Monday, September 08, 2008

Kebaikan Hijrah

Entry ini tidak sesuai untuk mereka yang berumur 17 tahun ke bawah.
Entry ini tidak sesuai untuk mereka yang :-

1) Sedang belajar di mana-mana institut pengajian di Malaysia.
2) Sedang menunggu peluang pekerjaan.
3) Baru masuk dalam dunia kerjaya.

Saya sudah beri amaran.
Terpulang mahu ikut atau tidak.
Seperti iklan rokok.
"Merokok membahayakan kesihatan"
Berapa ramai yang hisap rokok mau amik peduli.
Jadi saya tidak peduli,
Mau ikut atau tidak larangan saya.
Yang penting amaran sudah diletakkan.
*Begitulah agaknya kata hati pengusaha rokok di Malaysia"
:D

Bermulalah kisah.
Bukan kisah.
Luahan hati.
Perasaan terpendam.

Dulu,
Company lama.
Selepas solat zuhur,
Saya akan meluangkan masa dalam 15 minit untuk tidur di surau.
Kadang-kadang terlajak jadi 30 minit.
*Situasi ini terjadi jika saya memang tiada kerja*
Tidur dengan aman.
Beralaskan sejadah yang empuk.

Kalau bulan puasa,
Surau penuh dengan mereka yang sedang bertafakur di lantai surau.
Dengan mata terpejam.
Juga beralaskan sejadah di kepala.
Harus bergegas ke surau untuk merebut tempat yang selesa.

Sekarang,
Di pejabat baru.
Surau sebelah office.
Nyaman beraircond.
Saya cuba juga untuk meluangkan masa seberapa ketika.
Tapi hanya seketika.
Suhu yang melampau sejuk buat saya lebih rela duduk di office.

Surau memang menjadi tempat solat.
Bukan lagi tempat rehat sementara.
Dengan kerja yang tak pernah tak ada.
Makanya aktiviti saya dahulu sudah terhenti.

Moralnya:
Mungkin hijrah membantu bukan saja membuka minda, menambah pengetahuan malah membantu menjadi pekerja berdedikasi.
:D

14 comments:

:: Cikgu Wiween :: said...

ween dlu masa tmpt keje lama suke tido kat surau.skang ni da x kose. kelas full! agagaga :p

Hajar said...

ehem...tips berguna ni. terima kasih. hehe..
saya teringin nk berhijrah sebab nk bukak minda pd mende baru. cuma buat masa ni belum berpeluang je lagi. :)

zura lias said...

ween,
hehee..tu le kan..bila kite berhijrah..mungkin kite jd lebey baik.. :D

hajar,
hehe..xpe..slow2..mane tau..hijrah nie boleh jd lebey bagus.. ;)

MZ said...

juera tersenset lagi satu ... surau pun jadi tempat bergossip mossip! :p

dijahsaad said...

wah angah..perpositip tingking. Bagus!

Adry said...

ooo.. bagus bagus.. heheh

Adry @ http://www.adrysabry.com/

ak_0143 said...

erk???
ape lah gunanya warning2 kat atas tuh
beta tak rasa pape pown...

erm... erm...
bgus aircon tuh sejuk...
bawu la ada perubahan sedikit kepada kak zura ni...
maybe dengan tak tido, dia leh la kurangkan radius pipinya!

ops!!! lariiiiiiiiiiiiiiiiiii

*dah bukak pose leh kutuk haa...*

ak_0143 said...
This comment has been removed by the author.
zura lias said...

pokcik,
iskk..xleh mention yg tu..kang sume curious sapekah mangsa yang digossip..ahhhahaa

acu,
ehehehe...cub berpikiran positip walaupun sebenarnye nak sgt rase tido kt surau baru..waaaaaaa

adry,
ehehhehe..

kamal,
tak terkesan ek..so..jgn salahkan akak kalo tetibe dh jd org bekerjaya termasuk dlm wabak nie..ehehehhehee...tp rasenye..time jd student lg dh terkene wabak nie..confirm nie...hahahahha..

ciss..nk selit gak mengutuk tu..tp kalo radius pipi dh kurang..leh le wat aktitviti tido kt surau balikkan..nk kasik kembung balik.. :D

chot said...

betul tu..kekadang penghijrahan ke tempat kerja yg baru memainkan peranan gak..dulu aku pun mcm ko gak..

myfisol said...

oh!...x mau berhijrah lah camni...

lebih baik2 kat tempat sekarang, boleh bertafakur..

diya said...

huhu. surau kat office akk ada air cond ke? adess. diya lgsg takleh tahan suhu sejup2 ni. mau gigil :p

yonna bebot =) said...

err..
entry ini tidak layak dikomen oleh orang yang sedang menunggu kerja haha

zura lias said...

chot,
tetibe aku tingat lagu nasyid 1 muharam time bace komen ko nie.. :D

myfisol,
encik fisol dh berhijrah..kasik chance kt org muda nak berhijrah lak.. *mude ke?*..hihihi

diya,
nnti diya dh start keje..diya make sure bwk sweater ke..jacket ek..selimut tak digalakkan..takut tertido sampai mlm.. :D

yonna,
hehehehheheh..takut terpengaruh dgn aktiviti tak sihat nie.. :D