Friday, May 26, 2006

Anda Tidak Tersalah Masuk Blog!!!

Memule saya rasa saya takde kerje, jadi saya mula terasa ingin menukar skin. Bila sudah hampir separuh jalan, saya rase skin saya itu tidak mesra pengguna. Saya memegang konsep dalam pembinaan laman web, kita tidak perlu bermati-mati membuat design yang cantik tapi tidak mesra pengguna, loading lambat. Tetapi disebabkan tiba-tiba saya mendapat keje skali bedebuk, saya mengambil masa untuk menukar blog yang mesra pengguna.
Hari ini, disaat kerja yang menimbun, saya menukar skin saya ini untuk sementara..*mungkin sementara* jika ada masa lapang yang banyak. Jika tidak,ini adalah skin yang terbaru. Saya ada banyak mende untuk bercerita tapi disebabkan masa yang jeles dengan saya, saya hanya bercakap di dalam hati. Meluahkan di dalam hati apa yang saya rasa.
JIka lihat layout ini, sila jgn ingat anda tersalah blog.

Thursday, May 18, 2006

Manusia Bodoh

Dahulu terasa indah
Tak ingin lupakan
Bermesraan selalu jadi Satu kenangan manis

Tiada yang salah
Hanya aku manusia bodoh
Yang biarkan semua ini permainkanku
Berulang ulang kali

Reff :
Mencoba bertahan sekuat hati
Layaknya karang yang dihempas sang ombak
Jalani hidup dalam buai belaka
Serahkan cinta tulus di dalam takdir

Tapi sampai kapankah kuharus
Menanggungnya kutukan cinta ini
Bersemayam dalam kalbu

Tak ayal tingkah lakumu
Buatku putus asa
Kadang akal sehat ini
Belum cukup membendungnya

Hanya kepedihan
Yang selalu datang menertawakanku
Engkau belahan jiwa
Tega menari indah di atas tangisanku

Bridge :
Semua kisah pasti ada akhir
Yang harus dilalui
Begitu juga akhir kisah ini
Yakinku indah

Tuesday, May 16, 2006

Demam Bola

Tidur bola, makan bola, minum bola..Tag yang bagus untuk orang yang kaki bola. Masa saya di dalam linkungan masih hingusan di saat abang-abang belum berkahwin, saya dikelilingi orang yang gila bola. Sewaktu saya terasa saya adalah "lelaki" kerana dikelilingi golongan lelaki, saya mengikut abang-abang pergi bermain bola. Saya menjadi penyokong setia KTT. Kawan-kawan abang saya adalah kawan saya juga. Bila saya pandai menyepak bola, saya akan menjadi penjaga gol untuk pasukan salah seorang abang saya. Jika sepupu-sepupu saya turut serta, saya mungkin akan menjadi "striker"..*jgn memain ek*...hihihihi...
Keluarga lelaki saya akan menonton bola beramai-ramai tidak kira perlawanan antarabangsa atau tempatan. Jika tempatan, saya pasti akan terdengar suara-suara sumbangsih mengutuk cara pemain bermain seolah-olah jika mereka bermain, pasti akan bolos 20 jaringan. Saya dan mak pula akan bersembang hingga tidak peduli cermin almari sudah pecah atau belum. Yang pasti, sebelum abang-abang saya beranak-pinak, ini cerita dahulu kala, walaupun mereka mengutuk cara permainan tempatan tetapi jika perlawanan bola antara Perak dan mana-mana negeri yang diadakan di stadium Ipoh, mereka pasti pergi tanpa mengira duit mereka berbaloi atau tidak. Jika Perak kalah pun mereka tetap melepak di kedai mamak hingga pukul 12 malam. Saya cuma kesiankan ayah saya jika abang-abang saya pergi menonton di stadium. Dia tiada teman untuk menonton perlawanan bola di kaca tv dan terpaksa mendengar hanya di corong radio sebab saya dan mak akan mengawal televisyen...muahahahhaha...
Sekali lagi, demam bola melanda. Tetapi abang-abang saya sudah berpecah-pecah. Ayah saya dapat melihat bola dengan tenang kerana yang tinggal di rumah hanya mak yang tidak berminat dgn televisyen. Abang-abang saya mungkin tidak tenang kerana antara kasihankan isteri atau cintakan bola. Saya? Saya hanya berminat untuk menonton AF.hahahah...
Tetapi sebenarnye saya suka melihat senario piala dunia lebih-lebih lagi bila seluruh keluarga saya berkumpul. Mana-mana lelaki yang tidak berminat dengan bola mungkin akan rasa diketepikan apabila ada perlawanan bola diwaktu perhimpunan keluarga.
Jadi, jika anda lelaki dan mahu pergi ke rumah saya di waktu musim bola, pastikan anda tau tentang bola. Jika tidak, belajarlah memasak...:D...

Monday, May 15, 2006

Novelis Lumpuh Digigit Kucing

Saya baca artikel ini di paper utusan hari ini. Waah, gigitan kucing sgt merbahaya? Saya selalu digigit BUK. Buk gigit dgn gigitan yang manja. Walaupun tangan saya berdarah tapi itu hanya darah dalam kuantiti yang kecil. Darah bukan kerana gigitan tapi kerana cakaran. Hanya darah yang bercalar-balar. Jika darah kuantiti yang banyak, harus saya pengsan selepas digigit. Pengsan kerana melihat darah.
Bila saya membaca artikel ini hari ini, hati saya berdebar. Saya risau mak di Ipoh. Mak jika membaca artikel ini akan mula mencurigai BUK saya. Oh, saya lupa. Buk saya sudah mendapat anak. Kali ini saya tidak teruja kerana sudah dua kali mendapat anak, sudah dua.Duanya mati dengan aman apabila seminggu melihat dunia. Buk saya masih keanak-anakkan utk menjaga anak-anaknya.Oh, saya tidak perlu menggunakan anak-anak sebab anak BUK hanya seekor.
Saya simpati dgn novelis itu, tapi saya kagum. Kagum kerana dia mendahulukan urusannya dgn Tuhan sebelum die menyegerakan urusannya. Saya berdoa semoga novelis itu dikurniakan satu nikmat yang lebih besar dari apa yang dia perolehi sekarang. Semoga dia tabah dan cekal.
Saya akan mula mencari novelnya kerana kekaguman saya kepadanya.

Monday, May 08, 2006

Dealova

aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
oh karena hati tlah letih

aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
oh bayangmu seakan-akan

reff:
kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
seperti udara yg kuhela kau selalu ada

hanya dirimu yg bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi, dan sepi

repeat reff [2x]

selalu ada, kau selalu ada
selalu ada, kau selalu ada

MI 4

Saya berbolak-balik. Saya bertanya pada diri sendiri. Perlu atau tak perlu. Penting atau tak penting. Mana lagi penting menjaga hati sendiri atau berkorban utk org lain. Saya perlukan masa untuk berpikir. 3 hari seperti 1 saat. Saya perlu berpikir seberapa pantas. Jika saya lewat berpikir, saya hanya akan mengambil jalan selamat, mengikut kata hati. Jika saya ikut kata hati, saya akan mengambil jalan yang saya xtau itu jalan pandai atau jalan bodoh. Saya takutkan risiko yang saya kena bila saya mengikut kata hati. Saya tidak berani membayangkan jika keputusan yang saya ambil itu adalah kesilapan terbesar dalam hidup saya.
Saya cuba bertanya pendapat kawan-kawan, saya akan kumpulkan maklumat yang ada dan membuat kesimpulan untuk diri saya. Benar kata rakan saya, jangan lari dari menghadapi masalah. Saya jugak pernah berckp begitu kepada kawan saya. Bila tiba pada saya, saya sendiri cuba untuk lari dari masalah. Saya tidak kuat untuk menghadapi semua masalah sekaligus.
Untuk waktu ini, saya harus memikirkan masalah orang terdekat saya. Saya telah di arah oleh My Big Brother untuk buat satu kerje..ala-ala James Bond..

MI4..sila jgn lihat tom cruise..sila lihat SAYA.:D...

Friday, May 05, 2006

Gubra yang menggabrakan...

Kenapa saya suka Sepet?Kenapa saya suka Gol n Gincu?Kenapa saya suka Gubra?Mungkin lambat untuk saya ceritakan kenapa saya suka semua filem tu. Ia didorong dari segi rasa. Saya menonton filem, saya menonton untuk saya rasakan kehidupan saya yang dilakonkan semula. Bagi saya, filem adalah kehidupan.

Apa yang saya suka pada Gubra yang ada dalam kehidupan saya:
1. Dialognya.
2. Wataknya.
3. Kemesraan suami isteri
4. Pembantu rumah yang tidak dilayan seperti hamba mcm citer2 melayu lain.
5. Bukan kereta mewah.
6. Bukan rumah besar yang ada kolam renang.
7. Jiran yang baik.
8. Lagu latar yang best.

Apa yang saya tidak suka pada Gubra:
1. Memegang anjing.
2. Isteri orang mencabut bulu tetek orang.

Saya suka dialognya sbb dialog itu dialog yang biasa saya dengar, yang biasa saya tuturkan. Tidak seperti dialog usop selam..
" Aku mohon padamu zetty, jangan kau tinggalkan aku"...karut..
Saya sukakan kemesraan mak bapak Orked. Saya lihat seperti mak ayah saya yang suka kejar mengejar di dalam rumah.Saya sudah bilang, saya melihat filem suatu kehidupan. Saya tidak lihat Harith dan Ida Nerina. Saya hanya nampak Mak Ayah Orked. Jika saya lihat siapa pelakonnya, semua filem-filem melayu, untuk hubungan suami isteri, sila guna pelakon yang memang suami isteri di luar filem.
Saya sukakan watak Mak Yam. Mak Yam adalah seperti makcik saya yang menjaga saya dari kecil. Dan keluarga saya sangat marah jika ada sesiapa yang bilang, makcik itu orang gaji kami.
Dalam Gubra tiada kereta mewah. Saya suka.
Saya sukakan Bilal dan isterinya. Tidak pernah menghukum orang atas kesalahan atr manusia dan Tuhan kerana yang berhak menghukum hanya Tuhan.
Lagu latar yang lembut. Saya suka.

Saya tidak suka bila Bilal memegang anjing kerana yang menonton mungkin kanak-kanak yang masih tidak faham hukum.Walaupun niatnya baik, saya risau selepas menonton Gubra, "kanak-kanak" akan slumber memegang anjing sepertimana orang Islam slumber menggunakan baki duit yang yang diperolehi selepas pekedai tersilap kira dan memberi lebihan duit. Antara alasan yang biasa, "eh, nie dikira rezeki".
Saya jugak tidak suka apabila Orked terlampau slumber dgn Abang Jason kerana saya melihat Orked adalah isteri seseorang. Walaupun suami membuat onar, dia tetap suami selagi dia belum menjatuhkan talak.

Gubra adalah filem yang menggabrakan orang. Saya suka..yeaa.. saya suka.

Demi Waktu

aku yang tak pernah bisa lupakan dirinya
yang kini hadir diantara kita
namun ku juga takkan bisa menepis bayangmu
yang slama ini temani hidupku

maafkan aku menduakan cintamu
berat rasa hatiku tinggalkan dirinya
dan demi waktu yang bergulir di sampingmu
maafkanlah diriku sepenuh hatimu
seandainya bila ku bisa memilih

kalau saja waktu itu ku tak jumpa dirinya
mungkin semua tak kan seperti ini
dirimu dan dirinya kini ada di hatiku
membawa aku dalam kehancuran

Thursday, May 04, 2006

Cuti

Saya bercuti.Yeay..Yeay...hip..hip horeyyy...Saya suka cuti sebab......(tidak lebih 10 perkataan). Saya menjadi YB, melawat kawasan-kawasan saya, meninjau jika ada permasalahan atau apa-apa sahaja. Saya mengira kenduri kawen yang perlu saya hadiri untuk tahun ini. Mengira dlm sebulan, berapa kali saya akan mendapat rezeki berupa nasi minyak, alhamdulillah. Kawan gembira, saya jugak gembira. Makan nasi minyak beserta ayam masak merah. Ahh,, peberet saya tue.Eh, kenapa bercakap tentang makanan peberet,perut saya lapar kembali. Saya kira saya harus mengelak dr melalui tempat penimbang berat, risau saya akan menjerit kerana berat yang naik bagai di pam-pam.

Saya tak pandai mengepam belon tapi saya pandai mengepam badan..:D..