Thursday, April 22, 2010

Facebook Bagus untuk Silaturahim Tapi bukan untuk Cerita masalah rumahtangga

Semalam sesi test jersey.
Oh tidak,
Badanku semakin kembang.
Ikut nasihat pengurus,
Saya harus buat sesuatu.
Ikut nasihat partner World Cup,
Hahhh..makan lagi fast food bebanyak.

Bila sampai rumah,
Saya tetap mau berfacebooking walaupun jam dah pukul 12.30 malam.
Sekarang memang trend facebook.
Semua mende nak cerita kat facebook.
Ala-ala mengharap kasih sayang bila buat status ade plak yang sudi komen bagai.
Hiks..saya jugak begitu.

Tapi yang saya kurang gemar,
Bila yang dah kahwin sibuk jaja problem rumahtangga kat facebook.
Tolonglah,
Rahsia rumahtanggamu tetap rahsia rumahtanggamu jugak.
Janganlah nak berumahtangga bersama kenkawan yang lain kat facebook.

Kalau kamu perlukan pandangan orang luar dari kehidupan berdua,
Sila pastikan orang itu boleh dipercayai.
Bukannya bercerita pada satu dunia dan membuka ruang fitnah pada dirimu.

Apa kamu pikir,
Dengan bercerita kat facebook,
Segala masalah akan selesai??

Teknologi memang bagus.
Tapi teknologi jadi tak bagus kalau sudah disalah guna.

Jika tiba-tiba,
Suatu hari nanti,
Saya buat perkara yang sama.
Menjaja cerita rumahtangga pada dunia.
Sila ingatkan saya.
Sila tegur saya.
Tapi saya tetap berdoa saya tidak termasuk dalam golongan sedemikian.

7 comments:

wilda said...

ayg x gemar facebook sebab..

ayg akan tercerita benda2 yg x sepatutnya dicerita a.k.a ayg akan masuk kategori yg angah ckpkan tu. ayg dh lama deactivate account tapi memang rasa sgt ketinggalan. huhu

zura lias said...

ayang,
eheheh..tp xpe ayang..ayang x kawen lg...takat status menghoyan tu..angah x heran sgt..fb memasingkan..tp kalo sampai cerite suami nak divorce le..gaduh dgn suami terbang pinggan mangkuk le..yg tu angah rase..xyah le canang 1 duniakan...bukak aib rumahtangga senirik..huhuhuhuhuh..

nape deactivate acc ayang..meh kite bergebang kt fb...hihihi..*bajet mcm angah slalu active je kt situ*...hiks..

yonna said...

HAHAHHA comel gila test jersey! bagus2, indirectly bgtau :p muahaha

fb ni, takat nak update status kita tu sudah la. takat light2 story dah la. ni semua dalam kain nak singkap buat apa kan? kawan yonna ada tau. siap ckp tak bahagia la apa semua. gila apa. org boleh speku mcm2 dalam FB tu. even org x komen, x bermaksud org2 lain x baca. malu la sikit. ni selamba la cerita ini itu. dari married, tuka ke single. eieieie benci betul. nak buat propa pun bukan dalam FB

zura lias said...

yonna,
test jersey skarang..tp riso nnti time world cup x muat..huhuhuh...

tu ar pasal..iskk..kene wat group kat fb nie..ANTI GOSSIP RUMAHTANGGA SENIRIK KAT FB...kihkihkih..

meen ell.eza said...

waaaa..dah test jersey..gud..gud..berapa helai jersy tu dik?

bout FB,

lagi satu yg tak suka..kejap2 update :

my baby dah pandai ABC
my girl sangat comel berbaju pink hari ni
my boy dapat A dalam exam kat tadika semalam.

duuuuuh.lemas! semua pasal anak dia nak update 25kali sehari..like org lain takde anak yg comel dan cerdik macam anak kau!*hahaha emo kejap*

hopefully kita tak terjebak dalam status2 yg sebegitu kelak zura.

*jom FB*

Mrs Shyza said...

besa la..nak dkt nak kawen,badan pon blumba2 nk kembang skali..hehehe...(tu pengalaman diri sendri tuh)

zura lias said...

kak meen,
erm...baru test 2 jersey..lain-lain stadium...ihhihi..1 jersey penting je x test lagi..x siap lg...huuuhuhuh...

ehhehe..tu tandanye die excited dapat anak yang bijak2..zura yang status cenggitu okies lg..yg mengomen pasal rumahtangga die senirik nie yg xleh blah..ala2 kat facebook tu ade kaunselor tak bertauliah...

tu ar..doa kite x terjebak nak gie cerite masalah rumahtangga kat fb lak...

kuza,
tu ar pasal..org kate bile nk kawen makin kurus kering..aku terbalik...hihihih...*sbb bile stress..aku makan...stress je makan..*