Tuesday, September 02, 2008

Kereta Meragam

Patutnya entry ini sebelum entry puasa.
Tapi kerana mau mengucapkan selamat berpuasa dahulu kepada rakan-rakan,
Saya dulukan yang mana dulu.

Masih berkisar tentang tempat kerja.

Saya bergegas keluar dari ofis untuk mengambil anak sedara di nursery.
Punyalah jalan macam lipas kudung.
Tiket parking sudah dibayar.
Saya menghidupkan enjin kereta.

Pusing,pusing,
Tidak berfungsi.
Pusing,pusing,
Dia masih buat bodoh.
Ah,sudah kereta ni.

Saya telefon Pusat Khidmat Persendirian.
Untuk pertanyaan kenapa kereta saya dingin pada tuannya.
Dia bilang, mungkin saya lupa menutup lampu,
Lantas bateri sudah kong.
Saya agak terperasan, sebelum menghidupkan enjin,
Saya ada menggagau sudut lampu.
Dengan pantas membalikkan ke normal.
Tapi saya pikir itu hanya ilusi.
Lebih kurang macam in denial saya dikategorikan manusia cuai.
Kepala sudah pusing bagaimana mau meminta bantuan.

Bila panik,
Saya jadi hilang malu walaupun kelihatannya saya ini pemalu orangnya.
*Sape lagi nak puji diri sendirikan* hikss..
Saya mintak tolong cina hensem tolong tolakkan kereta saya.
Sambil saya menghidupkan suis kereta.
Sebenar-sebenarnya,
Saya tiada pengalaman dari sudut tolakkan kereta ini.
Saya menggunakan gear 1.
Dia cuba menolak.
Tapi tidak berjaya.
Lantas dia suruh saya masukkan 'free gear',
Supaya senang dia menolak.
Hasilnya, nan ado.

Akhirnya,
Dia menyerah.
Letakkan kereta saya di tepi pondok guard.
Sekali lagi,
Tanpa malu,
Saya bertanya pada guard bertugas.
Tentang kondisi kereta saya.
Mana tau, dia ada jumper yang boleh memberikan tenaga kembali kepada kereta saya.

Rupanya sudah lama dia lihat lampu kereta saya terpasang.
Mahu dihubungi tapi tidak tau bagaimana mau menghubungi.
Dia sudah bersedia.
Dengan situasi kereta bateri kong.

Hasil bantuan guard-guard bertugas,
Kereta saya berjaya dihidupkan.
Mujurlah selama ini saya tidak pernah menjeling mereka bila mereka mengusik di jalanan.
Saya hanya tersenyum kerana mereka hanyalah taraf adik-adik pada saya.

Akhirnya,
Terima Kasih guard-guard kerana kereta saya berjaya dihidupkan.
Budimu ku kenang dengan membayar harga parking untuk jumlah yang agak besar selama sebulan dan berbulan-bulan.

~ SIGH ~

12 comments:

Teman said...

Pusat khidmat persendirian????
Kuhang hasam sungguh....
tapi takper....
kena bayor tu...ingat pree ker??
err...jom ASEANA KLCC bukak puasa...
hehehehehehhe...

Adry said...

nasib baik ada guard guard tu ek... hehehe.. saya pernah hadapi situasi macam ni... lebih pening kalau kebetulan ada hal penting yang nak diurus baru keta meragam... huhu

Adry @ http://www.adrysabry.com/

yOnnA said...

haha..
pusat khidmat?
ngeh3..
len kali alert lampu tu kak :D
hehe..

:: Cikgu Wiween :: said...

aiseyman..aritu kete 'ilang' kat parking midbeli.ni meragam lak.egegege ;p

MZ said...

:)) hahahahahahah
*nak tumpang gelak jek*
:)) hahahahahaha
*nak tumpang kete dia jauh skalik la. kedemut!! :p*

Hajar said...

heheh. mujurla ada pusat khidmat persendirian ye? :)
dan mujurlah ada pak guard sekelian. hehe, lps ni kena lebih alertla sebelum kuar dari kereta.

meen said...

hehe..zura cam k meen jgk..time2 trdesak camtu baru la terpaksa cover malu..kalau tak..semuanya nak buat sendiri. Pasal bateri kong ni dah 2, 3 kali gak jadi kat k meen..selalunya sebab lupa nak refill air..solutionnya, sekarang guna bateri kering..rasa selamat sikit hehe..

take care zura..

ak_0143 said...

haha
mula2 ingatkan pusat perkhidmatan persendirian tuh ada btol2...
beta baca skali imbas, tak pasan lak, mak cik zura ni refer pada orang len!
huhu

ohoho
saja je ek...
gunakan pipi untuk attract cina hensem n guard2 tolong tolak keta!
huhuhuhu

tapi kira ok la kan guard tuh dah sedia..
bagus itu guard..
tolong bagi bunga ros untuk diorang mantapka perkhidmatan!

ops! tak bleh....
nanti kene bpr...
*paham tak ni. kalo tak paham, abaikan...*

ak_0143 said...

btw, nak ikut gak g aseana klcc bukak pose!!!

*sambel wat muka tak malu ngedeng2*

muahahahaa!!!!

lariiiiiiiiiiiiiiiiiiii

zura lias said...

teman,
hebat pe title pusat khidmat persendirian tu..bukan calang2 org dpt..ape,ASEANA?xpe..awk bayar..hehehhehe...

adry,
hhaa..mmg pening mase tu sbb kelamkabut nk amik anak sedare kt nursery..tp nk wat camne..malang x berbau..

yonna,
hebatkan title tu?hiksss...tu ar..skarang mmg alert...asik tgk lampu je..ahahhaha

ween,
memcmkan zura nie..hehehe..kalo ween kuar lagi manyak dgn zura..mmg memcm hal le yg jd leh ween nampak..hikss..

pokcik,
errk..pokcik gelakkan?waaaaaaaaaaaa..tumpang kete??ehhehe..x muleh..nnti tayar pancit..hikss..

hajar,
hahaha..nampaknye lepas nie ramai le call pusat khdmat persendirian..hehehe..tu ar..mmg dh alert skarang..asik tgk lampu je..sib baik x tgk lampu brek nyala ke tak time dh berenti..hihiih

kak meen,
tu ar..bile panik..ilang malukan..ohoo..kak meen dh pakai bateri kering le ek..

take care gak kt kak meen..

kamal,
hahaha..nak gune ke pusat khidmat persendirian tu?die sentiasa sedia membantu..tp perempuan aje..lelaki diharamkan sama skali..muahahahhaahaa...kene tukar pakai skirt le kamal ek..
mane de gune pipi?gune ayat pemanis je..hikss..uikss..bahaya bg munge2 nie..kang kene cekup dgn BPR..hahaha..paham..paham..

kamal,
en teman..leh ke si kamal nie ikut?ape..die blanje?berehhhhhh...hehehhehe

dijahsaad said...

Hidup pak gad!!!..hehe.Drama sungguh angah..kehkehkeh

zura lias said...

acu,
hahha..budak taayah kan slalu berdrama..ahhahahaha