Sunday, November 04, 2007

Khas untuk Dia

Saya dedikasikan entry ini khas untuk kawan saya.
Siapa?
Tak perlulah diberitahu, cukup dia saja yang tahu.
Sesudah saya mendapat SMSnya yang berbunga bahagia pada pukul 1.16 pagi.
Ini jawapan saya untuk balasan SMS.
Saya sudah membalas, tapi sengaja mahu meletakkan di sini supaya bunga-bunga itu terus mengembang dan saya dapat bercerita dengan lebih lanjut.

Ini hanya pendapat saya.

Bila kita suka seseorang, itu normal.
Bila kita sayang seseorang, itu normal.
Bila kita cinta seseorang, itu normal.
Bila kita kasih seseorang, itu normal.

Bila kita paksa orang menyukai kita, itu tipu.
Bila kita paksa orang menyayangi kita, itu dusta.
Bila kita paksa orang menyayangi kita, itu palsu.
Bila kita paksa orang mengasihi kita, itu sia-sia.

Yang penting,
Bila kita ada semua rasa itu, kita adalah orang yang normal.
Bila kita cuba memaksa untuk mendapat balasan, kita adalah orang yang diluar normal.

Berbahagialah dengan semua rasa yang kita ada walaupun ia sehala.
Tapi perlu ada pagar-pagar supaya kita tidak tersasar.
Walaupun kita sudah di era y2k,
Tapi kita tetap gadis timur.

Biarlah dia yang mula dengan menanam pokok.
Kita cuma menyediakan tanah.
Jika tanah kita tidak subur,
Maka ia layu.
Jika subur,
Selamat Berbahagia.

Kalau dia memang untuk kita,
Dia akan ada rasa yang sama.
Kalau tidak, Mungkin Tuhan sudah sediakan yang lebih baik dari dia.
Cuma kita perlu berdoa dan menunggu bila sampai masanya.

Saya bahagia bila kawan-kawan meniti alam bahagia.
*senyum*

Ini balasan saya menerusi SMS pula,
Sengaja juga sisipkan disini, *wink..wink*

"x salah kalo ade rase tu, yg slh kite memaksa..kalo kate die x rase, die x slh n kite x slh..tp kite lebey bahagia sbb ade rase tu..so,biar le rase tu mengembang tp dgn ada pagar2, kalo kate kite rase sehala, sekurang-kurangnya kite x tersasar bile dh b'pagar..yg pentin rasa tu xleh kite deny mcm xde..just doa,kalo die mmg utk kite, die akan dtg pd kite dgn sndiri dgn rase yg same..kalo x, Tuhan dh sedia'n yg lebey baik dr tu.."

Selamat Berbahagia kawan..^_^

16 comments:

aria ayumi said...

huhu. rsnya diya faham maksud etry akk ni. kak, klw kite gedik2 kt org kan, itu normal ke? ke luar normal :p

zura lias said...

Paham ek..hikss...gedik itu normal..hahaha..tp jgn terlebey gedik, nanti org meluat..tp kalo kita sanggup tahan kemeluatan orang kat kita..gedik le sehabis baik..hikss...don't care what people say...hahahah..

Noushy Syah said...

What about pagar2 tuh? Dil to pagall hey? ekekekkek..

ANyhow conclusively it's true that this is normal when it takes two to love and flourish, but it's a pity though it's not abnormal for only one side to have that feelings...I think there are many pple out there who have love only at one side..I rather say it's pity and sorry for them but this isn't abnormal..

Noushy Syah said...

p/s yeah rite, sering mendoakan kebahagiaan kawan2 seperti saya suka didoakan bahagia...

zura lias said...

noush,
dil tu pagal heyy..kene panggey kajol n shah rukh khan ni...pagar ni macam,jgn kebey dari had yang kite sendiri tetapkan kalo xmo merana because love only at one side but kite xleh deny kalo dh terase..so, just pray to Allah..one fine day,we get the love or we find the new love..only God knows..whatever will be..will be...the future's not ours to see..:D..

noush lagi,
Saya juga salah seorang kawan noush yang sentiasa doa, u n shah akan bersama..one fine day..:D..

dijah said...

Apekah? ahaks

zura lias said...

Eheheh..dr leff ek?saje ar..kot pasni leh wat buku motivasi mencari cinta plak..muahahahhahaa

MZ said...

- x kisah la pompuan timur ke barat. masing2 punya cara masing2. asalkan cara itu tidak menyalahi tatacara dan norma2 paksi kemanusiaan.
- zaman moden ini semua nya boleh.
- kan women asking for equality? sesekali mereka rasa tidak salah untuk bertindak dahulu.
- paksaan? tiada paksaan dalam sesuatu apa pun ...

ak_0143 said...

hehehe... jiwang!

kuikuikui

best lak kak zura tulis2 cmni... nak baca lagi... watlagi cmni... huhuhu

zura lias said...

pokcik,
yer, yer pokcik..tp kwn sy pompuan timur..hikss..x buley, zmn skarang mmg moden tapi malu masih same..ehehee...paksaan?kdg-kdg ade rase kasihan lalu terpakse..jdlah paksaan..hikss..

kamal,
jiwangg????oh tidakkk...ni menjwb persoalan kwn akak je..menolong mereka yg memerlukan pendapat..entry camnie setahun ade le baper kali je...akak kental dik..hahahaha

aria ayumi said...

kak, tetibe diya rs diya xpaham entry akk. huhu. dia tu sape yek? :D

zura lias said...

diya,
erkk..diya ingt entry ni utk akak ke?erkk..ni untuk kawan akak..die mintak khidmat nasehat akak..FOC...:D

faisal said...

wah zura, dah bleh jadi kaunselor nih,hehee..:P empunye diri bila lagik,kekekeee

zura lias said...

acai,
mmg nk jd kaunselor wak..last2 jd kaunselor komputer je..hahahahaa...empunya diri bile lagi?biarlah rahsia..muahahahhaa

MZ said...

pada sesetengah wanita lebih cenderung untuk berdiam diri, samada berselindung di sebalik perisai 'wanita timur' atau pun kerna terlalu shegan untuk bertindak dahulu, lantas menahan diri dari melahirkan perasaan kepada jejaka idaman. walopun memang dah lebih stengah mati tangkap siok. biar kan ... biarkan.
akan tetapi golongan ini tidak boleh menabik dada mengatakan cara nya betul dan wanita yang bertentangan pendapat salah dan bersalah.
masing2 punya hak untuk bertindak mengikut citarasaa dan situasi masing2.
pendek kata .. susah senang sakit malu bahagia deria tuan tanah sendiri yang tanggung ..
itu lah maksud pak cik ...

tiada paksaan ... walopun stengah org merasa 'terpaksa', sebenarnya silap masing2 juga. rasanya tiada menggunakan kekerasan kan? kan kan? siapa suruh rasa 'terpaksa' dan beralah? sendiri dah buat keputusan sendiri tanggung la. tader nya paksaan. it is not an sexcuse!
*i was actually lecturing to myself*

zura lias said...

pokcik,
errkk..erkk...ye, pendapat masing-masing...mane-mane care pun buley asalkan itu yang kite mahu..kan..kan..pakcik kan..:D