Tuesday, September 08, 2009

Mata Pena Lagi Tajam Dari Mata Pisau

Malam ni saya menghabiskan masa mentelaah forum.
Banyak sungguh ilmu yang saya dapat.
Dari sekecil-kecil isu kepada sebesar-besar alam.
Dari isu semasa kepada kisah legenda.

Niat di hati nak sambung tengok cerita korea,
" Why did you come to my house?"
Tapi kerana mood yang membataskan keinginan di hati,
Saya sambung dengan berjalan dari blog ke blog.

Ada yang runsing memikirkan kerja.
Yeah, kita serupa.
Bertabahlah hati.

Ada yang risau memikirkan jodoh.
Jangan risau, semua sudah di tentukan-Nya.
Berdoalah banyak-banyak.
*aiseh, macam yang taip entry ni dah kawen je..hikss*

Ada yang sedih memikirkan rumahtangga.
Ingatlah, setiap yang terjadi ada hikmah tersendiri.
Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul.
Pikullah dengan cermat hati.
Tanpa ada tercalar hati.

Ada yang sibuk dengan puasa dan raya.
Masa pantaskan.
Diam tak diam.
Apa kebaikan yang kubuat sepanjang ramadhan?
Herm.. * tunduk memandang lantai*

Ada yang bahagia dengan life yang sempurna.
Tahniah.
Cuma jangan rasa terlalu ghairah.
Masa depan bukan milik kita.
Tabah, tabah dan tabah.
Jika tiba-tiba ada tiang yang rekah.
Tapi saya sentiasa doakan semuanya yang indah-indah belaka.
Dan saya pasti setiap yang menyayangimu pasti hulur doa yang sama.

Ada banyak lagi cerita dalam setiap entry dilawati.
Yang penting blogger silih berganti.

Ada blogger niatnya memang jadi blogger,
Kerana minat pada penulisan sendiri.
Ada blogger niatnya mengikut peredaran masa,
Berusaha mendapatkan rating tertinggi.
Dengan melawat blog setiap orang,
Tinggalkan jejak dan paksa dalam senyap,
"Silalah ke blog saya"

Tak kisah apa niat sekalipun,
Cuma bertanggungjawablah pada penulisan sendiri.
Kerana mata pena lagi tajam dari mata pisau.

Renung-renungkan dan selamat beramal.
:D..

5 comments:

DK said...

"Silalah ke blog saya"

Sungguh cannot go bila ada yg berkata begini. Huhu.

Akak apa khabar ye? Sihat eh?

C-Ha Nasiha said...

posto! posto! jemput amik kad raya.. :)

SisHoney said...

salam cik zuera,


sudah lama sis tidak menunggah ke blog ni.maklumlah blogger ni tdk inginkan rating tertinggi.so melawat blog org bukan niat agar org itu kembali ke blog kita.minat blogging masih ada cuma ada beberapa perkara yg membataskan segalany.itulah dugaan hidup.tapi niat disini nak bagitau.kalau kawen kelak.sis nak kad yg dipos ke umah ye :)

arin said...

hehehe.. jom la kita meriahkan aktiviti blog balik...

ell.eza said...

silalah ke blog saya juga...kakkakka joking

zura..selamat hari raya dari kak meen