Monday, May 07, 2007

Jawab Soalan Shai..^_^

Malu tapi mahu..
kemahuan bukan keinginan.
Keinginan bukan kepuasan.
Kepuasan menjadi jaminan.
Kenikmatan dalam persahabatan.
Persahabatn ikatan persaudaraan.
Persaudaraan talian perhubungan.
perhubungan jangan sulit jawab.. jawab..

Ni saya copy balik dari msg kat Saudara Shai di tag board.
Sebelum menjawab, saya kena kenalkan diri dulu siapakah kriesz.

Kriesz:-

- Bila menjawab soalan Ujian BM semasa tingkatan 5, 8 tahun yang dulu..masuk sahaja bahagian Puisi atau Sastera, mesti akan mendapat markah 0 di situ. Puas cikgu BM saya mengajar, banyaknya saya tidur dari mendengar. Mintak maap cikgu Nazri.

- Tak pernah paham ayat kiasan. Cth: ada rakan mengajak saya pergi ke majlis pertunangan beliau melalui SMS.

acu: "angah, acu nk bertunang minggu ni, doakan acu ye."

angah: "congratz acu..angah akan doakan."

Dan kami adalah kawan yang rapat. Saya pikir beliau hanya mahu memberitahu sahaja yang beliau akan bertunang. Rupanya itu adalah proses mengajak. Hasilnya kawan saya merajuk. Sorry, sampai sekarang saya alert. Jika ada message-message begini, saya akan tanya dahulu, mau mengajak atau mau memberitahu sahaja. Diulangi sekali lagi,

saya tak pernah paham ayat kiasan. Saya lebih senang ayat direct. hahahaha..

- Dan yang terakhir, walaupun saya membaca banyak kali pun message saudara Shai, saya tetap tak paham..hahahahhahahah...

P/S: boleh terangkan tak kat sini, kira mcm org yang menyoal tolong jawabkan sebab yang disoal memang fail ayat-ayat cenggini. hihihih...

13 comments:

shaizhar said...

jawapannya :
saya seorang pemalu tapi saya mahu kepada seseorang

sesungguhnya keinginan kepada seseorang itu bukan sekadar untuk kepuasan.

ternyata kepuasan untuk berkenalan dengan seseorang itu harus menjadi jaminan

percayalah kenikmatan dalam persahabatan lebih indah seindah bunga - bunga mekar kembang ditaman

persahabatan itu juga ibarat satu persaudaraan yang tak seharusnya terputus.

persaudaraan bermakna satu perhubungan bagaikan layang - layang yg tak sepatutnya putus ditiup angin.

apa pun jangan jadikan perhubungan itu sebagai satu perhubungan yang sulit

zura lias said...

ermm...haduii..ehehhehe..malu nk ckp ni..tetap bimbo gak..hahahhaha..ayat direct le mr shai...ahahhaha..

shaizhar said...

boleh berkenalan?
sms shai 017-6702347
@
013-3427347

dengan tak malunya promosi no tel sendiri kat sini.

hahahahaha

zura lias said...

hikss...x takut ke ade org len yg calling2...hihihhi...

Noushy Syah said...

ZUra...

Yang tersirat dan tersurat...
ngehhh!!

Jie said...

wa'aaaaaaaaaa...
sik bek kak jie lum tertinggal jauh episode ni..

hik hik

zura lias said...

noush,

haahaha..tu ar..zura leh paham yg direct je..tersurat n tersirat ni mmg ade masalah besor nk paham,...hahaha..

kak jie,
hehehe..kak jie suke tgk hikmah pepetang?

Zaihasriza said...

hahaha
patut laa ko dah tanak chat ngan aku ye..
ropenye ada orang lain ye...

tak pe... tak pe.. :p

Zaihasriza said...

hahaha
patut laa ko dah tanak chat ngan aku ye..
ropenye ada orang lain ye...

tak pe... tak pe.. :p

zura lias said...

izah,
wat spekulasi nampak..:P..
skype aku masih menunggu ko nk bertegur sapa..
*pss..boss kite cuti le..*..^_^
ko berpoye-poye tak kat sane?hikss...

aria ayumi said...

adehhh... kite lebih kurang same ah kak... tapi, diya spesis lain sket... diya jenis yg lambat nak paham...org yg nak buat lawak pun kene ulang 2 kali... baru diya gelak... :))

ADam Dryx said...

Salam Zura,..

Kalau diizinkan, suka ADam berkongsi...

Secara umum, ayat kiasan yang panjang-panjang nie maksud dia terletak dihujung-hujung. Contohnya macam pantun,.. dua baris pertama adalah pembayang maksud, tapi 2 baris terakhir barulah betul-betul maksudnya...

No, 35, Jalan P 8E 2/4,
Precint 8,
Putrajaya.


Ayat kiasan juga macam kita membaca alamat rumah. Kita mulakan dari bawah (terakhir). Contohnya alamat diatas,...
Kalau baca dari bawah/terakhir hingga ke permulaan, kesimpulannya ialah si polan tinggal di Putrajaya, area Precint 8. Cari Jalan P 8E 2/4, dan akan jumpa dia di rumah bernombor 35....

:)

Kalau jumpa mana-mana ayat kiasan lain, cuba terbalikan ayat tu, ataupun baca dari ayat terakhir sehingga ke ayat permulaan...

Insya-allah akan memahami maksud yg ingin disampaikan

Mari berkongsi... :)

zura lias said...

diya,

hikss..kite serupe...

adam,
thanks...