Tuesday, February 19, 2008

Kawan

Ada suatu masa,
Kita mahu mengimbas kenangan masa kecil.
Perlukan teman yang sama-sama ada di zaman itu.

Saya jumpa.

Dia lelaki cina.
Tapi sudah menjadi penganut kristian.
Kami berkawan selama setahun atau 2 tahun(*Saya lupa*) semasa sekolah rendah.
Darjah 1 hingga 2 mungkin.

Muka masih tak berubah.
Perwatakan pun mungkin tak berubah.
Tapi dia masih ingat nama saya.
Bukan nama pendek.
Tapi nama penuh dengan ejaan yang betul.

Apa yang paling menggembirakan seorang kawan,
kalau kawan lama masih ingat pada kawannya.

Saya gembira.
Mungkin dia tidaklah segembira saya.
Tapi saya tetap gembira untuk mengimbas kembali kenangan masa kecil.

Dia cakap,
Dia masih ingat,
Dia sering menarik tudung saya.
Dan dia rasa menyesal sebab itu perbuatan yang jahat.
Eh, nakal.

Saya cakap,
Tak mengapa.
Tapi yang lebihnya, saya mau bercakap,
Dibandingkan penyesalan dia menarik tudung,
Saya lebih gembira dapat mengetahui cerita terbarunya.
Tapi saya tak cakap.

Kenapa?
Sebab saya ada perasaan, tak suka mengungkapkan perasaan sendiri.
Yang penting saya gembira.
Gembira bertemu kawan lama.
Dia adalah Ketua Kelas.
Dan saya Penolong Ketua Kelas.
Dan itu juga masih ada dalam kotak ingatannya.
Dan saya gembira.

Eventhough we are different,but we are friends. (amik ayat dari blog Noush)

Walaupun dia cina,
Saya melayu.
Walaupun dia buddha (sekarang kristian).
Saya Islam.

Tapi kami tetap kawan.

Walaupun nanti,
Ada suatu ketika,
Sekali lagi saya dan dia putus hubungan.

Saya tetap anggap dia kawan.
Sebab dia kawan saya.

19 comments:

ak_0143 said...

ehehehe....
ada bf cina dulu rupanya....

Milo said...

Ehem.....ader bau² bunge² cinta sedang kembang mekar jer....hehehehe....ke bau² durian ekk...

MZ said...

saya ada kawan. nama dia juera. dia makan lambat2. tapi pak cik tak kisah ...

zura lias said...

kamal,
hehhee..dulu suke kwn dgn budak cina..hihihi..

milo,
ade bau2 jeles le..:P..

pokcik,
hihih..tp juera tu sanggup tunggu bile pokcik nk banjer die kenny rogers..hahaha..

Noushy Syah said...

yeh yeh..after all we are human,regardless..love to make friends with everyone as long as not bitchy or brags...

ehem ehem, assistant monitor rupanya...bole ke nih? hikss...

zura lias said...

noush,
yuppp..1 komuniti..:D

hhhihi,tu zaman darjah 1-3 le noush,mase tu tinggi pun lebey kurg je dgn dak len..skarang budak2 yg same tinggi dulu, dah jauh tinggalkan zura..dari segi ketinggian..hahahaha

chot said...

masa sekolah dulu pun aku ada awek cina...nama dia chew aik li..hehe

zura lias said...

chot,
hehhee..ko xnak cari die balik ke?erkk..tp die ni bukan pakwe aku..die kawan rapat je...:D

Rina said...

hehe.. apa yg bermain dlm fikiran shaye ialah :

"comelnye!!"

haha.. xdela, terbayang2 budak itu menarik tudung.. kira ala2 manja gitu.. hehe.. jgn marah ye.....

pape pun, susah tu nak cari org yg masih le ingat nm (n bukan sj nm pendek, tp nm full tu) kte especially kalau masa primary school.. bagusny budak tu..

=)

arsaili said...

kawan tanpa mengira bangsa kan

Noushy Syah said...

ZURA..hhehehe xpe, you remain cute! Silap pandang munkin bagai teen ager..hiks..

MZ said...

pak cik dulu ketua tingkatan. penolong pak cik tu jatuh syiok ngan pak cik. pak cik wat bodoh jek. lepas pak cik resign, pengganti pak cik, ketua tingkatan yang baru laks jatuh syiok dgn dia. akhirnya berkahwen. sesekali bila terjumpa ... mesra tapi jauh ... :D

zura lias said...

rina,
akak comel ke, kwn akak yg comel nie..sile ckp akak yg comel ye..hahahhahhah...tp die mmg nyesal sgt dgn kenakalan die tu..die dh dimaapkan..:D..ape sgt le budak umur 7 taun paham..:D..

die mmg bagus sbb die kawan akak..hihih..

arsaili,
yupp..majmuk..

noush,
hahaha..sukerk..sukerk..sbb tu umur 18 x penah berubah..;))

pokcik,
erkk..sy le penolong ketua kelas tu..pokcik dh x ingt ek?tp sy x kawen lg..:D

Hajar said...

wah, bagusnya dia boleh ingat nama awak. nama penuh plak tuh. tp mmg best kan dpt jumpa kwn2 lama ni? ;)

zura lias said...

hajar,
haah..nama penuh dgn ejaan yg betul..baguskan?n die kate..the most person i remember is u..dan sy sengeh2 sambil membaca msgnya..hahahhahaa...

Noushy Syah said...

ZUra..dah tau siapa yg bakal diundi?

Be a good citizen..:)

Don't forget to vote...

faisal said...

zura cerita camni teringat member2 acai yg chinese dulu blaja..pernah tido sesama lagi tau,huhu...tapi lelakila bukan pompuan,kekekee

zura lias said...

noush,
kalau ikutkan dah tau sape yg zura nak undi tapi malangnya kat tempat zura, calon-calon yang zura xnak..so, x mengundi le..:D..

faisal,
erk...tapi dia jenis chinese baik acai..tp part tido dgn pompuan tu x ar..tp rase mcm tak..*backing member*..ehhehee

aria ayumi said...

erm... masa nak mandi pagi tadi, entah camne bleh teringat kawan2 lama... selagi hayat dikandung badan... kawan tetap dalam ingatan kan kak :)