Friday, February 08, 2008

Tahun Baru Cina

Tahun ini tahun tikus.
Ini untuk kalendar orang Cina.
Saya bukan tahun tikus.
Kalau ikut kalendar Orang Cina, Saya tahun anjing.
Anjing yang saya baca maksudnya setia.
Saya setia.

Disebabkan saya setia,
Telefon kawan yang mau berkahwin esok.
Saya tidak dapat datang,
Tapi atas nama kesetiaan,mau kirim ucapan berbentuk tahniah.

Letak telefon,
Saya lihat ada sebuah mulut memuncungkan diri di bawah pintu.
Tak lain dan tak bukan,
Si Tikus yang meraikan Tahun Baru Cina.
Berpesta dari semalam hingga hari ini di setiap ceruk rumah saya yang ada lubang.

Saya pun ikut berpesta.
Menjerit macam orang gila sambil mencari tempat paling tinggi iaitu kerusi.
Kenapalah tahun ini bukan tahun Ayam.
Sambil berpesta sambil buat rendang.
Goreng pun sodap..

13 comments:

Noushy Syah said...

hehhehe..Zura camne nak tahu tahun apa yea kita dilahirkan? Ada special Chinese calender tak?

EEEE rumah Zura ada tikus?? Jaga2 tikus bole gigit jugak tau...bahaya, bahaya..

Tapi Noushy xpernah tikus secara reality..sini fox and squirrel banyak ada..tp not tikus..:)

zura lias said...

noush,
erm..noush lahir tahun bape?ntah2 tahun tikus kot..ehhehehe...noush ckp tahun ape,nnti zura tgkkan kat kalendar rumah..hihhih..

haah,sejak-sejak parent dah lame duduk kl,tikus bermaharajalela..nak-nak time tahun die dh dtg..die wat aksi dangdut plak kt rumah..kucin lak wat bodoh..memang x boleh harap..ehhehee...

ahaa..jom pegie umah zura skarang..leh tgk tikus..tp nanti-nanti xtau le sbb nk kene basmi cepat tikus nie sebelum membiak..

izali said...

aku lahir tawun ular...ular makan tikus, ngap....nyum nyum.

aria ayumi said...

nak tanya soklan sama ngan noushy... diya lahir tahun 1987. diya nak tahun arnab, bleh tak kak... arnab kiut... huhu

ak_0143 said...

yaa... harimau datang ni!
ghaummmm!!!
1986 kan ke rimau..
hahaha... pandai akak olah crite... patutnya takut, naik atas kerusi, tapi ckp berpesta la plak...
tahun anjing? erk...
kalo rimau apa maksudnya ek?

mama ranggie said...

dah dapat tangkap lom tikus tu cayang oii?

myfisol said...

ala zura..kasi can la kat tikus2 tu..bukan selalu..12 tahun sekali mereka merayakannya...lainlah kalau tikus2 bukan dari species yang merayakan tahun baru cina...

Hajar said...

uih? tikus? hehe...
saya geli tgk anak tikus yang merah2 tuh. eee...
wa, rupa2nya tahun saya lahir dah 4 tahun berlalu. akan berulang balik selepas 8 tahun :D

ak_0143 said...

ghaum! ghaum!

(sakit tekak mengaum!)
hehe

zura lias said...

izali,
sib baik ko x lahir taun ayam..leh aku wat rendang..:D

diya,
erkk...boley request camtue ke?camtue akak nak taun kucin..kucin comel...akak x suke anjing..anjing jahat bunuh kucin akak..:D

kamal,
rimau?rimau maksudnye suke makan daging..kamal suke makan daging tikus tak?leh amik kt rumah akak..:D

mamaranggie,
lom..:(..tikus tu masih bermaharajalela...sia2 ada kucin gomok..tp tangkap tikus pun x pandai..

myfisol,
x kisah kalo tikus-tikus tu nak berpesta time sy xde kt rumah..nie time sy ade le baru die keluar nak beramas mesra..

hajar,
sy geli tikus, katak, ular, baby2 tikus, kucing.senang citer..binatang yg sy berani nk pegang cume kucing je..ehh..lahir taun ape?

kamal,
tu namenye harimau pancit..ahahahaa

aria ayumi said...

hehe. tak bleh eh request gitu.. :p

Noushy Syah said...

ZUra..

Noushy lahir tahun 1984:cuba tgkkan tahun apa in Chinese calender yea.

EH eh..your parents dah migrated to KL ke bukan Ipoh? Then you always balik kampung tuh, jumpa BULAN yea? ooo baru tau..tehehhehe.

p/s ZUra your msj hilang pulak, xnampak..or just me?

Noushy Syah said...

p/s Zura I suggest you make a special entry abt the chinese calender..then it will be a good entry as well.Boleh lah Nshy request yea...! I'm sure banyak yg mau tau abt that...:)