Tuesday, February 09, 2010

Petua, Limau dan Kuku

Saya rasa ada banyak petua-petua yang boleh kita ikut.
Dan ada yang kena ada sempadan untuk nak mengikut.

Orang kata,
Makan limau boleh hilangkan selsema dan sakit tekak.
Sebab limau ada vitamin C.
Jadi saya makan sepuas hati limau pemberian tokey-tokey cina yang kasik kat IT department.
Walaupun saya takde sakit tekak.
Selsema jauh sekali.
Semuanya semata-mata untuk vitamin C.
Kerana sedar diri ini kekurangan vitamin-vitamin yang berharga dek ketaksukaan memakan buah dan sayur-sayuran.

Saya makan dan makan.
Sampailah hari ni,
Saya mula rasa tekak kering.
Selsema menyerang hidung.
Badan seram sejuk.
Apakah dr dan cikgu sekolah saya tipu.
Mengatakan limau adalah vitamin C yang bagus?

Tapi kata kawan sepejabat,
"Orang suruh makan limau sunquick bukan limau gong xi fa cai.
Makan limau gong xi fa cai, memang kering le tekak. "

=============================================

Saya pernah belajar,
Potong kuku pada hari-hari tertentu untuk dapat berkat.
Saya tak pasti ini hadis sahih atau tidak.
Bolehlah dirujuk pada pakar agama.

Jadi untuk memotong kuku,
Saya menunggu hari-hari yang dikatakan berkat.
Tapi,
Arwah opah saya cakap,
Tak elok potong kuku memalam.
Jadi saya tunggu hari siang untuk memotong kuku.

Saya tunggu punya tunggu untuk mendapatkan keseimbangan hari dan masa.

Sehinggalah kuku saya menjadi panjang tapi belum sampai tahap Pontianak harum sundal malam.

Saya pernah jugak belajar,
Kuku panjang amalan syaitan.
Syaitan bergantung di kuku yang panjang.

Sekarang saya dalam dilema.
Bilakah masa yang sesuai untuk memotong kuku??

Bulan cakap,
"Huhhh..alasan malas potong kuku, dan-dan dengar petua bagai.."

6 comments:

Puan AA said...

apara en..
yg bg ilang sakit tekak@batuk tu limau nipis..
limau tokey tu, bg org ulang gi ja*b*n ade la..

ha tu la, kan ustazah dh ajor dulu, wasatiah..
jgn kurang mkn & jgn jugak lebih makan..
ni mesti tido..

pasal potong kuku tu, mmg sunah nabi ler en..
elok potong hari senin, kames, jemaat..
potong dari jari telunjuk tgn kanan sampai kelingking..
pehtu sambung dari kelingking tgn blah kiri sampai ibu jari blah kanan..

pasal en tangguh potong kuku tu, sy stuju dgn en bulan, "alasan malas potong kuku"

haWa said...

betul betul... beria ikut petua tapi skrg ni potong aje, rimas! lagi2 nak suap raina makan, takut ade bakteria kat kuku (?) heheh pasal Pullman Resort, dulu memang tak payah, skrg tak pasti lak... redza ckp tak boleh masuk rasenye, strictly for hotel guest only...

MZ said...

mkn itew limau aaaaa .. dia memang kasi kering itew takak lor. kene manyak minum air. satu botol. dua botol. tiga botol ...

zura lias said...

onyang,
itu ar..skarang sy dh kene selesema n sakit tekak dah..wuwuwuwuuw..
ntah le..yg sy tau..bukan hadis sahih..cumanye isnin,khamis n jumaat tu mmg special day utk buat ibadat sunat..tp..slalu sampai time memlm..kang tergiang-giang lak amanat arwah opah..wakakakakaa..

awe,
tu ar pasal..ikut petua bersebab je nie..ehehehe...oooo..x bleh masuk dh ke?aisehhh..baru ingt nak jelajah putrajaya..

pokcik,
tapi itu limawwww kan pokcik..bila kelin tekak..itu kasik minum air banyak2...itu tandas sudah panggil..tiap2 5 minit mauu pegi toilet wooo..ape macam..ingt kene bikin 1 pampers lo... :D

jejakalkindi said...

hehe..potonglah kuku tu..nanti jadi ikon tahun baru cina..harimau..haha..

zura lias said...

jejakalkindi,
okies gakkan..aummmm..aummm...hehehe