Thursday, July 23, 2009

Semangat!!!semangat!!!

Saya ada banyak sebab kenapa saya sambung belajar.
Salah satu sebab saya buhsan dengan life senirik.
Saya jadi buhsan bila balik kerja.
Saya layan internet.
Saya tidur.

Pernah cuba cari kerja part-time.
Selaku guru tuisyen.
Tapi takde yang mau terima diri ini.
Alasan,
Diri ini sudah ada kerjaya,
Diorang takut saya kerja dalam masa yang singkat.

Bila dah sambung belajar,
Mula-mula memang excited.
Bila masuk subject accounting making decision,
Dah jadi fenin.

Seumur hidup,
Tak pernah belajar account.
Saya adalah budak Sains Teras.
Saya budak Sains Fizikal di Matrix.
Saya budak IT semasa amik degree.
Takde satu pun subjek akaun terselit time jadi full time student.

Kat opis,
Saya tak terlibat dengan akaun.
Dunia di opis adalah bersama dgn system dan user-user.

Bila situasi begini,
Saya letakkan beberapa backup plan.
Kalo tak boleh begini,
Harus begitu.
Tak boleh begitu,
Harus begini.

Bukankah hidup perlu ada perancangan.
Walaupun kita merancang,
Tuhan menentukan.
Tapi kita boleh berdoa berharap agar segala yang kita rancang menjadik.
Kalo tidak,
Kita redha.
Pasti ada hikmah yang kita tak nampak.

Ini adalah entry berbentuk motivasi untuk diri senirik.
Pikiran saya memang berkecamuk memikirkan apa itu asset, apa itu liabilities apa itu equity.
Tu belum masuk lagi term-term yang lain.

Saya akan cuba dan terus mencuba.
Sampai saya rasa,
STOP.
Otak saya sudah penat.
Kita pikirkan perancangan yang lain.

Untuk sekarang ni,
FIGHTINGGGG!!!

11 comments:

shu said...

kuatkan semangat!!!!

Diya Kamaruzaman said...

Uiks. Akak tak pernah belajar akaun masa belajar dulu? Even basic akaun pun? Huhu. Memang patut akak pening. Diya ada belajar sekali masa kat u. Yang basic je, tu pun takleh carry on sangat. Sakit pale otak. Huhu.

Kak.

Aja aja fighting!

=D

arin said...

yeay! jom kita smangat dan merancang utk hidup yg best dan tidak buhsan.. ;)

Kujie said...

itulah hidup..kadang2 dlm perjalanan kita tak jangka apa yg akan kita temui ...

take care

ciktutor said...

Angah, kan dulu ada amik KHB. Boleh punya!!

MZ said...

eleh .. akaun tu kacang jek ;))hua hua hua

Shaira said...

Saya setuju dgn akak. Sesungguhnya study itu lagi baik drp kerja sebab kalau kerja lagi menambahkan tension je. Good luck kak!

Kak Long said...

Semangat! Teruskan semangat. Pembelajaran memang tak pernah terhenti sampai akhir hayat kita. lagi banyak yang kita belajar, kita akan menyedari bahawa lagi banyak yang kita perlu pelajari.


pssssttt.....
Kalau dah namanya cikgu, memang suka sangat kalau orang nak belajar!
hehehe....

Hajar said...

alahai, kesiannye. tapi takpe. mudah2an awak berjaya melaluinya.
ganbatte! awak boleh! =)

p/s: perlukan accounting tutorial? hehe...

ash said...

ku graduate account.. tp ku dulu budak engine...
ku nak lari dari engine sbb rasa engine susah... ku amik account sbb account ni ingt calculation jer.. ala, kacang je kan! macam addmath sumer tu...
ku x sangka bile da terjebak account itu susah woooo!!!!
tp ku bijaya menggraduatekan jugak diri ini!!!!!

*meen* said...

Go Zura Go!!!!