Friday, April 20, 2007

Blog

Bila ditanya kenapa saya suka berblog,
Saya bercerita dengan panjang lebar tapi hanya fakta tiada bukti.
Ini saya mau tunjukkan bukti, kenapa saya suka berblog.

Saya sekarang berada dalam kondisi tidak stabil.
Bukan kerja tetapi hati.
Hati saya sedang bergelodak.

Bila bergelodak,
saya tidak dapat menumpukan perhatian pada kerja yang diberi.
Saya harus cari kembali mood itu.
Mungkin tidak profesional tetapi itulah saya.

Salah satu caranya,
Saya akan menulis.
Menulis dan menulis walaupun hanya lakaran nama.
Kadang-kadang saya melukis tetapi tidaklah sehebat seperti pelukis yang sudah pro.
Cuma orang lidi beserta pokok dan awan. ^_^

Tetapi kerana saya mahu menampakkan saya adalah salah seorang pekerja IT,
Saya menaip entry di dalam blog.
Untuk hari ini, hati yang bergelodak, sebanyak itu entry-entry diletakkan.

Saya mahukan mood itu.
Mood kembali bekerja.
Bukan hati bergelodak.

Atau lebih senang di cakap,
Saya membuat blog kerana itulah cara saya meluahkan perasaan.
Mungkin tidak terang-terangan tapi boleh dibaca dalam maksud tersirat.
Bukan kerana mahu mencipta populariti maka saya membina blog.
Kerana saya lebih senang hidup dalam sederhana. (baca=low profile)

Saya tidak peduli orang baca atau tidak.
Yang penting saya mahukan mood.
Saya mahu tenangkan hati.

Itu cara saya.
Setiap orang ada cara tersendiri.
Tepuk dada tanya selera.

12 comments:

aria ayumi said...

adehh hati bergelodak ye kak... susah nak diya nak bace.. asek tersilap bace... hati bergelegak... :)) we ol the bloggers here... xkan berblog melainkan dgn tujuan ingin meluahkan perasaan, kak... huhu bukan mencari publisiti murahan ye dak... :p

zura lias said...

tu ar..tu yg sampai 3 entry terus hari ni..hikkss...bergelodak tu nampak mcm dalam air ek?hikss..

MZ said...

owh .. kasihan nya. ribut apa kah yang melanda yang menggelodak kan perasaan. walau apa jua .. pastikan pipit itu terbist senantiasa ...

zura lias said...

erm..xtau le pokcik..ribut taufan kot..hikss..pipit pun x berani nak hinggap..hikss..

MZ said...

ader ke pulak. meh shini pak cik hembus kan ribut topan tu ke tempat lain :p

anoushka said...

xpe xpe..kriesz...this is part of 'an art of letting go!' You did it well..let go all the frustrations that you have,if it makes you feel better...

p/s tenyum2 tikit, NS nak tgk your dimple tuh..hehhee, a'aa tantik sgt!!!

shu said...

saya setuju sgt dgn entry kamu yg ini.. kerana, saya rasa yang sama..

zura lias said...

pokcik,
x sempat pokcik nk hembus..dh gerak senirik le..magic ar..hikss..

noush,
thanks..thankss...tp dh okies dh skarang..:D..

shu,
yer, kite same..tp aku suke shawal lebih dari ko sukerk..hahahahaa

shu said...

cehhhhhhh

zura lias said...

adah,
hahahahhaha..

kujie said...

hu..terkejut kakjie...last ni dia gelak..ha ha ha ha...

zura lias said...

kak jie,
hehehe..kenkdg mmg ade masa nk gelak tanpa ade full stop.