Wednesday, April 01, 2009

Talentime bukan pertandingan biasa

Saya tonton Talentime.
Cerita yang saya tunggu-tunggu.
Walaupun partner saya tidak gemar,
Tapi dia terpaksa.
Saya ulangi,
Terpaksa atau dipaksa.


Kami tengok dengan suasana hening.
Yang hanya ada 5 atau 8 orang di dalam panggung.
Tak peduli janji saya mau puaskan hati.
Setelah lama tidak menonton wayang.


Mula dengan gelak ketawa.
Surprise..
Partner di sebelah boleh bergelak ketawa.
Saya pikir dia tidur.
Sebab saya berikan kebebasan untuk dia tidur sementara saya menonton.
Sebab saya bukan saja mau menonton tapi mau menghayati.

Oberkan?

Itulah saya.

Ada cerita saya memang sudah saya set sebagai alat hiburan.
Tapi ada cerita saya tengok sebagai alat untuk mengembangkan minda dan perasaan.

Saya lihat,
Saya dengar,
Dan saya hayati.

Percayalah,
Filem ini senario Malaysia.
Kecuali pada bahagian tertentu yang menggambarkan Melur dari keluarga yang baik-baik,
Dibenarkan tidur sebantal dengan Mahesh di dalam rumah keluarga Melur.

Dan ayatnya,

"Oh sweet".

Yang itu saya tidak boleh terima.



Tapi dibandingkan dengan cerita-cerita Melayu yang lain.
Yang lagi teruk tapi tak dihentam teruk,
Saya kira saya pandang itu sebagai cereka dari tuan pengarah.

Yang lain-lain,

Success.

Tak boleh nak menggambarkan dengan kata-kata,
Cukuplah saya kata,
Perasaan gembira, sedih, tekad dan semangat bercampur baul dalam satu rasa.


Saya suka watak hafiz.
Tidak patah semangat,
Tabah dan nekad.
Kerana cintakan ibu,
Dia tekad berjuang.

Saya tak suka watak Melur.
Kerana masalah cinta bersama Mahesh,
Lupakan impian,
Memilih untuk bersedih.

Cerita ini berjaya meruntun emosi saya.
Dan juga partner di sebelah.

Bila saya suka,
Saya akan cari VCD untuk melihat berkali-kali.
Sepertimana VCD CINTA yang ada orang tu telah hilangkan tanpa sengaja atau luar sedar.
Huhuhuhu..

Saya suka cerita tempatan begini.

Untuk cerita luar,
Kalau saya suka,
Saya hanya menonton di dalam panggung,
Dan selepas itu kalau teringin mau menonton lagi,
Tunggu sahaja di TV atau tonton di internet.

Saya berkonsepkan,
"Sokonglah karya anak tempatan" *hanya yang bagus-bagus*

Karya tong sampah,
Eloklah kita pandang sebagai sampah.
Hahahah..

Tepuk dada,
Tanya selera.

Jika peminat cerita action,
Pastikan ada terselit jiwa lembut untuk menonton cerita ini.
Jika peminat cerita Prof + Ucop Selam dan seangkatan dengannya,
Jangan buang masa tonton cerita ini.
Jika dalam minda sudah set, hanya cerita dari luar sahaja yang okies,
Beratur untuk beli tiket Dragon Ball.

15 comments:

Hajar said...

betul la tu. kita bukan pengkritik. kita tgk wayang utk berhibur.
kalau rs x best, kuar je panggung. burn tiket tuh. haha..

Kujie said...

oooo..jumpa yonna ye?

Framestone said...

he..23x akhirnya aku ternmpk wajah mu di blog yonna

bestkan cite tue.. last gathering dgn blogger pun kite bwk dorg lyn cite talentime jugak.. best x kawasan sekolah tue.. tue la sekolah kite mase memuda dulu

sufanasrin said...

dah lama x tgk movie..

meen said...

akak dah lama tak tgk wayang la zura..last movie yg tgk rasanya cite Susuk..haisshh lama gilaa rasanya

13may said...

ronda ronda dari blog yonna :)

en_me said...

kawan yonna ittewww.. ihihi

yOnnA said...

haha. smua dtg br blog yonna :p ngee

kakak!
talentime mmg sedih!! :(
10 minit last tu mmg nanges gile laa yonna hahha
naseb pakai tudung :p
harith iskandar mmg lawak gila haaha

melur n mahesh sgt sweet :)

elemen2 dlm movie tu complete!

jejakalkindi said...

dengar ulasan macam best...tapi malas pulaklah nak ke panggung...tunggu kt TV jelah..:)

cik indie said...

zura..

aku tak tgk lagi.. tapi karya dia memang tak layan nak dibandingkan ngan karya si prof & ucop selam. tak layak langsung.

cuma, pesan aku. hati-hati dengan karya dia sebab aku rasa dia selalu mengabaikan dan pandang ringan isu agama. aku rasa dia ni satu kumpulan yang sama dengan penyokong2 s.i.s. aku rasaje lah.

zura lias said...

hajar,
hahaha..betul..betul..betul...*gaya upin n ipin walaupun x pernah tgk*..hiks..

kak jie,
haah..hihihi..jumpe kak jie bile plak?

framestone,
erk..sebelum nie pun ade je letak gambar kat blog, cume x selalu le..hiks.. haah,citer tu mmg best..tp dulu sekolah mana?sbb kat citer tu die tunjuk 2 sekolah..ACS n Andersons..

sufanasrin,
cube le tgk talentime kalo ko memang berminat citer ala2 cengginie..kalo tak, cube layan F n F.. :D

kak meen,
2009 nie manyak citer best kak meen..gie le memperabihkan duit..hiks..

13May,
Sila masuk xyah segan2..tp tuan umah selalu xde kat rumah..

en_me,
hihiih..kawan awk jugak.. ;)

yonna,
hahaha..mekasey le yonna promote blog akak..terjejas low profile akak nie..hikss...

talentime mmg sedey..yg buat sedey tikam kat dada time hafiz men gitar masa last tu...x sedar air mata menitik..hihihihi...

akak x suke sgt watak melur..tp suke watak mahesh..tp mungkin kite leh puji pamela..even x le okies sgt die berlakon..sekurang-kurangnye leh lawan erra pajirot..hahahaa...

jejakaalkindi,
Rasenye kene lapangkan minda dulu baru leh tgk citer nie..ahahahaha...xpe...nnti mesti kuar kt astro kan.. :D

intan,
mmg..karya die dah jauh sgt kat atas..tu pasal david teo dengki..ahahahaha...

aku rase pun die orang dalam kelompok S.I.S..tapi aku rase kite sendiri leh pikirkan nak tolak yang mana baik n mana buruk..sama gak mcm kite tgk citer mat salleh yg ade cium2 tu..automatik otak kite leh tolak adegan tu kan tanpa jejaskan keseluruhan citer..so..aku rase, x adil kalo sebab adegan2 yg kite rase tak patut, kite tolak keseluruhan citer.. *aku rase YA kene bayar komisyen kat aku nie*..ahahhahaha

cik indie said...

zura,

haha.. komisyen aje yg ko nak kan? haah, betul. aku xsoh tolak mentah2. cuma berhati-hati. ko tau la, orang zmn sekarang ni, senang menerima. lagi2 apa yg diberi orang yang nampak lebih moden dan ala2 intelektual. pengaruh dia dalam diam weh. lagi satu, hati2 dengan sorang lagi penulis/lecturer, Farish A. Noor. Stok yang sokong kebebasan dan kemanusiaan lebih dari agama. Stok yang marah bila kita cakap nak kawen orang Islam, ko kene Islam gak. ko faham2 la. Dia kata, nak kawen ngan orang cina ke india ke, tak payah convert pun xpe. gilo!

zura lias said...

intan,
haa..biase le org zaman skarang..nak nampak stylo..kene open minded sikit..tp aku xleh blah gak dgn org yg manyak ilmu agama tp jauhkan diri dari orang2 yg mmg jahil agama..patutnye lagi dekatkan diri..bukan dlm kelompok tu je..*erkk..aku dh lari dari topik entrykan*..hiihih...

aku x penah bace penulis tu..die ade blog ke?tingin gak nak tau..nie pun ala2 geng S.I.S...berpikiran Islam dari segi logikal bukan knowledge...kan S.I.S nie yang asik perjuangkan samarata hak pompuan..huhuhh...*aku anti S.I.S kah?*..yeah..betul.. :D

zura lias said...

cop..aku x maksudkan aku leh terime open minded YA tu..kang aku lak kene bantai..hikss...aku maksudkan, org sekeliling yg anggap open minded tu stylo..hihih..sungguh x setuju...kene ade ruang lingkup gak.. ;)

ayg said...

angah, ayg nk belila vcd citer tu. angah suka citer 'cinta'? ayg suke giler. vcd tu pun dh rosak sbb asyik ulang2. ayg rase watak ayg ialah rashidi suami vaneeda. hahaha. tp talentime sedih sgt ke angah? kalo sedih sgt cam x brani nk tgk..