Tuesday, April 08, 2008

Komputerku..

Kelmarin saya agak bersemangat.
Setelah tertunda-tunda kerana lesu dengan kerja-kerja di pejabat.

Saya menyiapkan kertas kerja.
Mungkin kerana untuk bahan ilmiah.
Saya hanya terhenti setakat objektif dan latar belakang.
Selepas itu badan sudah penat.
Otak juga letih.
Saya mau menyambung keesokan harinya yakni semalam.

Balik kerja.
Saya mula dengan menghidupkan PC.
"Pap", ada bunyi meletup.
Dan PC saya masih statik.
Tidak bergerak-gerak.
Seperti mereka yang menemui ajal,
Dengan tarikan oleh Malaikat Maut.
Diam.
Tiada nafas.
Tapi kerana ia PC.
Ia memang tiada nafas.
Tapi tiada bunyi kipas.
Tiada lampu yang menyala.
Statik.

Ah,sudah.
Saya on-off,on-off.
Masih statik.
Saya call si Bulan.
Mengadu plus mintak belas kasihan.
Dia mintak saya tengok isi dalam.
Tengok ada hitam-hitam tak di m/board.

Takde.
Masih suci.
Saya cuma berharap,
Mungkin power supply yang bermasalah.
Janganlah processor yang bermasalah.
Letih nak cover semua tu.

Cuba dengan power supply pc lama abang.
Dah menggodek-godek.
Tak boleh dimuatkan dalam pc saya.
Akhirnya,
Saya rasa PC saya wajar berjumpa dengan dr PC yang pakar.

Malam-malam,
Pukul 10 malam,
Saya membawak CPU pergi ke Bangi.
Dah lama tak amik angin malam kat Bangi.
Buat saya teringat aktiviti rondaan bersama kawan-kawan semasa belajar.

Malam-malam.
Buhsan.
Naik motor dengan rakan,
Pergi berjalan-jalan sekitar Bangi.
Nasib baik kawan saya tinggi.
Dia seperti lelaki dan saya perempuan yang kemetot comel.

Tapi sekarang saya memandu kereta.
Masih melalui tempat yang sama.
Saya suka lalu di sini.
Siapa duduk di bangi mesti tau,
Jalan antara dari PKNS ke bulatan menghala seksyen 4 tambahan atau seksyen 7.
Pokok-pokoknya cantik.
Macam melambai-lambai.
Imaginasi sungguh.

Akhirnya saya sampai di seksyen 7.
Berpisah dengan CPU saya.
Hukhukhuk..
Walaupun didera oleh rakan saya.
Kerana menyusahkan mereka untuk datang mengangkut CPU saya.
Tapi saya tau mereka baik hati.
*Jek sikit kawan-kawan,nanti dia taknak baikkan* (wink..wink)

Semoga CPU saya cepat sembuh.
Semoga hidup saya kembali menyinar dengan adanya CPU saya.
Hikss..

p/s: Betapa pentingnya komputer pada saya.

18 comments:

MZ said...

pak cik rasa .... ps supply dia out tu.
sib baik pc yg problemo. cik juera masih ok kan .. kan kan? masih kiut tembam berpipit lagi kan? kan kan?
:D

zura lias said...

pokcik,
mintak2 cenggitu le pokcik..kalo tak,terpakse le pokcik belikan sy m/board baru...processor baru..ram baru..senang2..laptop baru le..erk..magickan..rosak pc dpt laptop..hikss...
yer,skarang shaye okies lg..dan makin okies kalo pakcik belikan sy laptop..xpun macbook..*wink..wink*..

Hafifi said...

kena bg CPU tu mkn ubat baru cpt smbuh..hehe

ak_0143 said...

yauuuuuuuu!!!!!!! yauuuuuuuuuuu!!! jeng jeng jeng!!!
tik tik tik! yauuuuuuuu!!!! yauuuuuu!!!

(baca mentera baekkan cpu)

betakan heroes! ahaks!

MZ said...

mak oiii .. mac book tu!! :p *pak cik kene juin escort service lah mcm ni baru leh afford :p*

~mama ranggie a.k.a eira~ said...

cpu mama pon mcm tu...

kena tggu hujung bulan lah kalo nak anto repair...:)

zura lias said...

hafifi,
dah sumbat ubat..tp die muntah balik..sian plak..hikss..

kamal,
erkk..erkk..kamal..akak nk bgtau nie..terpercik kt monitor ar..hahhahahaa...

pokcik,
hahaha...pokcik leh contact sufiah..mintak nasihat 1 jam nk cas bape baru leh untung..hihihi..

mama ranggie,
siannye mama...tp member yg baikkan dh msg..die ckp kompem power supply yg rosak..so,die tolon belikan skali..legaaa..:D

MZ said...

semekom dak pipit. ada sehat? bagaimana emosi d pagi ari ini? ceria? cemas? tertekan?
pc nyer sudah sehat? :D

chot said...

pc skrg ni dah jadi keperluan...berdoalah semoga dia cepat sembuh zura..

zura lias said...

pokcik,
ws..arie nie sehat sikit..emosi ade sikit tekanan...cemas...tp sudah kewl..pc masih belum sehat...waaaa...tertekan balik...;)..

chot,
yup..pc mmg keperluan skarang..*pray*..mintak2 die sembuh dan bertenaga balik..:D

Hafifi said...

klu dia muntah sumbatlah balik..hehe

myfisol said...

ish2...kesiannya..

Pada PC tu!

Noushy Syah said...

...No TV, still ok,No PC,cannot stand still..lolz!

Biasalah,life span dia dah sampai tuh....

Get well soon yea.:)

zura lias said...

hafifi,
iskk..lagi x sampai atie..:D

myfisol,
pc aje??tuannye?sedeynye...hikss..

noush,
yup..no tv okies...no pc..rase mcm masa berjln lambat..hahahaha...tq noush..

Darkz05 said...

Aloha.. Singgah Disini sebentar. :D Komputer memang amat penting. kalo tak, tak bole update blogs :P

p/s: exchange link ya ;)

Hafifi said...

jangan tak sampai hati..itu penting tau..haha

zura lias said...

darkz05,
betul..tp update blog bleh buat kt opis..hihhi..

p/s:okiess..:D

hafifi,
eh..tp mmg lom sampai lg kt atie..kang terobek lak hati..hikss..

aria ayumi said...

alahai. shiannye akk... ape kata akk beli je pc baru. diya banje, tapi akk bayar. hihi. :p