Wednesday, June 11, 2008

Kasut Baru

Kasut saya sudah kokak.
Mula-mula mencari kasut bersama teman dan "teman".
Tapi tiada satu pun idaman hati.
Bila saya jalan berseorangan tanpa teman-teman,
Terus cuba dan beli dalam jangka masa 15 minit.
Senangkan.
Kerana itu saya tidak kisah untuk membeli belah berseorangan.
Lebih efektif.
Eh,itu bukan maksud saya tidak mau ditemani.
Dengar pendapat orang lain pun bagus jugak.
:D..

Bersama kasut baru saya melangkah ke pejabat.
Tapi tidaklah terlalu suka kerana kasut itu biasa-biasa sahaja.
Agaknya saya terpengaruh kerana kasut berwarna hitam disaluti warna emas.
Maka saya nampak macam menarik.
Lama-lama pakai, rasa macam kasut makcik-makcik je.
Haish, nanti orang pikir saya bukan 18+8 tapi 38.
Oh, tidak.

Kebetulan pulak masa sesi perasmian kasut baru,
Air di pejabat tiada.
Terpaksa melintas 2 jambatan untuk pergi ke bangunan yang ada air.
Dan jambatan itu,
Ada pengadang di kiri dan kanan.
Tapi tiang tidak sampai ke lantai jambatan.
Maka ada lubang besar antara tiang dan lantai.
*Susah saya nak terangkan, harap paham dan imaginasi sendiri*. Hiks..

Saya berjalan dengan teman-teman sambil bicara kosong.
Tiba-tiba.
Saya menggelongsor dengan jayanya di jambatan itu.
Alhamdulillah,
Saya tidak menggelongsor tembus ke bahagian yang ada jarak antara tiang dan lantai.
Kalau tidak,
Mungkin saya di hospital dengan keadaan yang kritikal.
Atau mungkin sudah di dalam kubur.
Dan blog ini menjadi salah satu blog yang terawang-awang kerana tiada siapa tau kata laluannya.

Walaupun selalunya jatuh itu memalukan.
Tetapi kerana muka saya yang agak serius atau bermuka slumber.
Menganggap jatuh itu sama seperti berlari.
Maka tiada yang mengetawakan saya.

Saya bangkit.
Kipas-kipas pinggul.
Dan berjalan seperti tiada apa yang berlaku.
Itu adalah salah satu tips.
Jika anda jatuh,
Apakah yang harus anda lakukan untuk mengelak dari digelakkan.
Senangkan.
Yang penting keadaan muka ye.
Yang itu paling penting.
Sakit macam mana pun.
Tahan dahulu sehingga tiada orang,
Baru lihat kembali di bahagian yang sudah terluka.
:D..

Bila situasi itu terjadi, maka mati datangnya bila-bila masa.
Saya memohon ampun dan maaf jika ada terkasar bahasa tersilap kelakuan.
Memang saya bersyukur saya masih ada masa untuk pelbetulkan diri.
Andailah saya memang benar-benar jatuh ke bawah.
Fuh..Alhamdulillah situasi itu tidak terjadi.

p/s: Sekarang saya berhati-hati berjalan menggunakan kasut baru. Malang tidak berbaukan.

15 comments:

ak_0143 said...

huhuhu
ingatkan nak gelak sbb jatuh, tapi macam serius je cite pasal tuh, so kita serius la gak...
ok serius! serius!

*sambel tutup mulut tahan gelak*

huhu

zura lias said...

kamal,
yer..akak saje wat citer cara sies..so,xde org berani nk gelakk..erkkk...nk kene nie..berani gak die nk gelak..akak dh wat sehabis series dh citer tu..ahahhahaha..tu slh satu lg tips tu..tp mcm x menjadik je..sbb kamal dh gelak..huhh..:P

diya said...

hehehe. tu la. mcm yg kamal ckp, jadik tak sampai ati nak gelak bile part akk jatuh tu. hehehe. pandai ye akk cover :p [diya biasa gak bab2 jatuh neh. tadik pun baru je jatuh depan ayah. hahaha]

yOnnA said...

erer akak..
yonna agak boleh bayangkan la jambatan tu kan..
err
tp mmg gelak la bace cerita akak tu..
xpe la.
muke akak maintain cantik kan :p
hahaha..
akak sgt comel ok! :p
ngeh2..
as long as akak ok, x terlantar kat hospital xpe la..
ehehe..
berhati2 ngan kasut baru ok :p

MZ said...

sib baik tidak jatuh di timpa tangga atau lif.
buku lali masih sakit? meh sini pak cik urutkan ... *dgn muka tulus mulus*

zura lias said...

diya,
akak memang suke kaver2 nie dik..tp x control macho tau..tp time jatuh je control macho...xmo kene gelak..hahhaa..tp akak gelakkan org xpe..hiks..diya jatuh depan ayah?hahahhaa...*erk..akak plak yg gelak*..hiks..

yonna,
maintain cantik??hahhaha..muke akak cenggitu je le dik..tp kalo terhempas kt bwh..die dh jd len le..hihhih...mekasey ckp akak comel...tp yonna pun tomei gakk...*tp abang akak ckp..tomei tu tembam..waaaaa...*skarang memang tgh atie2 jalan...jln pun slow2...kalo lagi skali tergolek depan org...akak tukar style kot..pengsan terus..hiks..

pokcik,
sy rase..kalo pokcik yg urut,lg sakit..xmo le..*tulus-mulus dari hati yg ikhlas*..:D

meen said...

hihihihi pssst psst..zura, pagi tadi pun k.meen hampir2 jatuh tangga gara2 berlari sana sini, ke atas ke bawah..tapi betul apa zura cakap tu..kita kena maintain muka kita tu, supaya tak digelakkan hehe..

Jie said...

ooooo.... jatuh cinta pun kena cover gak erk?

:d

MZ said...

apa? x mo pak cik urutkan? meh sini meh *sambil hulur kaki*
tlg urut kaki pak cik :D *dgn senyuman sesuci dan setulus embun pagi*

Wiween @ Awin said...

mak aih..sebaik x jth th zura..kalo jth...isk isk..syukur zura okey.so ade x smackdown kasut2 tu? ahagaggagaga

chot said...

Alhamdulillah..selamat kawan aku ni..lain kali pandang2 lah kebawah ye..hehe

meen said...

lalalalaalala..bernyanyi2 takde motif hihi selamat berhujung minggu zura

Noushy Syah said...

Macam mana tak jatuh,must be mimpikan Bulan masa melangkah tuh....mcm tulah bila DIL :p

Luckily you are not hurt.However,a lesson learnt here...jangan berangan sewaktu melintas jalan..bahaya!:)

Have a nice weekend my dear.I'm quite occupied lately..

zura lias said...

kak meen,
tu ar..yg penting muke kene maintain..jom start exercise muke jd maintain je..hahahaha..

kak jie,
kene...yg tu palin kene cover..takut bertepuk sebelah tgn..hihihi

pokcik,
erkk..pokcik..kt putrajaya ade ogawa..kat situ ade mesin urut..kalo lenguh2..pokcik leh lalu kt situ..wat2 mcm nk beli..pastu try..pastu wat2 tgk rege..pastu blah..ehehehe

ween,
tu ar..mmg rase mcm gerun gak ar..kalo tak..xde le dpt taip entry dh..ehehhe...x smackdown lg..nk beli len nnti baru smackdown..hihihi..

chot,
aku pandang ke bwh..tp kasut aku licin..ke kene gigit kasut dulu ek..*petua org dulu2*..eheheh

kak meen,
hehhehehe...selamat hari selasa kak meen..

noush,
zura x berangan time tu..tp menyembang..tapak kasut tu mcm licin..kalo ikut petua org dulu2..kasut baru kene gigit dulu..silap x gigit..ahahhahahahha

myfisol said...

hmm...mesti terlebih control masa melangkah ngan kasut baru nie...atau nak test ketahanan kasut tu?..apa2 pun syukurlah tiada yg buruk berlaku..hati2 lain kali..:)