Saturday, February 13, 2010

Ada Perkara Luar Sedar

Saya bersembang dengan seseorang.
Sembang rancak macam dah lama kenal.
Anggapan saya positif walaupun ramai bercerita negatif tentang beliau.
Saya anggap masing-masing ada pendapat tersendiri.

Besoknya,
Saya bertembung beliau di toilet.
Macam biasa,
Kita automatic akan tersenyum bila jumpa dengan orang yang dikenali.
Tapi dia,
Memasamkan muka dan buat macam tak kenal.

Walaupun tiada siapa di sekitar toilet,
Bahang merah di muka tetap dapat saya rasa.

Besoknya pun sama.
Dia buat saya macam orang asing.

Sudahnya,
Setiap kali bertembung,
Mata pandang ke depan,
Seolah-olah tiada objek di dalam persekitaran.

Dan bila ada sesuatu majlis yang buat semua kena berkumpul,
Barulah sifat ramah tamahnya kembali.

Sekarang saya paham kenapa ramai yang negatif tentang beliau.
Dan saya pun sudah menjadi negatif.
Setiap kali bertembung,
Automatik muka serius, mata pandang ke depan tegak.
Dan bila tetiba angin ramah dia muncul,
Saya tetap melayan dengan cara tak ikhlas.

================================================

Saya sembang dengan Bulan dalam telefon sampai pukul 2 pagi.
Paksa dia tidur sebab saya pun nak kena tidur awal.
Family dari Ipoh akan gerak ke KL awal pagi.
Siap tinggal pesan,

"Yang jangan lupa kejut saya tau, takut tak terjaga. Kejut tau...


Hari ni,
Alarm dari enset berbunyi.
Saya turn off alarm dengan mata bukaan kecik.
Rasa macam hari dah panas.
Terus mata jadi terbeliak.

Tengok jam enset dah pukul 9.30 AM.
Alamak, alamak,
Saya dah lambat nak pergi opis.
Mati arr..
Macam mana nak bagik alasan ni.
Kelam kabut amik tuala kat ampaian.

Amik enset,
Nak SMS member opis bagitau saya masuk lambat sikit.
Dah le kerja tengah banyak.
Boleh plak terlelap tak ingat dunia.

Dalam hati membebel marahkan si Bulan.
Orang dah suruh kejut taknak kejut.
Tensen..tensen..

Tetiba otak berpikir waras kembali.
Cop, hari ni hari apa.
Jumaat ke Sabtu.
Hari ni cuti ke ek?

Keluar pintu bilik nampak anak sedara tengah enjoy layan cartoon kat tv.
Bertenang dan pikir secara normal kembali.
Arghhh..hari ni Sabtu ar.
Kenapa alarm bunyi time pukul 9.30 AM pagi lak?
Patut 6.30 AM je.

Check enset balik.
Rupanya bukan alarm tapi mak telepon dan saya telah reject.
Bulan pun ada telepon pukul 7.30 AM, saya angkat tapi saya sendiri tak sedar saya angkat.
Ada missed call dari si Bulan gak pukul 8.30 AM.
Confirm kalau dia tak sibuk kang,
Dia telepon balik dengan bebelan yang panjang 5 harkat.

Telepon mak balik dengan perasaan berdebar.
Bukan berdebar takut kena marah.
Berdebar sebab saya telah kelam kabut memikirkan udah lambat pergi kerja.
Boleh kena sakit jantung kalau selalu cenggini.

Cerita kat mak pasal situasi tadi.
Mak tergelak-gelak.
Nampak macam saya kuat bekerjakan??
Hikss..

6 comments:

shu said...

zura.. tak sempat beli. aku tak nmpk ko kat ym so tak dpt btau.

sorry. tak sempat shopping sgt. blk sana kejap je. sori lagi,

Diarihatiku1976 said...

perhhh.. mesti masa telambat tu darah naik kat kepala 100%.. hihi.. sabar2

zura lias said...

adah,
xpe..xoe...no hal beb..

diarihatiku1976,
haaah..sib baik x kene strokkan..hihihih...

fndrocka said...

ni kes tanda2 anda adalah workaholic..hoho

zura lias said...

fndrocka,
waaahh..workaholic gitue..x sesuaiiii..hiks..lebey sesuai..seorang pelupa tegar...

luna said...

Angah, macam susah je Angah berkerja..take care Angah, jaga diri