Thursday, May 27, 2010

Luahan Jujur Seorang Perempuan

Daisypath Wedding tickers

Ini entry serius.
Betul-betul serius.
Luahan jujur dari seorang perempuan.
Yang tengah berserabut kepala otak.

Bila berserabut,
Dia mula berangan-angan.
Cipta satu misi.

Taknak izinkan anak-anak kerja bidang komputer.
Terutama pengaturcaraan.
Banyak buruk dari baiknya.

Antara sifat buruk menjadi seorang pengaturcata komputer :-

- Mata yang clean dan clear perlahan-lahan jadi rabun. Camne nak skodeng orang dengan clear kalau nak tengok nama tempat kat signboard pun kena pakai spek.

-Peha jadi besar sebab lama sangat duduk kat kerusi. Haish, susah nak beli seluar kalau peha besar.

-Punggung pun melebar dengan jayanya sebab lama sangat bertapak kukuh kat kerusi yang empuk. Walaupun ada yang kata nampak seksi, tetap susah nak pilih seluar, skirt dan kain.

-Kepala cepat luka sebab sukarela nak hantukkan kepala kat dinding bila problem tak dapat di selesaikan walaupun susah payah buat coding yang makan masa satu hari.

Ini baru empat.
Ada banyak lagi sifat buruk dari sifat baik.
Nak layan pengguna sistem lagi.
Nak tengok server yang down tetiba.
Dan ada banyak lagi yang sukar di ceritakan.

Kerana itu,
Perempuan itu mahu anak-anaknya elakkan dari bercita-cita kerjaya yang ada kaitan dengan komputer.

Tapi pompuan tu belum ada anak.
Cuma berimpian tak tentu arah,
Nak-nak kalau dah nak cuti,
Kerja pun datang melambak-lambak.
Semuanya berkaitan pembaikan pada sistem.
Arghh..hantuk kepala lagi.

Lepas hantuk kepala baru pompuan tu sedar,
Jarum jam menghampiri 5.10.
Yahooo...
Lupa semua problem kerja.

Dan perkara ini akan berulang pada minggu depan.
Ini rutin seorang Analyst Programmer.
Yang tak suka jadi Programmer.
Tapi suka Internet.
Ada tak kerja yang mengadap Internet je??

7 comments:

shu said...

keje mengadap internet aje adelah kerja aku... :)

sabar eh.

btw zura,aku tak blh dtg wedding ko. sorry. aku doakan semua berjalan lancar. Tahniah! Semoga berkekalan ke akhir hayat (maybe ayat mcm too common, tapi aku rasa, mmg ni lah yg kita harapkan masa kita setuju utk berkahwin..kan..).

take care.

Puan AA said...

en, kesan2 menjadi seorg programmer yg mcm en tuleh ni (peha besor, punggung melebor) hanye berlaku pd en sorg.. sile harap maklom yer..

org len menten slim sbb jaga makan & rajin eksesais MACAM SAYA..

wilda said...

kekekeke...keje ngadap tenet ialah keje seorng penjual baju di kedai online. tp awas! punggung akan tetap besar. jgn risau, jlo bangga dgn punggung dan pehanya, mengapa x kita? hehehe

cik indie said...

hahahha.

ala-ala aku eksekutif akaun yang tidak mahu anak-anaknya pecah kepala fikir masalah duit orang lain, pecah kepala apa nak jawab kat supplier bila duit tak ada, pecah kepala bila auditor tanya itu dan ini, pecah kepala nak ajar bos-bos faham apa itu insufficient fund and so on.

:)

Mrs Shyza said...

aku pon pelik...kenapa la aku ble amik course sains maklumat dulu kan...
mungkin sbb nak suh jumpa org cm zura,adah ngn suen kot...hehehe...
tu la..dulu mak aku suh jd doktor,aku takut...nnt nak ke tak agaknye anak aku jd doktor...jgn jadi system analyst la...penat :p

ana said...

dh kalu sume org xnak jd system analyst..sape nk wat keje2 tu nnt...hehehe...

fndrocka said...

kerja mengadap laptop pun orait