Tuesday, March 11, 2008

PRU 12

PRU 12.
Saya tak mengundi.
Termasuk dalam golongan rakyat Malaysia yang tak mengundi.
Patut-patut kawasan saya mengundi di Perak di suatu tempat TUT. Eheheh..
Tapi saya tak mengundi.

Mula-mula mau jugak pergi mengundi.
Mengundi buat pertama kali.
Tapi masih buntu mau pilih roket atau dacing.
Itu sahaja yang ada di tempat saya.
Sementelah pulak, saudara saya bertunang di Port Klang.
Jadi batalkan niat.

Informasi tentang tempat saya.
Dulu pernah dipanggil tempat ___?___.
Haa,mungkin faktor-faktor saya gila cerita korea berdasarkan tempat saya dibesarkan.
Banyak yang saya jumpa, lelaki bermata sepet.
Jadi pilihan hati mengikut persekitaran di sekeliling saya.
Tapi sekarang saya duduk di Putrajaya.
Rata-rata orang melayu,
Maka pilihan hati juga sudah berubah.
Mengikut peredaran semasa. *wink..wink*
(Yang paham..paham..yang tak paham buat-buat paham)

Walau tidak mengundi,
Tetap amik tau proses pentadbiran negara.
Walau siapa-siapa yang memerintah, biarlah perintah dengan aman sentosa.
Adil dan saksama.
Telus lagi mulus.
Selaras dengan agama.

Semoga PRU 13,
Saya dapat mengundi buat pertama kali.
Selepas menukar tempat undi saya. *kalau dapat*
(Datin Seri Jeanne *maaf kalau salah ejaan* boleh, rakyat biasa bolehkah?)
Selepas itu baru komen-komen dapat dibuat.

Sekarang cuma mau tunggu dan lihat.
Bagaimana Perak dengan kerajaan campuran.
Kalau ini lebih baik,

Pasti PRU 13,
Saya jadikan pentadbiran ini sebagai sandaran.
Kalau tidak,
Mencari yang mana lebih bagus.

Jadikan kuasa rakyat sebagai kuasa veto.

p/s: Yang mana kata rakyat Perak selepas ini guna minyak murah. Hilang akal ke apa?dah tentu proses mengurangkan harga minyak datang dari kerajaan pusat.
Saya tak pandai dari segi kewangan negara atau politik negara. Mungkin sebelum ini, ada negeri yang dapat minyak murah, ada yang tidak. Kenapa ye saya tak pernah tau sebelum ni..:D

15 comments:

Wiween @ Awin said...

hehe selamat mendpt MB baru zura.;p
tp sultan perak mau kah cina jd MB? kalau la cina dap tu dpt.huhu if org melayu PKR ke PAS ke BN ok lagi ek..isk isk

myfisol said...

pindah lah ke kawasan saya.

chot said...

negeri tanah melayu yg ber sultan mana bole bangsa lain jadi MB....
hanya kerajaan pusat je boleh turunkan harga minyak...tp di selangor lepas ni xpayah bayar cukai pintu la gmaknya..heheh

Noushy Syah said...

Hehhehhe..just want to bz body coz Perak means a lot to me too...*wink wink*

The Perak's State constitution however has a requirement that the menteri besar post be only given to a Malay Muslim, effectively making DAP's non-eligible for the post :), but I learned that there is a provision in the state constitution that allows the Perak Sultan to waive this requirement at his discretion.

That perhaps would make either anyone from PAS or PKR MP's to be a Perak MB though they won small seats in comparison with DAP who won 18 seats..but relatively through compromising I'm sure that will lead to a DAP more seat for the Perak's exco than the others!..not a strong state govt seemed to be.But will wish them good luck.

Noushy Syah said...

p/s The fuel or inflation is at the power of FEDERAL GOVT to reduce or alter it..it's not in the hand of STATE govt...thus like their promises to reduce the price of fuel<--only if the BA win 2/3rd majority for Federal State..thus if so, have to wait for the next election :)but the state govt which BA won definitely could REDUCE the local tax=cukai pintu or something pertaining to the state.

ak_0143 said...

erm.. nanti la bagi komen...
penat la pk kan pasal politik neyh...
tadi pown de bincang pasal ni...
pastu... pening...
tingkat tinggi sgt kowt...
eheh

saya merasa ditipu... kerana tuan punya blog ini pernah mengatakan yang dia 18 taun.. mana satu btol neyh??? hehe

zura lias said...

ween,
semoga mbnye okies..:D..jgn le ipoh jd hong kong...hikss..

myfisol,
kene kawen dgn orang sana le nk pindah sana..hikss...

chot,
mana ko tau negeri bersultan, mbnye mesti melayu..aku cari x jumpe le...tapi yg aku tau, kalo mb bukan malay utk negeri bersultan..die payah sikit sbb diorg kene jd pengiring sultan untuk upacara-upacara termasuk upacara agama...so..xkan le yg bukan Islam nk ikut kot..tu sbb aku rase..mb digalakkan melayu..kalau ko jumpe perlembagaan perak yg kata mb mesti melayu...bgtau aku ek..:D

haah,bungus sungguh sape yg persoalkan minyak kurang tak lepas nie..ptptn jd biasiswa tak..itu manifesto utk kerajaan pusat..

noush,
yeaah,betul..kalau sultan perak mahu non malay berdamping dgn die..so..die akan amik non malay..tp non malay pun kene pikir jugak, die akan berganding semua upacara termasuk upacara keagamaan..so..dia kena masuk masjid, dll...so..lebih elok melayu yang Islam jadi mb...dan lagi elok yang boleh memimpin...:D...

hahaha..tu soalan utk orang yang tak suka ada perubahan so,,tanya soalan yang tak masuk akal..minyak kurang dekat perak..:D...hikss..hopefully...malaysia akan jadi lagi bagus dari yang dulu...kalau tak bagus...akan ada perubahan vote pru 13..

kamal,
ehehe..pening ek..penting oo..pasal pentadbiran negara..mase nie baru terpikir..nape dh x ingt ek subjek sejarah dulu..hihhi..ehh..tuan blog mmg 18 taun...18 taun yang suka mau amik tau isu semasa..dari jadi minah rempitkan...hikss..

meen said...

zura..selamat mendapat MB baru huhu..kita tgk la macamana jadi nantinya ya zura. KL pun boleh jatuh ke DAP..so camno tu?

blinkblink said...

MB Perak mesti melayu sbb dah ader dalm perlembangaan raja2 melayu...xsilap masa form 3 kite ader blajar pasal sejarah nie sume...skrg nie ko dah dpt MB baru...Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin...pertama kali gak perak dpt 2 org TIMB MB Perak....tp dlm paper utusan ader menyatakan yg pihak DAP akan pulaukan perlantikan MB Perak ari nie..xtau betui ke x...sedangkan Raja Dr. Nazrin sendiri ader sbb tertentu knp dia pilih wakil dari PAS sbgi MB Perak...

pssst : mesti ko senyum kan...hehehe..

zura lias said...

kak meen,
yup..kite tgk le camne nnti...semoga berjaya..:D..kl dh leh agak kak meen..yg mane tempat cina..DAP mmg leh sapu punye..

suen,
dalam perlembagaan mmg camtu, tapi ikut pada sultan juga kalo die nk bg mandat kt non malay...sib baik sultan perak bijak...pikir masa depan...hikss...
ermm..mmg aku senyum dh ni..tp x senyum bile dap nk pulau upacara tu..memang sesuatu sungguh...xpe,wait n see je..:D

noushy syah said...

Zura..hehhehe congratz for the new MB and 2 deputies..:)

Today in history rite? First time with 1MB, 2 deputies...emmmm, how about the salary?..must be equivalent to the MB..instead of spending for one salary for a MB now become 3!

Hope Perak more success!!

blinkblink said...

sbbkan xde pakatan terpaksa tunda perlantikan MB.....aper pendpt ko?....adakah DAP saje je wat camtu nk tunjukkan pada penyokong diorg yg diorg nie take care pasal org2 DAP?....sbb dap perak dah setuju pada mulanya...tp dap pusat di penang lak bangkang...wpun lim kit siang dah pohon maaf pd raja nazrin......hmmmm.....dgr cite lak...DAP nak 8 kerusi exco...tp PKR x setuju.....mcm2....

zura lias said...

noush,
ermm..x dpt lg noush, sultan dah batalkan..asik bergaduh je..sultan tu ala2 bapak..yg 3 org ni ala2 anak die..slalu bapak akan bg solution camne nk bg puas hati semua org..nie le jadi bila semua nak berkuasa..dah lupa kot rakyat sume pandang..;)..

suen,
Bagi aku,nie bagi aku ar..tapi nampak mcm perkauman sikit ar..DAP sekarang takut dengan pimpinan pas..diorg leh combine pun sbb PKR yg buat pakatan dgn pas..pas buat pakatan dgn pkr je..dap nie takut,kalo pas naik,diorgnye social life terancam..nie kire dh masuk bab agama ar..tp diorg dh okies sbb ramai x setuju..pkr lak x setuju sbb exco diorg bg x adil..bg aku mmg x adil pun..dap x boleh ingt die yg majoriti kt perak even die dpt lebey..kalau die x gabung dgn pkr n pas..die x dpt nk tadbir perak..kalau die nk ketepikan pas pun..x cukup lagi die nak tadbir perak..so..diorg kene adil ar utk divide exco..sbb ikut sebelum ni, dap 6..pkr 2..pas 2..tp skarang..dap nak 8 exco..ala-ala nak jdkan mb perak tu boneka je ar..tu sbb pkr x setuju..diorg setuju mb perak dari pas..tp pembahagian exco tu diorg x setuju..mengikut fahaman aku baca dari web pkr,pas n dap..:D..

p/s: lepas nie aku amik sc politik ar untuk master...hahahahahhaa

yOnnA said...

kak oioi,
sangat kesian dengan 2 negeri kite ni hahah..
BA amek alih..
hope diorg tunaikan menifesto mengarut diorg tu..
oppss! :))

zura lias said...

yonna,
kak oioi??hikss...ermm..maybe mengarut kalo diorg tak tunaikan..takpe..kite tgk,lihat dan sokong yang mana baik untuk kita..:D