Tuesday, July 01, 2008

Berhenti

Sebenarnya,
Perkara tidaklah sebesar mana untuk sesetengah orang.
Tapi untuk mereka yang setia,
Mungkin jadi masalah besar.

Sebenarnya,
Saya mendapat tawaran pekerjaan yang baru.
Untuk syarikat yang saya kira stabil dan boleh menambahkan pengetahuan di dalam dunia IT.
Untuk syarikat lama,
Bukan saya tak sayang.
Tapi perlukan angin pembaharuan.
Yang boleh merembes otak saya supaya bergerak lebih pantas.
Taklah mandom je.
Hiks..

Untuk memberitahu boss perkara yang sebenar pun,
Agak sukar bagi saya.
Kerana hubungan yang baik.
Kerana boss yang baik.
Tunggu,tunggu beliau balik dari Madinah.
Akhirnya,
Lama menunggu,
Saya hantar dahulu surat berhenti kerja.
Tarikh : 27/6/2008.
Ini surat berhenti saya yang pertama.
Dan syarikat sekarang adalah syarikat pertama yang menawarkan saya kerja.
Kerana saya tidak pernah bekerja sepanjang hidup saya,
Sehinggalah permulaan bekerja di syarikat sekarang.

Hari Isnin,
Berdebar-debar menunggu boss suruh masuk mengadap.
Notis diberi, mau berjumpa saya.
Tetapi masanya belum ditentukan.
Elok-elok saya rasa sedih.
Perasaan itu sudah terbuang entah ke mana.

Akhirnya berjumpa.
Memulakan bicara.
Sembang-sembang.
Dan ada tawaran lain di situ.
Supaya saya mengubah fikiran.
Terus bekerja di tempat lama.

Mahu keputusan diberi semalam.
Tapi saya mahu diberi masa.
Untuk berfikir semalaman.

Akhirnya,
Hari ini.
Saya putuskan.
Saya tetap mahu pergi.
Kerana memang masanya sudah tiba untuk saya pergi.
Walaupun saya belum tahu apa yang ada untuk masa depan.
Sekurang-kurangnya saya tahu saya perlu bersedia.
Berani menerima risiko.
Baik atau buruk.
Semoga semuanya baik-baik belaka.

Fuh, saya rasa macam terlepas satu beban.
Tapi saya mau anggap itu satu cabaran.
Doakan ye,semoga saya tabah.

15 comments:

KhaL said...

bravo kakap sbb brani ambik risiko. doakan kakap sukses. amennn!

BasH said...

diri ini mengucapkan tahniah kepada anda atas pekerjaan baru itu, smoga trus sukses di pekerjaan baru..wahhah skema ayat gw,..salam kenal ya..

zura lias said...

khal,
doakan tauu...nnti kalo success..sile blanje akak ekk...yiehaaa.. :D

bash,
hehehe...mekasey..mekasey.. :D..salam kenal gak..

Adry said...

Ya... sometime we need a change to make our life better...

Semoga sukses k.. best of luck...

MZ said...

samat berjaya!
dah jadi bos besarrrrrrr ni bleh aaa banjer pak cik. neskepi tarik pun dah jadi dah *la la la la*

ak_0143 said...

oho driver beta tengah pening pasal promotion di kalangan driver2 beta ek...
patut la...

hahaha

bagus r kak, skali skala kene berlih angin...
baik ke buruk pasnih, akak dah buat pilihan...
so buat yang terbaik ok!

dicounteroffer ek?
wah, driver yang mantap kak zura ni!!!

hahaha

errr... silap...

*tumpang lalu ye......*

Noushy Syah said...

Success is the moment when you are brave enough to take the challenge and willing to take whatever risks ..congratulation my dear!You have made the right decision..

I definitely will wish you the best and good luck.

Big hugs*

yOnnA said...

wahh..
tahniah2 akak!!
mmg sygkan nk tinggalkan tmpt keje lame :)
hee..
tp xpe kak..
janji pengalaman tu penting..
so..
good luck eh kak *hugs*

yOnnA said...

wahh..
tahniah2 akak!!
mmg sygkan nk tinggalkan tmpt keje lame :)
hee..
tp xpe kak..
janji pengalaman tu penting..
so..
good luck eh kak *hugs*

diya said...

kak, congrats ye dpt keje tempat baru... all the best utk akk :)

chot said...

ya kamu harus menghadapi cabaran...kena yakin beb..aku dah 10 company setakat ni..purata 2 company aku bekerja dlm setahun..hehe

zura lias said...

adry,
tue ar...betul..betul..thanx ek..

pokcik,
erkk..sy ke kene blanje..bukan patut pokcik celebrate sy..kenny rogers..:D

kamal,
driver??cehh...walaupun ade unsur kutukan disitu..tp terselit pujian..akak memahami..mekasey dik..hiksss.. :D..kenny rogers okies..*dgn suara lemah lembut*

noush,
thanx noushhh...bersemangat nie dgr ayat2 motivasi noush..chaiyok..chaiyok..:D.. *big hugs*

yonna,
hehhee..mekasey dik..haah..pengalaman tu penting..1st kerje kite menentukan ape kite buat lepas nie..*eh..ye ke?*..x jugak rasenye..depend..ehehhee

diya,
thanx diya..mekasey..mekasey..doakan akak tabah ek.. :D

chot,
mak ai...sampai 10 company?2 company dlm setahun..dasat ko..aku baru 1 company untuk jangka masa hampir 3 taun..:D..

Jie said...

apasal komen kakjie hilang?

ishhh...

kakjie nk ckp..kita bergerak kehadapan bukan terikat dgn bayang² semalam..kan..kan

meen said...

zura..k.meen doakan zura sukses kt tempat baru..keja rajin2 senang naik pangkat hihi..

tempat baru..kat mana pulak? Putrajaya jgk ke?

shu said...

good luck!