Tuesday, November 13, 2007

Bas

Ini cerita lama.
Cerita sebelum Deepavali.
Dah saya kata, di sini macam mesin masa.
Ada masa ke depan.
Ada masa ke belakang.

Ceritanya pasal bas lagi.
Hari Rabu, sebelum Deepavali.
Sewaktu entry eksen dikeluarkan.
Yang mana saya dibenarkan kerja separuh masa.
Maka saya memang melangkah dengan bergaya, memandang dengan perasaan bangga kepada mereka-mereka yang masih bekerja.

Saya sampai di pudu sekitar pukul 4.
Terus pergi ke kaunter Gunung Raya untuk mengambil no. bas.
Masih boleh tersenyum riang.
Tiba-tiba, abang kaunter menyuruh saya membuat pilihan.
Mahu duit dipulangkan atau mahu menunggu bas sampai pukul 7. *sepatutnya pukul 5*
Kerana bas rosak.
Saya memilih menunggu sebab saya memang tiada pilihan.
Muka yang tersenyum sudah hilang.
Dah kata, Tuhan marah orang membangga diri ni.

Saya berhubung dengan ibu saudara yang juga mahu balik hari itu.
Basnya pukul 5.30.
Dia beri galakan supaya saya menebalkan muka bertanya kepada driver-driver bas samada kosong atau tidak.
Tak perlu tunggu sampai pukul 7.

Dalam 4.30, saya dengar jeritan,
Ipoh,Ipoh.
Hati berbolak-balik.
Ah,lepas ni dia tak kenal saya dah.
Saya pergi kepada pelaung.
"Bang, saya nak balik ipoh, ada kosong lagi tak?"
Dia melihat tiket saya.
Terus membawa saya turun ke bawah.
Berjalan mengikut dia tanpa arah tujuan.
Nampak bas yang sudah mahu keluar dari pudu.
Dia suruh saya duduk di depan sekali.
Tak kisah, janji dapat balik awal.
Sakit telinga saya digelakkan oleh abang saya.
Selepas bas bergerak,
Telefon mak.

"Mak, orang dah naik bas. Dapat bas awal."

Yang penting,
puas hati.
Puas hati akhirnya dapat balik awal.

Yang paling penting,
Malu Bertanya Tak Dapat Le Balik Awal.

9 comments:

Noushy Syah said...

a'aaa satu pengajaran bagus tuh...kalau malu bertanya camne orang nak tulong kan kan, nasib baik Zura tak malu....bertanya, hehhehe..

psstt..rupanya ada juga 'tak malu' yang baik kan? SO next time, mesti tak malu2 lagi, pasti selamat!

Noushy Syah said...

p/s wahh first time dapat komen terasa janggal pulak rasa..hehehe..

..dia mesti tgh mimpikan BUlan nih...tu nampak senyum2 aje tuh..ishkkk

aria ayumi said...

hehe. diya klw malu bertanya utk certain perkara jerk. utk sstgh lagik, diya mmg tak malu pown :p

nAt said...

hhhaahahhaaaa...riak yer.... tapi takpe ek.. mendung tak beerti hujan...ekekeke

Hajar said...

heheh, tu la sebabnye kita ni x digalakkan riak. cash on delivery tuh. tp xpela, dapat gak balik kg kan? :D

ak_0143 said...

hehehe... lately, entry kak zura mesti ada pengajaran kan... mcm cerita kanak-kanak lak.. hehe

zura lias said...

noush,
hehe..memang ade mase ilang malu..tp lepas tu malu le..hikss..kene kasik prize ni kt noush sbg org pertama komen..ahahhaa...mimpi bulan?xleh..nnti die asik mata kelip-kelik ade org tingat die..*orang melayu ckp..kalo mata kelip2..tanda ade org rindu*..hikss..

diya,
ehhehee...gimme five..kite serupe...

nat,
hahaha..tu ar pasal..agree...

hajar,
hahaha..tu ar..sib baik insap cepat...hikss..dh balik ke sini balik pun..ehehhe..

kamal,
hahhaa..cube nk wat kisah teladan..mcm prof razak kunun2 suke nk bubuh teladan dlm movie die..ahahaha

arsaili said...

salam ..bila hidup merantau baru tau kebenaran "malu bertanya sesat jalan" or tak temui jalan pulang, org tak dpt balik rumah awal sebab sesat...uhuhu..sekarang mulut dh jadi ringan, cam kurang insurance la plak..har har har..erkk!!

zura lias said...

arsaili,
salam..heehe...mulut sy mmg kenkdg ringan sangat..mmg rase kenkdg kene beli insurance gak...hakhakhak..