x beli tp intai2..nampak mcm die sorg lak..abang burger 2 dh xde..dh kene sumpah seranah gak kot..*prasangka zura*..hihihi

kak meen,
tu ar..ramai x suke laki pakai rantai besi nie..hikss..ade sesape terase?xyah..xyah buang rantai tu..bg kt sy je..leh letak kt kucing..hikss..
tu ar..perut lapar pun kene layan gak..ikut hati..perut binasa..hihih

izali,
tu sume x elok utk kesihatan tu..*sambil aku berangan-angan nk mkn megi esok*..:D

faisal said...

baiknye zura ni..kalau acai dah lama tinggalkan,hehehe...lelaki pakai kat leher tu macam lembulah zura*terus terang je ckp,hehehe

zura lias said...

faisal,
hihhi..tu sbb perut lapar plus tak sampai atie sbb die dh masak..erm..pompuan mmg lembut atie le acai..nk cakap gak macam lembu tapi kang ade plak yang baca pakai rantai, terase plak...hikss..