Wednesday, November 18, 2009

Jangan Tanya Soalan Begini

Saya belum habis training.
Tapi sekarang dah rasa seronok.
Bukannya seronok belajar,
Tapi seronok sebab pergi training lambat,
Balik awal.
Bahagia hidup.

Hari ni pergi makan together-gether dengan classmate nan seorang.
Saya bajet nak makan melayu.
Memandangkan saya takut selera dia terbantut nak makan masakan melayu,
Saya suruh dia cari tempat lain.
Saya memang tak kisah kalau nak makan sensorang.
Memandangkan prinsip,
Dalam kubur pun sensorang gak.

Tapi dia taknak.
Dia nak gak ikut mana saya nak makan.
Cari punya cari.
Dengan kelajuan dia berjalan,
Terkedek-kedek saya nak kejar.
Maklumlah dengan kaki yang pendek dan berat yang berlebihan,
Memang susah nak wat langkahan bergaya.

Akhirnya dia sedar dia terlalu cepat melangkah.
Itupun selepas dia toleh ke belakang,
Saya selalu berjarak 10 Meter.

"I jalan sangat laju ya?"
"Hahaha..haah"

Kami banyak bersembang tentang kerja.
Training.
Exercise.

Tapi saya sedikit terganggu bila dia bertanya,

"You rasa rambut I panjang tak? I nak kena potong rambut ke?"

Saya hanya memberi pendapat tentang baju, rambut dan segala-gala yang berkaitan personal hanya untuk si Bulan dan ahli keluarga saya.

Bila seseorang yang luar dari persekitaran saya bertanya soalan sedemikian,
Saya terganggu kerana saya perlu memandang dia secara detail untuk memastikan komen saya mengikut kehendak soalan.
Sejujur-jujurnya saya kurang peka dengan seseorang di luar persekitaran saya.
Saya hanya bersembang tanpa tengok rambutnya camne,
Baju warna apa,
Mata warna apa.
Gigi bersih tak.

Naiknya soalan begitu buat saya tercari-cari di mana paras rambutnya.
Dan saya berikan jawapan yang taktau dia puas ati ke tak.

"Ntah, I tengok okies je"

Dia diam.

Dan saya rasa dia menyesal tanya soalan pada orang yang tak berminat nak menjawab.
:D..

Selepas itu,
Saya terus surfing internet tanpa mempedulikan dia yang membebel sensorang.
Sebab saya sudah terganggu.
Bukan mood berubah.
Cuma perasaan terganggu.
Sebab komen berkaitan rambut saya hanya simpan pada Si Bulan.

Jadi lelaki di luar sana,
Simpan sajalah soalan kalau cuba-cuba nak bertanya paras manakah rambut,
Baju apakah yang sesuai.
Saya akan buat muka tak endah dan terus malas nak bersembang.

Tiba-tiba rasa diri ini sangat sensitif.
Gasaklah..

2 comments:

ell.eza said...

ha ah la..tak reti la nak komen2 penampilan org ni..akak kalau betul2 org tu menarik perhatian, senang je mulut ni nak puji2 ke apa..kalau org tetiba tanya pendapat..rasa macam terpaksa je nak cakap..kan?

ell.eza said...

ha ah la..tak reti la nak komen2 penampilan org ni..akak kalau betul2 org tu menarik perhatian, senang je mulut ni nak puji2 ke apa..kalau org tetiba tanya pendapat..rasa macam terpaksa je nak cakap..kan?