Tuesday, March 04, 2008

Hari Lahir

Saya ada sambutan hari lahir yang berlainan.
Tak mampu nak cerita semua.
Cuma cerita yang mana saya ingat.

Semasa kecil,
Mak akan jadi orang pertama yang beri ucapan.
Dan masih hingga sekarang.
Abah akan belikan makan-makan yang special.
Itu masa kecil.

Semasa sekolah menengah,
Ada satu peristiwa,
Kotak hadiah besar diletak diatas kerusi di pagi-pagi hari.
Di dalam terkumpul semua hadiah dari rakan.
Dan saya,
Sangat terharu atas tanda ingatan.

Ada peristiwa lain,
Naik tingkatan tiga,
Saya hampir mahu tidur,
Dikejutkan dengan rakan-rakan yang datang pada pukul 12 malam.
Dengan hadiah dan makanan.
Juga terharu.

Maaf,
Selepas itu saya lupa.
Maaf,maaf dan maaf.

Semasa matrikulasi,
Dengan kawan-kawan yang baru.
Saya tidak dibenarkan masuk ke bilik.
Berpusing mencari nota misteri seperti Amazing Race.
Saya menghargai apa yang kawan buat.
Dan saya buat.
Walaupun letih.
Walaupun malu terpaksa memanjat tiang.
Tapi saya tetap rasa terharu.
Dengan sambutan dari rakan yang belum sebulan saya kenal semasa itu.

Dan lagi,
Sebelum melangkah keluar dari matrikulasi.
Di malam hari.
Sebentuk kek. (lupa penjodoh bilangan).
Dengan kawan-kawan yang sudah setahun saya kenal.
Lagi terharu.

Semasa Universiti,
Ini pun saya lupa.
Atau saya buat-buat lupa. *sengeh*
Past is Past.

Sekarang,
Bertambah rasa terharu.
Dengan rakan yang tidak pernah saya jumpa.
Ada yang baru berjumpa sekali.
Tapi tetap ada ingatan.
Sangat terharu.

Dan juga bertambah keharuan,
Menyambut bersama orang yang tidak pernah dijangka kehadirannya dalam hidup saya.
Meluangkan masa bersama saya.
Sabar melayani kerenah saya.
Saya tidak tahu apa penghujungnya.
Dan saya juga tidak mahu menaruh harapan terlalu besar.
Cuma berdoa semoga berkekalan hingga ke akhir hayat dengan suatu ikatan rasmi.

Terima kasih untuk ucapan berbentuk SMS.
Terima kasih untuk ucapan berbentuk panggilan.
Terima kasih untuk ucapan di komen frenster.
Terima kasih untuk ucapan di msg frenster.
Terima kasih untuk ucapan di msjbox saya.
Berbanyak-banyak terima kasih untuk pengucapan melalui entry.

Ayang,terima kasih banyak-banyak.
Ween,terima kasih.*Tapi saya tak suka makan cheeseburger tau. Fitnah semata-mata. Hikss..Tapi tetap terima dengan senang hati.Mekasey ween. *big hugs*
En Halym,terima kasih. Gambar kek tu menyelerakan. Nyummm...

Walaupun sudah mengjangkau setahun lagi umur.
Saya tetap 18 tahun.
Hahahah..*perasan muda*

18 comments:

MZ said...

samat menyambut ulangtahun kelahiran yg ke lapan boleh? adiah untuk pak cik mano ehh?

Anonymous said...

erk.....biler besday nyer?? tak cakap pun.....biler nak sambut besday ngan saya??? makan kat sate kajang kat taman melati nak???

aria ayumi said...

hikhik. cumel nye gamba akk yg latest nih. peace kak :D

ak_0143 said...

lantak kak lah oi...
bajek comey la letak gambar begitu...
tak nampakkah kedut di muka itu sudah makin bertambah??? hahahaha

neway, happy bday kak... nak wat entry khas... tapi busy la.... smpat jengah2 je... tgk la... nanti saya wat open blog wat entry ke... tak janji! jangan harap sngt lak!!!

hehe

bgus2 siap dah edit ek umur di sbeleh tu... hehe

Wiween @ Awin said...

yuhuuuuuuuuu hehe 18 ek.18 itu la yg membuatkan kite tertipu dulu.siap oanggil zura adik ek? keke :p anyway, moga pjg umur Zura lias si adik manis.:D

zura lias said...

pokcik,
ke lapan??saya suke..:D..adiah utk pokcik?laa..x dpt ke sy dh pos awal2 lg..hiks..

anon,
ehhehe..sate kajang kt taman melati?punye le jauh nk gie sane..nape x putrajaya je..:P

diya,
abang akak cakap,comel tu maksudnye gemuk..waaaa..maknenye betul le akak gumuk..:(...ehehehe..

kamal,
nie sorg lg ckp comel2..tak boleh dik..kes sensitif..nnti akak rase xnak makan sehari..hihhi..eeh,mane de kedut..baru 18 sehh..jgn jeles..hahahahaha...

mekasey kamal..iskk..susah2 je kalo nk wat entry khas..*buat le..buat le..*..hahahaa..

akak dh edit siap2..dh ade org siap tinggal komen kt frenster suh akak tukar..:P..siapakah itu?lalalala..

ween,
18 tu kene maintain..hahah..eh,kalo nk panggil adik lg tarak hal..tapi takut le adik2 mcm kamal n diya jeles lak..hahahaha...mekasey..*big hugs*

Hajar said...

alahai. mintak maaf. saya ingat yang besday awak bulan 3 ni, tp saya x sure tarikhnya.
apa pun, better late than never kan? (^_^)
Happy belated birthday. Semoga segala urusan dipermudahkan yer? Tak kiralah di dunia mahupun di akhirat.... ;)

Noushy Syah said...

hehhehe..hepi belated birthday Zura..yoooo another year matured!! No wonder no Monday blues yesterday!! yeyyy...

Wishing you all the best in your undertakings,healthy, wealthy and wiser spiritually and mentally.Ameen.

God Bless You always.

Noushy Syah said...

ANother fabulous blog that I love to read!This is for you my dear:

http://noushy-award.blogspot.com/2008/03/fabulous-blog.html
With 3 words:

Kindly accept it!;)

Muahhss.

zura lias said...

hajar,
mekasey..hihhi..haaah..better late than never..hikss...

noush,
thanxx..matured??*rolling my eyes*..ahhahaha...still 18..xleh matured noush..hahahaha...hikss,yeah..xde monday blues ari tu..hikss...

n thanx for the award...luv it..*hugs*...

faisal said...

slm zura, amboi byknye ucapan besday dia,hihi..zura, dah tua ni bila nak kahwin,hahahahahhaha*lariikk..

myfisol said...

Oh Yes..happy b'day to you...moga segala impian untuk tahun ini terlaksana...

bestnya kalau selalau ada insan yg thoughfull sekeliling kita...

btw...penjodoh bilangan utk kek..rasanya sebiji kek, betul ke?..don't worry, masters xde paper BM..selamat..

mama ranggie said...

alamak terlambatlah nak wish...

tp apepon mama berdoa agar zura berjaya dlm ape jua bidang yg diceburi...

Rina said...

salam..

hehe.. comey2, gambo itew.. =)

neway, wish u all d best in life! senyum2 selalu.. hee..

zura lias said...

acai,
dah tua??hihihi..kalo saya tua..awak lagi tua..hahahahha..so,soklan nk kawen tu balik kt awak le...hiks..

myfisol,
mekasey...mekasey gak bgtau penjodoh bilangan tu..lupe..hahaha...mekasey gak dgr cerite pasal impian sy tu..hikss..

mama,
mekasey..sy pun doakan utk mama gak..:D

rina,
comel??arghh..hikss...mekasey..:D...bukan senyum nie..sengeh..hikss..

Cik jah pot pet said...

Angah, happy belated birthday..sorry for the late wish..

zura lias said...

acu,
tarak hal..mekasey acu..*big hugs*

meen said...

eh cayang..bila besdaynya? tak cakaaaaap pun.

hehe..happy belated 18th+++++ besday hikhik..moga sentiasa 18 ya zura..