Tuesday, April 21, 2009

Perempuan Berkebaya Merah

Ada baca kat paper,
Dua kemalangan berpunca dari perempuan berkebaya merah melintas highway.
Tapi muncul di siang hari.

Pelik tapi apa nak dihairankan.
Kejadian pertama pukul 6.30 petang.
Kejadian kedua pukul 8.00 pagi.
Mungkin manusia/jin tu baru pergi dan balik kerja.
Tanpa ada kesedaran, melintas highway membahayakan diri sendiri.
Uniformnya pula adalah kebaya merah.

Dakwa mangsa pukul 8.00 pagi,
Perempuan itu melintas sambil melemparkan senyuman,
Sambil mengangkat kain hingga ke betis.

Anggapan baiknya,
Beliau mahu melintas jalan dengan cara terhormat,
Dan angkat betis sebagai tanda terima kasih kerana beri laluan.

Mangsa pukul 6.30 petang mungkin tiada rezeki untuk dapat peluang begitu.
Kerana pelaku sudah penat bekerja.
Hanya terfikir untuk balik ke rumah.
Tanpa tengok kiri kanan.

Haish rugi pemandu lori tak berpeluang melihat betis.
Tapi lori selamat.
Untung pemandu kancil sebab dapat tengok betis,
Tapi kancil remuk teruk.

Semuanya atas rezeki masing-masing.
Kita dapat satu bahagian bertuah,
Dan kena terima satu lagi bahagian kesusahan.
Putaran hidup.

p/s:
Dapat tengok betis dikira rejekikah?
Untung orang yang tinggal di kawasan banjir.
:D..

7 comments:

Akhi Farid Rashidi said...

Salam,

Blog saya sudah berpindah ke http://www.faridrashidi.com..

silalah berkunjung ya..

kaklong said...

uih, perempuan baju kebaya merah lintas jln? menakutkannnn..

Framestone said...

ops org zaman sekrg nie xlyn sgt betis.. peha pun jarag dah.. klu leh nk body terus he...23x

mne tau pasl nie ek..dah laem xbace paper nie

out of topic--> kamu mmg senior..sebab tue siap tmbh 6thun kat umur tue he..23x blog nie je yg muda..

pauhputik said...

salam kak zura.... nape matju x penah jumpe ek pompuan berkebaya merah nie... agak2 lawa x ek.....

Diya Kamaruzaman said...

ada sikit menakutkan cerita akak ni. huhu. perempuan berkebaya merah ... tengah imagine ni, tapi tak tahu kenapa terbayang perempuan ber ceongsam merah. ha ha

arsaili said...

salam..wahhh d red kebaya....

meen said...

nak check wardrobe..ada tak kebaya merah..huhu

fuuuh..nasib baik takde..so, bukan kak meen la tu hehe