Tuesday, February 27, 2007

6 Yang Aneh

Dapat tag dari Ms Boo=Hajar (begitukah namanya) hiks...
Saya patut bercerita 6 yang aneh tentang saya secara jujur. Tapi saya mau letakkan lebih dari 6, kalo saya ada perangai pelik melebihi kuota. Jika kurang, maka kuranglah ia bergantung pada tahap pemikiran sekarang.

1. Saya tidak makan telur
Saya tidak makan walau sebarang telur. Hatta telur yang di dalam mee goreng juga tidak saya makan. Jika ada yang meletakkan telur jika saya datang berkunjung, saya akan kuis telur-telur itu atau letakkan di dalam pinggan orang lain. Bila orang kata kenapa tidak makan? Saya speechless. Saya hanya mampu bercerita, "makcik saya bilang dari kecil saya tidak berminat dengan telur. Jika telur diletakkan bersama bihun, saya akan kurang makan hari itu walaupun badan saya debab kerana tidak pandai bercakap untuk mengatakan taknak. Bila sudah pandai bercakap, dengan sendirinya saya menolak untuk makan telur."kata makcik saya kepada mak saya. Kata mak kepada saya.


2.Saya banyak kehilangan nikmat dunia
Jujur saya katakan, terlalu banyak makanan saya tidak makan. Disini saya senaraikan antara makanan yang saya tidak makan.

-Durian
-Sayur
-Epal Hijau (Epal merah makan)
-Strawberry ( tak boleh nak cicah dengan coklat)
-Nenas
-Betik
-Ciku
-Makanan laut selain ketam, sotong dan udang.
-jem
-dll


3.Saya hanya makan dengan 1 lauk sahaja.
Saya orang yang tidak tahu bagaimana mahu mengambil banyak-banyak lauk. Jika saya di rumah, ada 3 hidangan yang sedap-sedap seperti sambal tumis, ikan goreng, ayam dan udang. Saya akan mengulang makan nasi sehingga 3 kali. Sambal tumis dan ikan goreng dikira satu lauk kerana saya hanya mengambil sambal sahaja sebagai kuah tetapi tidak ikan bilisnya. Jika saya di kedai makan, hanya 1 lauk sahaja yang saya ambil. Alasan saya, jika saya ambil banyak-banyak lauk, saya tidak tahu mana yang perlu dimakan dahulu. Jika ada yang lambat dimakan, saya akan jatuh kasihan pada lauk itu kerana kurang perhatian. Jadi kepada orang-orang yang mahu membelanja saya, jika hanya ada RM3 di dalam dompet, anda masih boleh membelanja saya. ^_^.


4. Banyak Perkara saya buat dengan bahagian kanan
Saya ada jam, pakai di tangan kanan.
Saya ada gelang, pakai di tangan kanan.
Saya ada cincin, pakai di jari tangan kanan.(itu dulu sebelum cincin hilang)
Saya ada gelang kaki, pakai di kaki kanan.(itu dulu sebelum gelang putus digigit kucing).
Saya tidur mengereng ke kanan.
Saya sepak bola dengan kaki kanan.
Walaupun saya dihadiahkan dengan 3 bentuk cincin atau 2 utas gelang, semuanya akan saya pakai di tangan kanan.
Cuma satu sahaja saya tidak guna tangan kanan.
Bila melunaskan "hajat" yang terpendam.
Saya akan basuh dengan tangan kiri.
Tidak sekali-kali tangan kanan akan digunakan. ^_^.


5.Saya pantang nampak tisu, kertas atau plastik di meja makan kedai.
Bila saya order makanan, sementara menunggu makanan tiba, saya akan mengoyak cebisan tisu menjadi kecil-kecil. Jika tiada tisu, saya akan mengopek-ngopek plastik meja makan sedikit demi sedikit. Jika ada kertas, turut menjadi mangsa untuk saya koyakkan menjadi kecil-kecil. Jujurnya, saya tidak sedar perbuatan ini. Apabila cebisan sudah menjadi sampah atau ada rakan yang menegur, barulah perbuatan ini terhenti sementara. Oleh itu, pekerja kedai makan patut menjalankan kerja dengan cepat sebelum anda ditambah dengan kerja untuk menyapu sampah di sekeliling meja yang saya duduk.


6. Suka simpan kertas yang tak berguna di dalam beg.
Bila saya beli barang, saya dapat resit dan simpan di dalam purse atau beg tangan.
Bila saya isi minyak, resit minyak akan saya simpan di dalam dashboard kereta.
Bila saya keluarkan duit menggunakan ATM, saya akan simpan resit di dalam purse atau beg.
Bila saya memegang suatu kertas dan kertas itu sudah tidak digunakan, saya akan simpan di dalam purse atau beg tangan.
Bila saya dapat name card, saya akan simpan di dalam purse atau beg tangan.
Hasilnya, selepas 1 bulan, beg tangan dan purse saya akan menjadi bakul sampah yang penuh dengan kertas.
Selepas melakukan proses pembersihan, keadaan ini akan berulang kembali. Mungkin tabiat buruk ini akan terhenti jika ada orang yang tolong mengingatkan saya untuk membuang terus kertas dari tangan selepas tidak digunakan. ^_^.


7. Gelak tak boleh nk brek.
Jika ada perkara yang sangat kelakar, saya boleh gelak sehingga semua orang sudah berhenti gelak dan konpius kenapa saya masih gelak. Mungkin deria saya sudah berkurangan mengakibatkan daya gelak saya tidak boleh ditahan. Tapi tolong jangan buat lawak bodoh kerana saya akan buat muka yang menjengkilkan jika saya tidak dapat gelak.

Dan untuk akhirnya, saya akan tag 6 orang yang aneh, eh..silap. Saya akan tag 6 org untuk tag 6 Yang aneh.

adah
kuza
suen
Izah
Diya aka kupu-kupu(buat lepas exam ek)
sham

Memang sepatutnya hanya 6 yang aneh. Tapi dari sekolah saya suka melanggar peraturan, jadi tabiat ini tidak dapat dibendung. Ini jugak termasuk dalam perangai aneh. Hiks..

Friday, February 23, 2007

Aktiviti semasa CNY

Orang cina menyambut tetamu, alang menyambut tetamu juga iaitu saya dan ayang.
Orang cina bermain asap mercun, kami juga bermain asap; asap ayam yang dibakar.
Disini saya beri cara-cara bagaimana menyelenggarakan BBQ.1. Harus ada tempat membakar, arang satu guni, minyak
gas setengah botol, penyepit arang, surat khabar lama, sabut
kelapa, ayam, sos perap, dan paling penting tentunya orang
yang mahir menghidupkan api atau boleh juga orang yang tidak
mudah putus asa atau orang yang penyabar. Tidak lupa orang
memberi kata-kata semangat.

2. Jangan menggunakan kipas ini kerana kipas ini hanya sesuai untuk menutup muka dari panahan matahari. Sila gunakan tutup periuk untuk menghidupkan bara.

3. Jika api malu-malu mahu menonjolkan diri, anda perlu ada keyakinan menuang minyak gas dengan kuantiti yang banyak supaya bara dapat segera dihidupkan. Ini wajib jika anda membuat BBQ di musim panas.

4. Jika api masih berdegil, anda boleh melepaskan geram anda pada arang dengan memukul arang menjadi kepingan-kepingan kecil supaya api senang meratah arang yg nipis.5. Ini bukan aksi memotong jari sendiri. Ini adalah petua untuk menyedapkan ayam BBQ, kita harus merenjis-renjis ayam BBQ dengan air serai yang telah ditumbuk dengan pinggan-pinggan yang berdekatan supaya hancur sedikit hujungnya lalu celupkan dengan air peraman ayam.


6. ayam yang sudah dimasak. Terasa tak mcm dah lapar?ehehhe..kalau rasa tak lalu nak tengok, sila tutup mata. Orang kata, hitam-hitam si tampuk manis. Walaupun hitam terasa lazat dan enak.7. Ayam sebelum dibakar. Sejuk mata memandang.
8. Wajah-wajah pembakar ayam. ^_^.


Besoknya juga ada aktiviti melepak di kedai mamak beramai-ramai. Malangnya gambar tidak dapat disisipkan kerana pekerja-pekerja di kedai mamak telah menghalau dengan cara tersirat kerana terlalu lama bergebang sehingga air setitis pun tiada di dalam gelas.
*alasan, sebenarnya takde kamera untuk di ambil gambar. ^_^*

Thursday, February 22, 2007

A, B dan C

Sebelum saya bercerita aktiviti-aktiviti yang saya lakukan sepanjang percutian, biar saya bercerita tentang suatu kisah benar tetapi nama dirahsiakan atas sebab-sebab tertentu.

Masa: 13 tahun yang lampau.
7.00 pagi.

A selalu menunggu rakannya B di pintu hadapan kelas untuk bersama-sama pergi ke kantin menjamah selera. A dan B berlainan kelas. Walaupun berlainan kelas, persahabatan A dan B sangat erat kerana A dan B sudah berkawan sejak berumur 5 tahun.

Tanpa A sedari, rutin A ini diperhatikan oleh seseorang yang tidak A sedari. Beliau dinamakan C. B dan C adalah rakan sekelas. A ini sememangnya seorang yang tidak peka dengan keadaan sekeliling. Walaupun C sering memerhatikan A, A tidak pernah menyedari C ini wujud di dalam kelas B. Mungkin kerana A dan C berbadan kecil maka pandangan A terlindung dengan adanya kerusi-kerusi dan meja yang lebih besar dari C.

Pada suatu hari yang tidak disangka, nama A menjadi topik hangat di kalangan rakan-rakan di kelas A dan B. A yang tidak tahu apa-apa dengan naifnya bertanya kepada rakan-rakan mengapa A dijadikan topik hangit kerana A amat berbangga dengan imej low profilenya sebelum ini.

Rakan-rakan A berfikir A pura-pura tidak mengerti atau tidak paham supaya dapat mengaburi mata mereka. Rakan-rakan A tidak mempedulikan pertanyaan A dan masih mengaitkan A dengan sebuah diari.

A semakin musykil kerana A tidak pernah mempunyai diari. Mana mungkin A ada kaitan dengan diari. A cuba meminta rakan baiknya B supaya menyiasat apa yang telah terjadi. B pula cuba meminta tolong rakan karib C yang juga merupakan rakan karib B.

Akhirnya A mengetahui segalanya.

C dalam diam telah menulis di dalam diarinya sendiri yang dia meminati A. Tetapi semua ini tidak terluah kerana C pemalu orangnya. C cuma mampu bercerita dengan diarinya sahaja. Rahsia ini terbongkar apabila rakan karib C yang juga rakan karib B telah terjumpa diari C dan menghebohkan pada rakan-rakan di kelas A dan B tentang C yang meminati A.

A menjadi tertekan kerana tidak selesa apabila menyedari gerak gerinya diperhatikan. A mula menjauhkan diri dari kelas B. Kali ini rutin B pula menunggu A kerana A tidak mahu lagi bersidai di kelas B. A cuba mengelak dari terserempak dengan C. A bukannya membenci C cuma A tidak sukakan gossip dan teguh dengan prinsipnya, "budak-budak tidak layak bercinta."

Sehinggalah hujung tahun dan masanya untuk semua pelajar berpisah dan mungkin tidak akan berjumpa terus, A dan C tidak pernah bercakap atau bertanya khabar.

2 tahun selepas berpisah, A dan C ditakdirkan berjumpa kembali di sebuah kompleks membeli-belah. C memanggil nama A buat pertama kalinya dan melambai-lambai pada A dengan harapan A menyedari kehadiran C.

A pula masih dengan prinsipnya, tidak mengendahkan panggilan C, lalu bergegas melarikan diri dari bertembung dengan C.

Sehinggalah sekarang, A dan C tidak pernah lagi bertemu mahupun mendengar perkembangan diri masing-masing.

Dan untuk 13 tahun selepas itu,

A kembali melalui jalan di hadapan rumah C. Rumah itu masih teguh cuma penghuninya tidak dapat dipastikan masih orang yang sama atau tidak. Mungkin juga sudah ada penghuni baru.

Sampai sekarang A masih musykil kenapa A bersikap begitu dahulu terhadap C sedangkan C bukanlah pelajar yang jahat atau nakal. Cuma A yang bersikap naif.

Jika A ada kesempatan boleh berjumpa dengan C, A mau memintak maap atas kesombongan A dahulu. Dan jika C sudah mempunyai anak, mungkin A akan hadiahkan anak-anak C dengan sebuah diari.

Thursday, February 15, 2007

StarLite

Far away
This ship is taking me far away
Far away from the memories
Of the people who care if I live or die

Starlight
I will be chasing the starlight
Until the end of my life
I don't know if it's worth it anymore

Hold you in my arms
I just wanted to hold
You in my arms

My life
You electrify my life
Let's conspire to re-ignite
All the souls that would die just to feel alive

But I'll never let you go
If you promised not to fade away
Never fade away

Our hopes and expectations
Black holes and revelations
Our hopes and expectations
Black holes and revelations

Hold you in my arms
I just wanted to hold
You in my arms

Far away
This ship is taking me far away
Far away from the memories
Of the people who care if I live or die

And I'll never let you go
If you promise not to fade away
Never fade away

Our hopes and expectations
Black holes and revelations
Our hopes and expectations
Black holes and revelations

Hold you in my arms
I just wanted to hold
You in my arms
I just wanted to hold

Wednesday, February 14, 2007

Selamat Ulang Tahun Ke - 2

Hari ni 14hb Februari 2007.
Orang lain menyambut Valentine tapi saya tidak.
Orang lain mengusung teman tapi saya tidak.
Orang lain mendapat bunga, saya bakal mendapat terjahan bola tennis. (Jika plan bermain tennis jadi petang nie)

Apa ada pada Valentine?
Karut.
Hari kasih sayang tiada hari yang istimewa.
Setiap hari adalah kasih sayang yang sangat istimewa.
Saya bukan cemburu dengan perempuan-perempuan yang mendapat bunga pada hari ini.
Saya cemburu dengan tokei-tokei kedai bunga yang mendapat untung lebih dari hari biasa.

Walaupun tiada istilah Valentine Day dalam hidup saya,
Saya tetap mau beri satu ucapan istimewa.
Bukan untuk kekasih teristimewa -> Lee Joon Ki
Bukan juga untuk teman tapi mesra -> Mawi
* Alang, statement angah nie bukan bererti Mawi sudah angah lupa. Cuma angah mau tingkatkan daya-daya menconteng wajah di muka seperti Opera Cina, baru berusaha kembali untuk menjadi kekasih hati Mawi.*

Ucapan saya ini sangat teristimewa untuk http://kriesz.blogspot.com .
Sempena umurnya yang sudah menjangkau 2 tahun hari ini.

SELAMAT ULANG TAHUN YANG KE DUATepuk tangan semua. Takde tgn diizinkan tepuk dengan kaki.

Dan dengan ini, saya menarik balik fikiran mau berpindah rumah.
Saya sayangkan rumah ini.
Walau apa pun dia, walau bagaimanapun dia,
dia tetap bersedia mendengar luahan saya.
Cuma saya tidak mampu pada masa sekarang ini untuk meluahkan segala-gala yang ada di dalam tembolok perut saya.
Tidak termasuk usus, buah pinggang dan seangkatan dengannya.
Kerana saya terasa seperti diekori. *Heh, perasan bagus la tue* (kata zura kepada dirinya)

Apabila perasaan saya sudah meluap-luap, saya akan bercerita dengan adik baru || workhard..StaYCheerul..||
iaitu Hati Kudus.
Yang hanya boleh dibaca oleh saya sendiri dan orang-orang yang tertentu. Hahaha..(Jika berminat boleh menghubungi saya, mungkin saya akan mempertimbangkan permintaan anda) Hiks..

Bolehkah saya membuat kata-kata ucapan?
Boleh, blog siapa ni?
Ini blog aku..sukati aku nak tulih ape
(Ini adalah tagline saya sebelum rumah berwajah baru)

Kepada Blogku,
Pertama kali saya membina awak,
Saya tiada perasaan apa-apa.
Semuanya kosong.
Jujur saya katakan, saya membina blog atas permintaan dari rakan-rakan.
Atau dengan tepatnya cabaran dari rakan-rakan.
Saya tiada apa yang mahu diceritakan.
Semuanya kosong sama kosong dengan dompet saya yang dahulunya tiada berisi apa-apa. (baca:penganggur kehormat)

Sedikit demi sedikit,
Saya mula bermesra dengan awak.
Saya cuba menyelami isi hati awak.
Saya cuba menanam di dalam minda saya,
awak bakal pengganti diari saya.

Saya bercerita kisah sedih saya.
Kisah gembira.
Kisah yang tiada kaitan dengan kehidupan saya.
Juga tidak lupa cerita merapu.

Pada mulanya,
saya hanya mau perasaan saya dikongsi dengan rakan-rakan sahaja.
Saya tidak mau memberi publisiti pada awak.
Tetapi setelah saya mengambil ujian KPLI (Ye, saya gagal. Saya ditakdirkan tidak menjadi guru).

Dalam salah satu ujian sahsiah ada menyatakan,
orang yang bagus adalah orang yang berkongsi perasaannya dengan orang ramai.
Saya mau menjadi bagus, lalu saya beri publisiti pada awak.
*Sebenarnya saya menipu*
Saya memberi publisiti tiada kaitan dengan ujian sahsiah atau mau menjadi bagus.
Saya hanya..*speechless*

Dan selepas itu,
Saya mendapat kenalan dari orang yang tidak saya kenali.
Saya gembira kerana semasa saya di dalam darjah-darjah,
saya ada mengisi borang profil diri menyatakan hobi saya adalah mencari kenalan.
*ye, saya tipu sewaktu itu. Sebenarnya saya tidak tau apa itu kenalan*
Tapi sekarang saya tidak tipu.
Saya gembira mendapat kenalan.
Anda yang membaca blog saya adalah kenalan saya.
Anda yang bersua muka dengan saya adalah rakan-rakan saya.
Anda yang sekelas, sefakulti, sesekolah, serumah, sebilik air, sekatil, setudung(kadang-kadang pinjam tudung), anda adalah teman saya.

Walau siapa anda,
baik kenalan, rakan mahupun teman,
Saya patut berterima kasih kerana anda sudi meluangkan masa membaca blog saya yang tidak akan membantu anda menjawab peperiksaan mahupun ujian KPLI.

Eh, saya selalu begini.
Bila bercerita dengan panjang lebar suka tersasar dari landasan.
Saya membuat ucapan untuk awak tapi akhirnya saya menjadi diri awak.
Tak apakan, sebab awak dan saya adalah suatu rasa kecuali blogspot mematikan servernya.

Dan saya harus beritahu kekhilafan saya.
Sebelum ini, saya tidak pernah meletakkan ruang komen untuk entry saya dikomen.
Tapi saya ambil nasihat En Kunci supaya meletakkan ruang untuk dikomen.
Saya letak, malangnya saya cuai untuk melihat komen-komen yang diberi.
Sepanjang tahun 2006, saya tidak pernah mengapprove (saya ada masalah untuk translate perkataan ini kepada yang lebih sesuai) komen-komen yang diberi.
Maafkan saya.
Bukan saya sengaja cuma kekhilafan mata saya yang tidak pernah nampak komen yang diberi.
Jangan kata saya tidak boleh menerima komen.
Saya boleh. *cakap dengan yakin dan tegas*

Untuk entry seterusnya, saya akan jawab komen-komen sepanjang 2006.
Untuk hari ini, mungkin sukar kerana saya ini pekerja berdedikasi.*wink..wink*
Mungkin sepanjang saya bercuti sama cuti untuk kaum Cina menyambut Tahun baru mereka.

Sekali lagi ucapan untuk awak, *balik pada landasan*
Terima kasih kerana setia bersama saya.
Saya, insyaAllah tidak akan mengabaikan awak walaupun awak sudah ada adik baru.
Juga terima kasih untuk pembaca-pembaca blog saya. (Jika lebih dari 3 pembaca sudah dikira jama'kan bukan musanna)
*Sila rujuk nahu Arab Komunikasi*

Terima Kasih daun keladi.
Kalau boleh datanglah lagi.


Yang Benar,
Tuan Punya Blog Work Hard Stay Cheerful..

Tuesday, February 13, 2007

Hati

Nah, ambil la benda ni.

Apa ni?

Ini adalah hati. Hati aku.

Hati kau? Hmm.. kenapa kau sudi kasi kat aku?

Sebab kau dah jadik sebahagian dari aku.Kau lebih dari seorang kawan.

Terima kasih... . ianya bererti. Aku terlalu menghargainya.

Oh ye ke... tapi maaf.

Untuk apa?

Sebab, hati tu aku tak beri sepenuhnya. Cuma sebahagian saja...


Maksud kau?

Aku pernah beri hati aku kat orang lain juga.
Dan aku tak pernah beri kesemuanya. Aku takut aku tiada hati untuk diri aku sendiri.
Mungkin aku takut, hati itu tidak akan dijaga
dengan sebaik-baiknya.
Ianya bukan seperti barangan lain seperti duit, permata dan sebagainya.
Hati ini penuh mistik, ada keajaiban yang tersendiri.


Mistik? Kelakar bunyinya...

Mungkin kelakar. Tapi itu realitinya.
Ia juga berubah mengikut rentak hidup engkau.
Rentak perasaan orang yang aku beri.
Jika dia betul-betul ikhlas,
hati ini akan indah dan bersinar.
Tapi, jika dia mempersia-siakannya ,
hati ini akan malap.
Mungkin akan terus mati untuknya.

Ianya bukan satu benda yang percuma.
Hati ini diberi
hanya kepada insan yang terpilih sahaja.
Insan yang istimewa.
Dan kau adalah salah seorang daripada mereka,
kerana
naluri aku terlalu percayakan kau.


Aku insan terpilih?

Ya, kau yang terpilih.
Hati ini sering bertukar-tukar mengikut perasaan orang yang diberikan.
Ianya terlalu sensitif.
Tapi ianya cukup kebal dan kental pada musuh aku.
"Musuh",
mungkin terlalu kejam untuk aku memperkatakan perihal mereka ini.
Ianya tak berubah-berubah seperti yang terjadi
jika hati ini diberi pada orang yang istimewa.

Hati aku hanya tinggal sebahagian sahaja.
Ada orang yang tidak pernah memulangkannya,
walaupun aku hanya pinjamkan sekejap.
Ada yang pulangkan dengan penuh kelukaan.
Ada yang sudi berikan sebahagiaan hatinya pula sebagai ganti.
Dan jika kau nak tahu,
setiap hati manusia ada nilai yang tersendiri.
Setiapnya terlalu mistik!

Cuma satu saja yang kau tak mengerti.
Sekali hati itu terluka, kadangkala sukar nak mengubatinya.
Adakalanya, mengambil masa yang lama untuk itu.
Dan bila tiba sesuatu yang tidak diingini,
mungkin pemilik hati itu akan menyendiri buat
seketika...
sehingga hatinya pulih seperti sediakala.
Hati yang diberi ini bukan untuk suka-suka.
Ianya lahir atas satu kepercayaan.
Dari situ, wujudlah kasih sayang.
Jika hilang rasa percaya itu,
maka sukarlah untuk hati itu kembali indah.

Monday, February 12, 2007

Positif

Kakak ipar menyewa novel dan saya berjaya menghabiskan dalam masa sehari. Dalam membaca saya sempat berfikir urutan dari ayat-ayat di dalam novel, "Setiap kejadian telah Tuhan aturkan sebabnya, mengapa dan kenapa tidak perlu kita pertikaikan".

Tuhan itu Maha Adil dan Maha Mengetahui,
Sewaktu saya habis belajar, saya menolak untuk bekerja kerana memikirkan saya perlu meluangkan masa yang lama untuk famili.
Tapi Dia sudah mengatur,
Ayah saya sakit dan selaku si bongsu yang masih tiada komitmen, saya harus menjalankan fungsi sebagai anak.

Tuhan itu Maha Adil dan Maha Mengetahui,
Abang yang disulung ditukarkan dari Cyberjaya ke Kuala Lumpur. Masalah transport untuk kakak ipar.
Tapi Dia sudah mengatur,
Saya mendapat kerja di Kuala Lumpur dan mengambil alih tugas mengambil anak buah dari Nursery.

Tuhan itu Maha Adil dan Maha Mengetahui,
Sesuatu berlaku di dalam family saya.
Tapi Dia sudah mengatur,
Sesuatu itu diganti dengan yang bagus.

Tuhan itu memang Maha Adil dan Maha Mengetahui,
Saya percaya, bila saya berfikiran positif, hati saya akan senang.
Tapi bila umur semakin meningkat,
Saya banyak berfikir negatif dari positif.
Emosi tidak dapat mengawal pemikiran.

Saya harus berusaha untuk menjadi orang yang positif.
Chaiyok..Chaiyok..(Cakap dengan diri sendiri)

Thursday, February 08, 2007

Saya Bakal Awek Wolverine

Saya dan mak bersembang-sembang di halaman rumah di bawah pokok rambutan kesayangan.
Tiba-tiba saya lihat seekor anjing yang besar dan bewarna hitam berlari-lari seperti orang gila.
Kucing-kucing saya sedang riang berlari di halaman rumah.
Anjing yang seperti orang gila ternampak kucing saya.

Anjing mengubah niat perjalanan.
Dia berlari mengejar kucing saya.
Saya selaku bakal menggantikan spiderman, berusaha menyelamatkan kucing-kucing saya.
Apabila anjing cuba menggigit kucing, saya berusaha menepis dengan silat hancur saya.

Anjing tidak berjaya menggigit kucing tapi tergigit tangan saya.
Malangnya saya tiada rasa kesakitan.
Mungkinkah saya bakal menjadi awek wolverine?

Saya dapat rasa belaian lembut anjing itu di tangan saya.
Mak saya risaukan keselamatan saya.
Tapi bila beliau lihat saya tidak apa-apa, mak saya cuba bertenang.

Tiba-tiba, saya tergerak hati mau membuka mata.
Jam menunjukkan pukul 4.58 pagi.
Oh, saya bermimpi lagi.

Ambik selimut yang terjatuh di bawah katil dan meneruskan tidur dengan jayanya.

Wednesday, February 07, 2007

Sambungan

Tiba-tiba saya rasa macam malas la nk cerita, kisah-kisah malang saya dari hari sabtu sampai le semalam. Saya cuma buat ayat dengan bentuk yang pendek.

- Nak pergi kenduri kawen terperangkap kat jalan raya dalam 1 jam sebab Le Tour De Langkawi. Pegi kenduri kawen time
lauk dah habis.
- Pemandu bas yang berhenti nak tikam nombor.
- Pemandu bas berhenti dekat stesen usang.
- Pemandu bas bawak macam siput.
- Saya terlepas nak tengok ABP.
- Kena beratur panjang kat stesen LRT, tiba-tiba system down.
- Kena marah dengan teman yang mengambil saya di stesen LRT kerana lama menunggu.
- Kena pujuk teman yang berasap kerana lama menunggu. (eheheh..pujuk ke)
- Kereta berbau macam ada bangkai dalam kereta. Rupa-rupanya teman yang marah terpijak taik ape-ntah.(hilang marah,hikss)
- Kereta tak boleh nak brek.
- Jumlah kerugian bertambah nak membetulkan kereta.
- Bakal disaman polis. Alhamdulillah, selamat. (bijak,bijak..bukan saya tapi teman)

Malang-malang seterusnya tak perlu le saya cerita sebab saya dapat mengesan ada spy di sini. You know who you are.

Mood untuk bercerita, zero

Tuesday, February 06, 2007

Cerita Malang 1

Dari hari sabtu malang tidak berbau.
Takde bau kari, bau masak lemak mahupun sambal.
Kene bercerita satu-satu baru boleh tarik nafas lega.
Bak kata kawan, "ko nie mcm natasya ar.."..
Suke, sebab natasya lawa dan kaya. Hahaha.(Materialistik)

Cerita pertama.

Lokasi: Di dalam bas konsortium KL-IPOH
Masa : 6.25 ptg.

Abang Gangster : Sape nak air lagi?sape nk air lagi? Haa, kat belakang tu.

Abang gangster pergi ke sudut belakang tempat saya dan kawan duduk bersama.

Abang Gangster : Laa, tadi nampak mcm angkat tangan.

Rupanya pakcik di tempat duduk sebelah saya yang mengangkat tangan. Tapi dia bukan angkat tangan maukan air kotak. Dia angkat tangan mau membetulkan air cond.
Abang Gangster tidak putus asa. Bergerak ke depan pulak.

Abang Gangster : Sape nak air lagi ni? (dengan nada bengang)

Ada tangan-tangan mengangkat.

Saya : Free ke bang? (dengan suara yang halus tapi pasti boleh di dengari)

Abang Gangster tidak menjawab soalan tetapi memberi saya dan rakan air kotak Teh Krisantimum.(taktau ejaan sebenar).
Saya suka sebab dapat air kotak free walaupun saya dan rakan tidaklah berminat dengan Teh Krisantimum.
Janji free. Bukan senang nak dapat benda free sekarang.

Abang Gangster bergerak ke hadapan kembali.

Abang Gangster : Sekotak 2 ringgit. 2 kotak 4 ringgit. Bayar-bayar.

Abang Gangster bergerak dari depan ke belakang sambil mulut membebel-bebel.
" Tadi tanya-tanya taknak air kotak, sorg nak semua nak."

Saya dan rakan : Laa, kene bayar ke.

Muka kelat-kelat sambil keluar duit 4 ringgit.
Nak pulangkan balik dah malu atau lebih senang dicakap,
takut dengan abang Gangster yang berbadan besar.

Sesungguhnya tiada benda free di zaman-zaman dunia sedang membangun.
Saya mengagak, orang-orang yang mengangkat tangan seperti saya semuanya memikirkan air kotak itu percuma.
Cis, bedebah.
Kata rakan, doa orang teraniaya makbul.

Saya dan rakan : Ya Allah, Kau berilah satu pengajaran kepada penjual air kotak ini.

Sampai rumah, memandang air kotak sahaja sudah menjengkelkan.

Moral : Sekarang tiada benda free. Masuk toilet pun kene RM0.30.

Cerita 2 akan disambung sesudah saya menghabiskan kerja. ^_^

Friday, February 02, 2007

Saya Akan Berpindah - belum muktamad

Bila saya tertekan, saya tidak berfikir dengan jayanya walaupun kecerdasan saya di tahap yang luar biasa. ^_^..
Memang harus diakui, saya ini seorang yang sangat pemikir.
Tipu kalau saya kata saya sedang berfikir bagaimana mahu membuat kereta supaya boleh berjalan sendiri.
Memang tak pernah ada dalam fikiran.
Cuma saya berfikir,semoga ada orang lain yang mencipta dan semestinya bukan saya.
Tengokkan tahap pemikiran saya.
Tiada impian tinggi. Cukup untuk buat saya tenang.

Tapi sekarang saya tidak tenang.
Serasa seperti diperhatikan.
Penat saya mengingat, pernah tak saya memancitkan tayar kereta atau motor orang?
Jawapannya, tak pernah kecuali menendang tayar basikal, motor atau kereta bila saya bengang dengan tuan punya badan.(syy..)

Mungkin saya akan berpindah. Saya katakan mungkin.
Itu harus difikirkan dengan sedalam-dalamnya.
Kan dah kata, saya ini suka berfikir.
Dengan erti kata yang lain, saya suka berfikir benda-benda yang tidak patut difikir.
Tapi saya adalah saya.
Begitulah saya.

Saya akan berpindah membawak selipar, kasut dan sebagainya.
Alamat terbaru akan saya beritahu jika ditanya.
Saya sudah jadi psiko.
Mahu menyorok sementara saya masih boleh menyorok.
Rumah baru sudah saya sediakan sedikit kelengkapan.
Cuma mau mengambil nafas adakah saya perlu lakukan penghijrahan.
Katalah, katalah yang saya ini psiko.
Memang sekarang saya sudah jadi psiko kerana dipsiko dgn org yg psiko jugak.

Sekiranya kawan-kawan tidak dapat menghubungi saya melalui telefon bimbit,
sila sertakan message di YM, saya akan memberitahu nombor yang sewajarnya anda gunakan.
Psikokan saya.
Jangan risau, saya tidak apa-apa cuma perbincangan saya bersama rakan,
dan dia bilang, inilah cara terbaik yang saya harus lakukan,
Untuk lari dari orang psiko.

Thanks Acu..Muahss..Muahsss...