Monday, December 31, 2007

Kematian dan Kelahiran

Cerita 1

Saya balik kampung sebelum tahun baru.
Tiba di kampung, besoknya ada kematian saudara yang tidak saya kenali.
Asingnya tempat itu.
Tapi masih ada ciri-ciri kampung.

Sedang saya melepak duduk di bawah rumah saudara berhampiran rumah keluarga si mati,
Kawan merangkap saudara yang di ajak pergi bersama berkata,
"Sebelah ni le rumah Umie . "
Bergegas saya menghantar sms menyatakan saya berada di sebelah rumahnya.
Malangnya saya lupa, kawasan itu tiada talian.
Oh, tidak, bukan saya lupa, saya tidak tahu sebenarnya.
Cuma saya pikir Umie di kl, dan hanya rumahnya sahaja yang boleh dipandang.

Tiba-tiba,
Saudara aka kawan membuat suatu isyarat yang tidak saya fahami.
Maaflah, saya bukan pembaca mulut yang bagus.
Rupanya Umie berada di sekitar rumah keluarga si mati.
Akhirnya dapat juga saya berjumpa Umie di situ.
Kecilnya dunia.

Nanti kita jumpa lagi ya.
Tapi akak takmau melawat muzium.
Seram.
Hahahah...

Cerita 2,

Saya tiada perancangan untuk tahun baru.
Perancangan yang tidaklah bersungguh memang ada.
Tapi untuk melaksanakan agak sukar memandangkan saya semakin malas mau berimpit di tgh orang ramai.
Dulu diakui, asal tahun baru atau merdeka,
Saya akan menjadi kupu-kupu malam.

Semakin meningkat usia,
Saya jadi lemas mau berimpit.
Mungkin hidung saya semakin luas,
Maka bau-bau yang menusuk kalbu bila berimpit tidak dapat ditapis lagi.

Dan sememangnya bagus saya tidak membuat perancangan apa-apa.
Dalam pukul 2 ptg,
Abang yang sulung menelepon, meminta tolong jagakan anak-anak saudara.
Saya bakal mendapat anak saudara lagi.

Kerana hari ini boss saya baik hati.
Maka kami dibenarkan pulang pukul 3 petang.
Mungkin memberi peluang untuk mereka yang menyambut tahun baru,
Membuat persiapan awal.
Lagaknya seperti menyambut raya sahaja.
*SIGH*

Sewaktu jam menunjukkan dalam linkungan 8.00++ malam,
Abang yang sulung menelepon memberitahu anak saudara baru sudah selamat menjenguk dunia.
Bukan lahir pada 2008.
Masih 2007.

Noush, baby baru berkongsi tarikh lahir dengan noush.
*wink..wink*
Bayi itu bayi perempuan.
Harapnya jangan tinggi seperti noush.
Saya tidak mau tergugat bila berjalan disebelahnya nanti.
Hahahah..

Makanya,
Detik 12 malam akan saya sambut di hospital sahaja.
Bertemu muka dengan nurse-nurse dan doktor-doktor yang ensem. *mintak-mintaknya.*

Good bye 2007,
Welcome 2008.

13 comments:

Hajar said...

wah, selamat menyambut org baru.
selamat melangkah ke 2008 gak :)

* saya pun x ske gi celebrate. semak! skrg ni klu nk tgk bunga api dr belakang umah saya pun bole :D

Adlina said...

Happy new year!!!
=)

acu said...

Congrats angah!

Noushy Syah said...

hehhehe...itulah jika ibu2 yg akan beranak pada 31st Dec,normally the family would be anxious to have a new year baby..hikss, especially like me ohh no if only mummy beranak lewat 15mins tentu jadi tahun baru, anyhow should be happy for we have another chance breathing in this new year.

Wishing you with wonderful. happiness, joy and a blessed new year.

Thanks for the good wishes on my birthday..erkkk, hopefully your new niece will be as tall as me..hahahha, bole lambung auntie Zura tinggi2 kan kan papy?

zura lias said...

hajar,
mekasey..dh melangkah pun...
*dulu sy suke...sejak2 dh masuk umur org dewasa, sy jd mual nk celebrate-celebrate nie..kalo pegi pun sy bukan nk celebrate...nk jumpe member2 je sambil tangkap gambar..:D...

adlina,
happy new year too...:D

acu,
thanx acu...

noush,
erk..mak die xde paper, tp zura yg rase mcm nk suh mak die tahan sikit..so dpt le baby new year..hahaha....
yeah, yg pentin..semuanye selamat...:D
kalo die lg tinggi..zura nk suh die tolon kaitkan buah rambutan...

faisal said...

Slmt tahun baru 2008 zura..:) smog aapa yg diimpikan akan jadi kenyataan..:) umie dah jumpe, acai bila nak jumpe,hihii

mama ranggie said...

lor,awalnyer bb tu kuar..kalo x 1 jan ler gamaknyer...

myfisol said...

tahniah kerana dapat anak saudara baru...nampak gayanya Noush ada geng baru yang akan sambut b'day bersamanya

meen said...

zura, happy new year dari kakmeen n selamat mendapat anak baru..uppps anak buah baru hihihi

may happiness with u always.

datang 'umah' kakmeen selalu tau..insyaAllah kmeen ada

Jie said...

Selamat tahun baru cik zura..oppp..makcik zura...

Noushy Syah said...

hhehhe Zura BTW born in 31st dec is lucky here coz one can join those who are a year older or senior in class and be a year younger than all of them!

zura lias said...

acai,
selamat taun baru acai..erk, sebelum jumpe acai..sy nk jumpe lembu acai dulu...sungguh menggoda jiwa..hahahaha..

mama ranggie,
tu le, dah cakap kat kakak ipar, tahan dulu boleh tak?hikss..baby nak keluar jugak..;))

myfisol,
mekasey..tu ar, mintak-mintak tak tinggi mcm noush..mengikut teori sy, sape yang lahir awal, akan jadi lg rendah dr org yang lahir lambat untuk rakan sebaya...cthnya :- macam saya...hahahhaa..

kak meen,
mekasey kak meen..epi new year...erkk..anak sendiri dah lame ade..anak tekak..:D..insyaAllah..zura gie jenguk sana kalo x bz..

kak jie,
erk,bukaan...adik zura..hikss...

noush,
erk, tp yg x bestnye dpt adiah besday palin last..hehee...

aria ayumi said...

hehehe. beshnye akk dh dpt anak sedara br... diya gak tak dpt2 anak sdara.. kekadang jeles gak ngan kwn2 yg slalunya cite psl anak sdara diorg... sonok bile ade budak kecik ni... alamatnya diya kene tunggu anak sndiri lah nampak gayanya :p