Friday, January 25, 2008

Sesat

Walaupun semalam tidur lambat,
Saya tetap bersemangat mau pergi kerja awal.
Untuk memulakan kembali proses menghitamkan kad kedatangan ke pejabat.
Setelah beberapa minggu, hanya warna merah yang kelihatan.

Pada mulanya mau memakai baju bewarna pink.
Tudung bewarna pink.
Tapi saya bukan penggemar warna pink.
Mungkin dulu mau membuktikan saya bukan lesbian atau tomboy,
Maka saya memilih warna yang selalu dipilih oleh gadis-gadis.
Lagipun emak bilang, "asik warna biru je."
Jadi cuba mewarnakan hidup dengan warna-warna berlainan di baju.

Tapi jika pilih baju bewarna pink,
Saya harus menghilangkan kedut-kedut di baju.
Kerana semangat yang membara mau menghitamkan kad kedatangan hari ini,
Mengubah niat memakai baju yang tidak perlu digosok.
Dan baju itu masih biru. Hiks..

Keluar rumah dengan waktu yang awal.
Sampai di suatu simpang, jammed yang sangat teruk di situ.
Mengambil keputusan menggunakan jalan altenatif yang kali terakhir diguna,
3 tahun yang lepas.

Saya berpendapat,
Ikut sahaja ke mana hala tuju yang mana ada banyak kereta menggunakan jalan itu.
Saya memandu dan terus memandu.
Sampai saya sedar,
Kapasiti memori tidaklah sebesar mana.
Perkara 3 tahun yang lepas telah terhapus dari memori.
Buntu ke manakah hala tuju.
Sampai nampak suatu simpang, ada papan tanda menghala plaza phoenix.
Lega.

Tapi lega tidak hilang.
Berderet-deret kereta sedang menunggu.
Lebih teruk dari jammed yang cuba dilari sebelum melalui jalan ini.
Saya berpatah balik.
Sesekali terasa macam mau menyekeh diri sendiri.

Orang tua-tua kata,
Kalau sudah sesat jalan,
Baliklah ke pangkal jalan.
Mengaplikasikan pesanan orang tua dalam kehidupan.

Tiba-tiba rembesan memori yang lepas meresap masuk dalam kapasiti memori yang sedia ada.
Sudah jumpa jalan 3 tahun yang lepas.
Walaupun tidaklah yakin, tapi saya mengikut kata hati.
Selalunya kata hati adalah kata yang betul.

Akhirnya selamat tiba di pejabat,
Walaupun akhirnya,
Kad kedatangan masih lagi merah.
Tak mengapa,
Esok masih ada untukmu.
Saya tidak berputus asa.

21 comments:

umi_e said...

salam zura :)

betul kata zura... kalau sesat > balik kepangkal jalan :D tapi kak e lak kalau sesat nak jumpa pangkat jalan jadi tambah sesat lak hahahahaha :D camna tu eekkkk :p

mama ranggie said...

nanti delete semua mmry yg tak pakai dlm kepala tu...

masuk mmc yg lebih besar...

skrg 4G pon ade dah...

hehehe...mama lawak je...

zura lias said...

umie_e,
salam kak e,hehhee...kalo camtu akak kene wat penanda le..setiap jln akak lalu..kene pacak tiang ade tulih kak e..:D

mama ranggie,
ehhehe..2006 dah buat proses format memori, tu pasal dh x ingt jalan tu..ahhaa...betul ckp mama, kene upgrade sikit memori sy ni..hikss..

ak_0143 said...

huhu... ape da merah!
baju pink pown jadi isu ek... lain la kamal... mmg allergik baju pink... nak suh pakai.. no no!

sian sesat... hurm kak kriesz area mana nih? plaza phoenix macam penah dengar je.... lupa lak kat ne....

MZ said...

amboi .. pink, biru, merah n itam kaler ari ni ekk?

zura lias said...

kamal,
heehe..kalo laki pakai pink mmg memelikkan..hikss..
akak area cheras kajang..plaza phoenix dekat dgn maktab polis..dekat taman connought..

pokcik,
arie nie..warna pink atas katil..biru
kat tudung,ungu kat baju,itam kat kasut..:D

Noushy Syah said...

hehhehe..me too,a NO NO to pink and green for dressing! Strange but true, coz I love seeing green just like my blog:p

Have a gr8 w/end Zura, this w/end no games for BLUE so meaning a time for pampering my self, yeyyy!!!

Take care.

p/s ERR..always late to work yea??

AiRynnz said...

ryn lau dtg lewat nama dah naik kat notis board dah...tuu yg jarang dtg leweat..melainkan lau "ter" hihihihi

zura lias said...

ehhehe...tp zura suka hijau..cuma pink je mmg tak suka..hikss..
ohooo...dpt rilex le ek..hikss...
u too...take care..

p/s: lately mmg slalu lambat...tp arie nie berjaya...dtg pukul 7.59..kira awal le sbb punch card still hitam..hehehe...

rynnz,
fuhhh..kalo zura pun x dtg lewat kena camtue..erkk..tp xtau gak..sbb kat skolah dulu,sape lambat dtg.nama naik kt notice board..memule gerun..tp sbb dh biase buat,dh jd x gerun...hikss...

Rina said...

salam..

hehe.. shaye suke baju pink .........not! hehe.. tp xdela sampai alergik cam kamal.. hehe.. laa, kak zura area tu ke. sy pun area kajang gak. bt 11..

LoL..
=)

myfisol said...

saya suka kaler merah..merah tandanya berani..so kalau kad kedatangan ditulis merah, maknanya berani lah tu...sesekali bertanda merah di KL dah jadi normal, lainlah kalau berkerja di pekan kecil..

Noushy Syah said...

Zura,

Tak sesat kan harinih? LOL..

zura lias said...

rina,
ehehhe..akak tau tempat kita dekat-dekat..rina student ukm kan?*wink..wink*..

myfisol,
merah tanda berani ek, sebab tu punch card saya banyak merah dari hitam..boleh kata 3 minggu merah, seminggu je hitam..tapi berselang-selang, so x nampak sangat..cuma lately, 2 minggu berturut-turut merah menyala..:D

noush,
arie nie x sesat n dtg awal...:D..

Encik KhaL said...

kakap nampak biru la
:))

zura lias said...

khal,
erk..nie iklan ape ek...akak ingt..akak ingt..tp lupe..hahahaha....

faisal said...

amboi ayat2 zura skrang ni, siap ada rembesan memori lagi tu,hihi..:) geli hati dengar menghitamkan punch card tu,hahahaha..:p

Hajar said...

heheh, bagus la.
orang kata x cuba x tahu kan?
skrg punch card dh hitam ke?
atau masih merah lagi? :D

Noushy Syah said...

hehehhe..Masih sesat lagi eh?LOL..

aria ayumi said...

ngeh2. sblm ni diya tak bape suke ngan kaler pink. nampak very the girly. tapi, lama2 diya pasan yg diya banyak baju kaler pink, baju kurung, baju t-shirt, tudung. rsnya klw jumpa suar pink pun, diya nak beli gak kot. skang ni diya tgh bercita2 nak beli digi cam yg kaler pink, jumpa kat sopim mall. ngaaa sgt cantek digi cam itew, kak. huhu. apekah diya dh ter-obses ngan kaler pink, kak... :p

arsaili said...

kekadang kita perlu menjadi diri kita

zura lias said...

acai,
hahah..tu tandanya dh x reti nk buat ayat..

hajar,
skarang punch card dh itam sebelum cuti..tp lepas cuti xtau le..hikss..

noush,
tak..tak sesat..berenti rehat jap..:D

diya,
erkk..erkk..iskk..*garuk2 kepala*

arsaili,
yup..menjadi diri kita adalah yg palin tepat..