Friday, January 11, 2008

Azam

Semalam tahun baru bermula.
Adalah salah satu azam saya mahu mengawal percakapan.
Tiada lagi kata-kata berunsur kutukan.
Sebarang unsur-unsur yang mahu mem"provoke" saya,
Dibalas dengan diam atau okies atau yelah.

Sebelum tahun baru,
Agak berjaya keazaman saya.
Ada seorang kawan mengutuk-ngutuk saya di dalam YM.
Saya balas dengan okies.
Yelah.
Terima Kasih.
Berjaya.
Ada sebuah kereta melintas secara tiba-tiba,
Saya cuma berkata seorang diri dengan secara sopan santun,
"sungguh kurang ajar kereta ini" *baca dengan penuh sopan santun*
Berjaya.

Tapi pagi tadi tidak berjaya.
Ada sebuah kereta yang menyebabkan saya terpaksa ke sudut paling kiri.
Boleh menyebabkan saya terbabas.
Maka tidak pikir panjang tentang keazaman.
Saya mengutuk semahu-mahunya.
Habis kutukan.
Puas.
Biarlah dia tidak mendengar.
Asalkan saya puas hati.
Azam mau menjaga percakapan tidak sesuai selagi saya masih seorang pemandu kereta.
Lupakan sahaja.
*SIGH*

16 comments:

aria ayumi said...

hehehe. bab2 ngutuk ni mmg puas klw dpt lepaskan... biar kite sowang je yg dgrnya. akk nak jadik sopan santun? hehe. takpe kak... slow2... nnt tercapai le azam akk tu. diya ni pun nak jadik baek... tapi, tak baek2 gak :p

zura lias said...

diya,
hahhaa..betul..betul..tu le,ingt nk jd sopan santun..tp rase mcm tak je..cancel le azam tu..hahahhaa

chot said...

ketidak kesopanan ko dijln raya mmg xtidak bole dikikis zura..hehe

Noushy Syah said...

hehhehe...

Baca dgn lemah lembut "celaka kau,nasib baik tak mampus"....ERRRR, I think no matter how you say it,the meaning is so clear, rite Zura..hikss..

p/s I tot one of your resolution is to go rumah tok kadhi? muahahahha..

Selenge Tol! said...

hmm camtu laa pemandu2 yg tak berhemah tadi.. memang wajar kene kutuk

ak_0143 said...

huhuhu
tadi bila nampak dia ada azam baru, ingatkan nak jadi 'setan' untuk provoke... skali tgk dah terpecah, so tak jadi la! hahaha
ala, tu normal lah kak!
kawan saya siap suh install speaker besar kat keta tu... sebab bila bawak keta,. mulut ni slalu kutuk2... yela, kadang2 terkejut sbb diorang, nak hilangkan darah yang menderau, terpaksa la buat senaman mulut kan! hahaha

sokong noushy, bukan azam nak g kadhi ke??? huhuhu

Rina said...

salam..

hehe.. kak zura, sy ni kalau kat luar, diprovoke pun, kdg2 susah nak marah.. tp bila driving, ha, xle nak ckp, kdg2 ari2 pun le keluar mcm2 dr mulut ni..

ahaks.. dun worry, you are not alone.. hehe.. cam tagline x-files jek..

=)

faisal said...

waa, bagusla zura ada azam seperti tu.:) tapi agaknye acai je kot yg mmg cool je kalau kena camtu time drive,hehe..zaman tu dah berlalu pergi,ceewahh..:P

Hajar said...

bagusnya azam dia. hehe, tp mmg betul la apa yg ditaip oleh si acai ituh, semakin meningkat usia sepatutnya kita dah kurang 'emo'.
tapi...kadang2 terlepas juga emo bila dah x bleh nk control :D

mama ranggie said...

bagus...

teruskan...

opps...azam yg baru tu tau!

zura lias said...

chot,
haha..maybe boleh kalo aku bwk kete xde memane kenderaan pun kt jln raya..:D

noush,
ehh..kalo bace dgn sopan, masih nampak mcm anak dara bersopan santun..hihih..BTW,org melaka guna celaka tu mcm kata2 mesra..like.."celaka ko..lahabau ko.."..*sy anak org melaka..

p/s:erkk..rumah tok kadhi..buley jugak kalo ade anak laki yg ensem2 n masih single..ahhahaa..

selenge tol!,
tp sy ade bias kt sinie..kalo driver tu org yg sy kenal..maybe terdiam sambil memberi laluan..hikss..

kamal,
akak rase, kite kene bubuh mic jugak kt dlm kete...sambungkan dgn speaker atas bumbung..so..bile kite mengutuk..mmg area situ kompem dgr..hahaha..
erkk..die pun nk join geng noush gak nie..carikan tok kadhi yg ade anak laki bujang ek..hikss..

rina,
haa...same ar..akak pun kalo bukan tgh memandu..seorg yg bersopan santun..hahahahhaa...gimme five..

acai,
ermm..betul kot wak..kene tunggu umur sy jd mcm umur awk br leh kewl...yer le..sykan 18 taun..hikss...

hajar,
erkk..sy belum meningkat lg..masih 18 taun..dan sentiasa 18 taun..hahahahhaa..

zura lias said...

mama ranggie,
erkk..tak mampu selagi sy seorang pemandu kereta...hehee..

myfisol said...

haha..kutukan membina apa salahnya..seharuslah dilebihkan lagi..

zura lias said...

myfisol,
hahhaa...lg semangat nk mengutuk nie..hahahaa

日月神教-任我行 said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,a片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,性愛

金瓜米粉Jason said...

徵信社,尋人,偵探,偵探社,徵才,私家偵探,徵信,徵信社,徵信公司,抓猴,出軌,背叛,婚姻,劈腿,感情,第三者,婚外情,一夜情,小老婆,外遇,商標,市場調查,公平交易法,抓姦,債務,債務協商,應收帳款,詐欺,監護權,法律諮詢,法律常識,離婚諮詢,錄音,找人,追蹤器,GPS,徵信,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信社